Klub
16.09.2022
Autor: Klub

Hokejový klub v Kolíně slaví 90. let, co chystá pro fanoušky?

clanek-1

Do sezony 2022/23 vstoupí hokejisté SC Marimex Kolín jako členové klubu, který slaví 90. leté výročí. V rámci výjimečné sezony chystá klub pro své fanoušky několik speciálních akcí. Na co se mohou příznivci Kozlů těšit?


Už v pátek 23. září 2022 pořádá klub SC Marimex Kolín jednu z oslav svého 90. výročí, a to v rámci koncertu popového zpěváka Michala Davida. Samotná akce začne na zimním stadionu již v 17:00: Návštěvníci budou mít možnost zabruslit si společně s hráči A-týmu, následně budou moci získat jejich podpisy na autogramiádě. Na hřišti u zimního stadionu budou připraveny soutěže a hry pro děti o zajímavé ceny. V 19:00 začne na hřišti koncert Michala Davida a jeho kapely Kvatro.

Vstupenka na oslavu a koncert je rovněž vstupenkou na utkání 4. kola Chance ligy mezi SC Marimex Kolín a SK Horácká Slavia Třebíč, jehož úvodní buly bude vhozeno o den později – v sobotu 24. září v 17:00. Vstupenky jsou k dispozici skrze doménu vstupenky.sckolin.cz a rovněž prodejní síť Ticketportal. V prostorách akce bude rovněž k dispozici dostatek stánků s občerstvením.

K oslavám 90. let hokejového klubu a koncertu lze ke kolínskému zimnímu stadionu ideálně dorazit vlakem a posléze pěšky, jelikož město Kolín leží na hlavní železniční trati. Parkovat bude možné obdobně jako během prvoligových zápasů, i přesto klub doporučuje využít hromadnou dopravu, aby se návštěvníci vyhnuli případným komplikacím.

To však není všechno, i během zbytku 90. sezony v historii SC Kolín chystá klub několik speciálních akcí. Těšit se můžete kupříkladu na historické články na novém klubovém webu a další zajímavé věci.

Jednou z nejzajímavějších akcí v rámci 90. výročí klubu bude zápas významných kolínských hokejových osobností, které v sobotu 12. listopadu 2022, odehrají proti veteránské reprezentaci. Stavby kádru se zhostil Petr Martínek.

A co soupiska pro speciální utkání? „Chtěl bych to postavit podle určitých sekcí poslední doby. To jsou třeba hráči, kteří ještě stále hrají extraligu nebo hráči, kteří působili v Kolíně, když vznikal název Blue Bucks – Modří Kozlové. Mám v plánu oslovit i hráče, kteří vybojovali Chance ligu. Máme i úspěšné holky, které nás reprezentují, naposledy získaly historický bronz na MS. Bohužel se mi to kryje s jejich akcí. Ale mám příslib, že se do Kolína pokusí dostat. Je to zkrátka taková širší směsice hráčů, budeme se snažit postavit co nejzajímavější tým,“ prozrazuje dlouholetý kolínský trenér.

Shrnutí 90. let historie

SC Kolín je hokejový klub s téměř devadesátiletou tradicí. První zmínky o Kolíně a hokeji jsou z období už před první světovou válkou. Za oficiální počátek kolínského hokeje se ale považuje datum 30. listopadu 1932, kdy byly schváleny první vypracované stanovy klubu.

Kolínští mušketýři s hokejkami byli velmi populární už v historii, a to zejména v době svého největšího úspěchu v sezoně 1961/1962, kdy postoupili do 1. ligy. V tehdejších dobách táhli na zimní stadion tisíce diváků. Pamětníci vzpomínají na pět tisíc fanoušků, kteří přišli hráče a funkcionáře přivítat na nádraží po posledním utkání sezony v Ostravě, kde Kolín vyhrál 7:3 a díky lepšímu skóre oproti pražskému Motorletu postoupil do 1. ligy. Za doprovodu Kmochovy hudby byli hráči neseni na ramenou až na kolínskou radnici.

Především z finančních důvodů nakonec Kolín účast ve vyšší soutěži vzdal. Nicméně hokej v Kolíně šlapal dál. V devadesátých letech začali kolínští hokejisté používat nový symbol, a to znak kozla a dnes se tak na zimní stadion v Kolíně chodí zkrátka na Kozly. V novodobé historii pamatují Kozlové tři významné body: A to sezonu 1998/1999, kdy hráli kvalifikaci o 1.ligu. Pak sezonu 2013/2014, kdy kolínští hokejisté hráli úplně poprvé samotnou baráž o postup do 1.ligy, a nakonec postup do druhé nejvyšší české hokejové soutěže –⁠ Chance ligy v sezoně 2019/2020.

Kolínský hokejový klub vychovává desítky mladých hokejových nadějí, ostatně v dospělém hokeji reprezentuje kolínský hokej velké množství klubových odchovanců. V kolínských mládežnických oddílech je navíc nad dvě stovky dětí. Ty reprezentují Kozly také výborně. Mládežníci hrají žákovskou ligu, což je nejvyšší hokejová soutěž v ČR. Mladší dorostenci postoupili v sezoně 2013/2014 do extraligy, starší dorostenci o dvě sezony později. Z těchto soutěží jejich týmy po určité době sestoupily, ale nyní se snaží opět o postup.

A-tým hrál dlouhá léta stabilně ve 2. národní lize, od sezony 2020/2021 hraje Chance ligu, profesionální soutěž. Klub před sezonou 2021/22 rozšířil spolupráci s extraligovým klubem Mountfield HK, díky čemuž se mohl před ročníkem 2022/23 plně profesionálním klubem. B-tým po svém založení v sezoně 2018/2019 ihned postoupil do krajské ligy mužů, kde hraje dodnes.