A-tým - reportáž
09.07.2014
Autor: Tereza Marvánková Hölzlová

Morkes: Doufám, že budeme mít víc sil než soupeři

clanek-1

Šestiskok, třikrát dvoustovka s půlminutovými pauzami, maximálka v benchi a na závěr dlouhý patnáctisetmetrový běh. Tak vypadají klasické fyzické testy. Kolínští hokejisté je absolvují na začátku letní přípravy, a pak na jejím konci. Když dobíhali patnáctistovku Kozlové ve čtvrtek 3. července, věděli, že je to poslední část jejich letošní letní přípravy. Fyzickými testy totiž svěřenci trenérů Ráce a Lupínka zakončili minulý týden přípravu. ,,Je to hrozně vyčerpávající," řekl hned po doběhu útočník Kolína Petr Morkes (s číslem 14).


Petře, právě vám skončil vlastně poslední trénink letní přípravy. Měli jste na závěr fyzické testy. Jak je na vás vidět, nebyla to procházka růžovými sady...
I když je to vlastně na čas nejlehčí trénink z letní přípravy, je to hrozně vyčerpávající. Pro mě je třeba nejtěžší, když běžíme dvoustovky. Půl minuty běžíme, půl minuty oddych a běží se znova a ještě jednou. Šestiskok mi nevadí a bench také ne (úsměv).

A patnáctka?
Abych řekl pravdu, nesnáším dlouhé tratě. Ale když vím, že už je to to poslední, co nás čeká, tak to kousnu a nějak už to musím doběhnout.

Říkal jsi, že je to nejkratší trénink a přitom jsme na atleťáku strávili víc jak dvě hodiny. Jak dlouhé jste tedy měli tréninky v letní přípravě?
Myslel jsem to samozřejmě tak, jak je to časové náročné na jednotlivé hráče. Když máme trénink, tak v plné zátěží pracujeme každý minimálně hodinu a spíš déle. A na těch fyzických testech je to práce kolem čtvrt hodiny.

Jak byla letní příprava letos náročná?
Ze začátku jsem nejen já, ale myslím si, že většina z nás, ucítil velkou únavu doléhající z baráže. Loni jsme hráli totiž dost dlouho sezonu. Letní příprava byla dost namáhavá a ještě jsme ji měli prodlouženou ten týden do července. Tak doufám, že se to projeví v soutěži a že budeme mít víc sil než soupeři.

Měli jste po baráži přestávku jen tři týdny. To je asi málo času na to, abyste se stihli plně zregenerovat, že?
Je to u každého jiné. Když někdo vstává v šest do práce, tak je ta regenerace horší než třeba u mě, když já nemusím vstávat tak brzo. Takže na to má vliv spoustu věcí. Já už jsme i během těch tří týdnů byl několikrát trénovat sám. Snažil jsem se naladit na tu notu jinou než být na bruslích. Běhání je totiž úplně jiný pohyb.

Teď vás čekají zasloužené čtyři týdny volna, co ty osobně plánuješ?
Dodělávám byt, takže musím makat na bytě. Chtěl jsem jet někam na dovolenou, ale asi to nevyjde. Dám si týden volno, a pak už zase chci chodit ne běhat, protože to mě moc nebaví, ale do posilovny nebo na schody, aby ten nástup na další část přípravy nebyl tak drastický.

Na závěr dejme ještě jednu hokejovou otázku. Jak se těšíš na novou sezonu, která přinese několik nových věcí? Třeba nějaké soupeře, i když systém zůstává stejný jako loni, nebo nebude baráž...
Já musím říct, že s rozlosováním naší skupiny moc nesouhlasím. Byl bych rád, kdybychom jako moravská skupina měli méně soupeřů a hráli čtyřkolové s každým. Takhle jezdíme delší trasy. Někdo to sice přepočítal, že to vyjde podobně jako čtyřkolově s bližšími soupeři, ale je to rozdíl jet někam tři hodiny nebo hodinu. Taky ubydou středy a raději bych hrál víckrát než jednou za týden. Nehrajeme hokej, abychom celý týden jen trénovali a měli jeden zápas. A co se týče toho, že není baráž. Loni jsme si to vyzkoušeli, jaké je hrát s týmy z první ligy. Vyzkoušeli jsme si, že máme na to s nimi hrát. Ale je spravedlivé, že se letos o postup do 1. ligy poperou pouze týmy z druhé ligy.