Klub
29.07.2021
Autor: Tereza Marvánková Hölzlová

Výtah z Výroční zprávy klubu aneb co se dělo a děje u kozlů

clanek-1

Na pondělní valné hromadě byla zveřejněna mimo jiné i Výroční zpráva klubu SC Kolín za sezonu 2020/2021. Jak kozlové splnili cíle dané na sezonu, jak dopadla covidová sezona finančně a jaké cíle si stanovují do sezony nadcházející?


Loňská sezona byla významně ovlivněna covidovou pandemií. Vyjma A-týmu, který hrál loni profesionální Chance ligu, žádný tým v Kolíně hokej nehrál, nebyla odehrána žádná mládežnická soutěž ani soutěž B-týmu. Respektive všechny soutěže byly zrušeny. O naplnění sportovních cílů tak nemohla být bohužel řeč.

,,Za úspěch u všech mládežnických kategorií považujeme ale fakt, že všechny týmy zůstaly ve stabilní sestavě, fungovaly i na dálku, v online prostředí. Vždy během sezony, když to situace a opatření vlády dovolovaly, jsme se vraceli i do prezenčního tréninkového procesu. Díky tomu neevidujeme jako klub téměř žádný úbytek hráčů jako tomu je například v jiných sportech nebo klubech. Hráči se vrátili do tréninkového procesu s chutí a nadšením,“ zaznělo z úst předsedy klubu Luboše Froma, který výroční zprávu přednášel.

Co se týče A-týmu, tam se nakonec covidová sezona stala nesestupovou. ,,Do sezony v profesionální soutěži jsme vstupovali s tím, že jsme si byli vědomi toho, že nemáme profesionální podmínky. Hráči chodili do práce, po práci trénovali a jezdili na zápasy. I v kontextu tohoto musíme sezonu, kde jsme do posledního kola bojovali o účast play off, hodnotit jako úspěšnou,“ zdůraznil From s tím, že v letošní sezoně by se kozlové měli, co se profesionality týče, posunout i v kontextu vznikající společnosti SC Mountfield Kolín. O tom více v dalším článku.

Po finanční stránce se sezonu podařilo také zvládnout. Výpadek ze vstupného u A-týmu se nakonec podařilo nahradit kompenzačními dotacemi, tím pádem se podařilo udržet příjmy a výdaje v rovnováze. U mládeže naopak došlo k ušetření prostředků z důvodu zrušení části sezony a soutěží. Ty byly použity během letní přípravy. ,,Prostředky byly použity především na využití ledové plochy v Nymburce a Poděbradech, kam mládežnické týmy SC Kolín nezvykle již během suché přípravy dojížděly. Nejnižším ročníkům byla hrazena i doprava na tyto tréninky. Zároveň byly posíleny kompenzační tréninky, které klub hráčům uhradil. Hráčům byly uhrazeny i náklady na lékařské prohlídky,“ uvedl From.

Jaké cíle si klade klub do příštího období?

Vedení klubu si klade každoročně cíl udržet finanční stabilitu klubu a pokračovat v intenzivní náborové činnosti a doplňovat stavy hráčů v mládežnických kategoriích. Tyto cíle, až se opakují, se zatím daří naplňovat, byť se nejedná žádný rok o lehkou práci.

Kromě toho vedení klubu již teď pracuje na dalších bodech: buduje se víceúčelová konferenční místnost, která by během utkání A-týmu měla sloužit jako VIP prostor, a jinak bude určena pro trenéry a hráče k videorozborům či schůzkách s rodiči; brzy bude dokončena rekonstrukce kabiny A-týmu, která po více než dvaceti letech svého trvání byla již v bídném stavu; a dokončuje se i rekonstrukce dosud nevyužívaného prostoru nad loni vzniklou střelnicí. Tam bude tělocvična pro mládež.

Co se týče sportovních cílů, kozlové chtějí v mládežnických soutěží působit na co nejvyšší úrovni. Nejvýznamnější cíl dostal juniorský tým, který má za úkol postoupit do extraligy. B-tým, který letos zaznamenává přetlak hráčů, má za úkol probojovat se do play off a v ním dojít do nejdál. A cíl A-týmu? Ten již byl vyřčen: stabilizovat situaci finanční i sportovní a pokusit se usadit v Chance lize, stát se dlouhodobých účastníkem. Vyhnout se bojům o sestup.

,,Když jsme před čtyřmi lety vstupovali do správní rady, nečekali jsme, že se tady bude hrát takto rychle Chance liga ani že budeme mít zimní stadion na modro,“ pronesl předseda klubu Luboš From na závěr schůze s odkazem na práci trenérů i v době covidové a dodal, že on i jeho spolupracovníci jsou nadále připraveni pracovat a posouvat klub dopředu, nejen na poli A-týmu, ale především na poli mládežníků, kterých mají kozlové ve svých řadách více než 200.