Mládež
09.02.2021
Autor: Tereza Marvánková Hölzlová

Místo ledu počítač. Mladí hokejisté nemohou bruslit, tak cvičí doma s kamerou

clanek-1

Letošní sezona pro mládež sotva začala, tak vlastně skončila. Alespoň ta část na ledě. Když se během loňského léta rozvolnila proticovidová opatření, mladí kozlové se po rychle ukončené sezoně 2019/2020 vrátili na led. Absolvovali soustředění, začali trénovat na ledě. Vyladili výzbroj, nakoupili hokejky a užívali si ledový chlad v útrobách zimního stadionu. Jenže toto nadšení netrvalo dlouho. Junioři odehráli tři mistráky, dorostenci šest, sedmáci a deváťáci také šest, šesťáci a osmáci čtyři. Páťáci odehráli mače tři, a minihokejisté leckdy i pouze jeden nebo dva turnaje. Zkrátka víc času než na ledě strávili kozlové na suchu.


,,V sezoně, kdy nemůžeme být tolik na ledě, probíhaly a probíhají tréninky mimo led jak u mladších, tak starších kategorií různými formami. Mladší kategorie mají individuální trénink (doporučená videa a sdílení vlastních videí v rámci možností), online trénink s trenérem, skupinové tréninky (dle nařízení pro 6 osob nebo 2 osoby). Starší kategorie mají individuální týdenní plány, online trénink s trenérem. Využívá se i online trénink s trenérkou na kompenzační cvičení a strečink,“ řekl, jak probíhá tréninková činnost hokejistů SC Kolín šéftrenér mládeže Josef Hasil.

,,Pro zpestření se dělaly meziklubové výzvy. Jeden klub vytvořil video, druhý klub musel splnit a vyhodnocovalo se podle toho, kolik se zapojilo dětí,“ přidal k dobru Hasil s tím, že je to ale dlouhá doba a děti tráví čas u počítače i přípravou do školy a postupem času elán do online tréninků opadá.

,,Ze začátku byly takovéto tréninky pro děti něco nového, takže se předháněly, kdo vytvoří lepší cvičení, líp provede a podobně. Zapojovali se i rodiče. Bohužel postupem času nadšení opadávalo. Situace trvá již delší dobu a nedokážeme činnost jako je bruslení a dovednosti s tím spojené ničím nahradit. Čas teprve ukáže, jaké dopady tato situace bude mít na mládež,“ doplnil.

Právě dlouhodobý výpadek bruslení a tréninku herních činností může mít nejen na nejmladší sportovce velký vliv. Kozlové sice využili každý možný den, který mohli skrz vládní nařízení, aby se na led dostali v malých skupinách, a to především v době předvánoční, když se opatření rozvolňovala, ale jejich tréninky na ledě za poslední měsíce by se mohly spočítat na prstech rukou.

Hokejisty s kozlem na hrudi jste mohli vidět i na venkovním kluzišti v areálu Vodního světa Kolín, ale znovu, v omezených skupinách. Nyní maximálně ve dvou.