A-tým - reportáž
14.09.2021
Autor: Tereza Marvánková Hölzlová

Věrný fanoušek Vít Brom se chystá na 44. sezonu s kozly

clanek-1

Fanoušek, to je šestý hráč Kolína. Je tomu tak, co pamatuji. Čtyřtisícové návštěvy, které jsem zažila na konci devadesátých let, už tedy dlouho nebyly, ale fanoušci v Kolíně dokážou udělat pořádný kotel, pekelnou atmosféru. A i díky tomu kozlové na ledě dokážou otáčet zápasy.


Mezi věrné fanoušky kolínského hokeje se řadí i padesátiletý Vít Brom. Toho můžete na tribuně potkávat už neuvěřitelných 43 let. Začal totiž na hokej chodit, když mu bylo sedm. ,,Začal jsem chodit s otcem, který pamatuje, když se otevíral zimák v 56. roce. V osmi letech jsem vždy chodil do kotle, kde tenkrát ještě nebyly bubny. Bylo to v době, kdy sem jezdily Zetor Brno, Třinec, Karviná a další,“ rozpovídal se hned na úvod našeho setkání věrný fanda kozlů.

,,Pamatuju si na gólmana Pitharta, který chytal v černé masce a já se jako malý bál,“ vyprávěl, co mu nejvíc utkvělo v paměti z dětských let. Za ty roky nevynechal jedinou sezonu, fandil i v letech, kdy se Kolínu příliš nedařilo. ,,Chodil jsem i kolem roku 1987, kdy se spadlo až do krajského přeboru. Tenkrát přišel Vladimír Vaith pomoct z Itálie. Hráli jsme o postup s Berounem. Tam chytal exkladenský Krása. Postoupilo se zpět do druhé národní hokejové ligy,“ vzpomínal Brom.

Hokej si užívá i teď v Chance lize. ,,Je to úplně úžasné. Je mi padesát. Říkal jsme si, jestli se toho dožiju a je to tady. Věřil jsem, že musíme postoupit, když se neodehrála baráž. Věřil jsem, že musí postoupit všechny tři první kluby jednotlivých skupin. Jsem rád, že se sehnaly sponzoři, že se i město zapojilo. Vedení kolínského hokeje udělalo opravdu kus práce,“ pochvaluje si Vítek Brom, že se mu splnil jeho dětský sen.

Na hokej nechodí sám. Co se sám v dětství nauči,l teď přenáší na svou osmiletou dceru Beátku. ,,Beru ji s sebou od jejích dvou let. Baví jí to. Už začala chodit do kotle. Má dres, fandí. Nehledě na to moje dcera chodí do třídy s hokejisty na hokejovou školu,“ přidává k dobru.

Na jakou éru kolínského hokeje vzpomíná nejraději?

,,Nejraději vzpomínám na období mých vrstevníků, což je Káďa, Ondra Výborný, miláček diváku Zdenda Heller. To byl můj kamarád, dneska už kouká z nebe. Taky rád vzpomínám na dětská léta, když jsem chodil na Kubičku, Filipiho, Lupínka, Sekeru, Švandu, Topola, Tumpacha, starého Karla Jelínka. A pak hodně na devadesátá léta,“ odpovídá na dotaz.

O čem během vzpomínání mluví nejvíc, to jsou gólmani. A taky vysvětluje proč. ,,Já jsem chytal. Jsem odchovanec kolínské Jiskry, takže hodně sleduji gólmany. Teď se mi líbí Sejpič. Dokážu si vzpomenout i na třicet gólmanů, kteří za Kolín chytali. Ale nejlepší ze všech za ty roky je pro mě Ota Zeman, který byl i v mládežnické reprezentaci,“ prozradil a stejně jmenoval i řadu brankářů, kteří oblékli modrobílý kolínský dres. ,,Pithart, Vaith, Novotný, Mojžíš, Radvanovský, Zeman, Neruda, Malý, Hylák, Slipčenko, Biegl, Novotný, Kalousek,“ a mohl by pokračovat dál. Neopomíná ani nejsoučasnější kolínské lapače.

A jaký je jeho tip na letošní umístění kozlů?
,,Play off. Myslím si, že Frýdky a Benátky budeme porážet a postoupíme do play off. Už se o něco bude hrát a doufám, že to v této sezoně je šance a půjdeme do play off,“ věří svým kozlům Brom. Tak kozlové, nezklamte svého fanouška a ať se vám letos daří.
Jsme jeden tým!

Jestli se chcete taky podělit o svůj fanouškovský příběh, kontaktujte nás!