A-tým - reportáž
13.09.2022
Autor: Daniel Krátký

Do sezony jdeme s maximální pokorou, říká Jan Šťastný. Co prozrazuje dál?

clanek-1

Už ve středu 14. září startuje nový ročník Chance ligy, Kozlové odstartují prvoligovou soutěž na ledě nováčka ze Zlína, který ještě v roce 2014 slavil extraligový titul. Na start třicátého ročníku druhé nejvyšší soutěže je A-tým SC Marimex Kolín již plně připraven. Jaké jsou cíle? Jaká byla příprava? A jaká je situace v kádru? Objasňuje hlavní kouč Jan Šťastný.


O přípravě na ledě:
Řekl bych, že jsme dobře navázali na devět týdnů trvající letní přípravu, předzávodní období na ledě pak trvalo necelých osm týdnů. Ukázalo se to, co jsme trochu čekali. Kostra týmu z loňské sezony zůstala pohromadě a kluci už věděli, co a jak chceme hrát, takže tréninky podle toho i tak vypadaly. Vše je nesrovnatelné s minulým rokem, kluci osm týdnů pracovali velice dobře. Přípravu jsme měli proloženou devíti přípravnými zápasy, které byly velmi kvalitní. Věřím, že nás prověřily.

O 1. kole – zápase ve Zlíně:
Tohle všechno končí a ve Zlíně nám začíná nová část sezony. Je jedině dobře, že hrajeme se Zlínem, protože tam pojedeme s tím, že nemáme co ztratit. Hrajeme proti bývalému extraligistovi, který se netají tím, že chce postoupit zpátky. Všichni se na zápas velmi těšíme, přejeme si, abychom byli Zlínu konkurenceschopným týmem. A zkusili ho potrápit.

O startu soutěžní sezony:
Do sezony jdeme s maximální pokorou. Víme, jak to probíhalo loni, kdy se nám podařilo zázračně skončit na 9. místě. Nechceme být alibisté, ale rádi bychom dostali čtyři mužstva pod sebe. Abychom navázali na výsledek z minulé sezony, což bude strašně těžké. Jsme v konkurenci 14 silných týmu, ostatně některé kluby, které byly prvoligově stabilní, už hrají i druhou ligu.

O cílech:
Každý den musíme hodně pracovat, abychom byli konkurenceschopní. Víme, že všechny týmy budou silné. Posílily a určitě ještě posilovat budou. Chtěli bychom prioritně zachránit Chance ligu pro Kolín, dostat pod sebe čtyři mužstva a atakovat výsledek z minulé sezony.

O vynuceném točení sestavy během přípravy:
To byl takový škraloup na přípravě. Čtyři týdny vypadaly nadstandardně, byli jsme hodně spokojení, pak do toho zasáhly nemoci nebo reprezentační dvacítky, čímž se nám to hodně rozbouralo. I nějaká zranění jsme měli. Počet hráčů v tréninku nebyl takový, abychom pokračovali v tom, co jsme nastavili. Jsme ale partnerský tým, s takovými věcmi si musíme poradit. V rámci možností jsme v realizačním týmu udělali maximum, abychom připravili tým na sezonu.

O brankářích:
Jsem rád, že do sezony jdeme s dvojicí Kuba Soukup – Tomáš Sajdl. Podle mě to jsou dva kvalitní gólmani, které potřebujeme k tomu, abychom sezonu zvládli.

O nováčcích v obraně:
Z mladších se velice dobře prezentuje Kuba Naar z hradecké juniorky, který nás velice mile překvapil a myslím si, že je to hráč, ve kterém má Hradec budoucnost. Obrana celkově působí zkušeně – pomohli jsme si i střídavými starty Petra Kolmanna, který je dlouhodobě jedním z pěti nejlepších obránců Chance ligy a pravidelně dohrává sezonu v Liberci.

O ofenzívě:
Budeme spoléhat na trojici Honza Veselý – Petr Koukal – Zdenda Král, což jsou hráči, kteří by měli mužstvu táhnout. Měli by se bodově prosazovat. Mile nás překvapil Kryštof Ouřada, kterému se příprava povedla a potvrdil to, co jsme o něm věděli.

O dvojici reprezentačních útočníků:
Uvidíme, jak to bude s dvojicí Petr Moravec – Lukáš Pajer, což jsou hráči, kteří se na začátku přípravy jevili velice dobře, dostali důležité role, hráli přesilovky. Ale Hradec si je vytáhl na Ligu mistrů, byli také ve dvacítce, takže je otázka, jestli prostor budou dostávat tady nebo budou hrát v Hradci. Ale rozhodně na to mají, Hradec v nich má obrovský potenciál.

O dalších juniorech:
Nedostatky u nich jsou, navíc dospělý hokej je jiný než juniorský. Ale pracovitostí a pokorou ukazují, že šanci by dostat měli. S týmem jsme celkově, co se výběru týče, maximálně spokojení.

O střídavých startech:
V přípravě jsme reagovali na to, že jak hradecký A-tým, tak i my máme kádry úzké. Nesmíme zapomínat ani na hradeckou juniorku, které se příliš nepovedl rozjezd. I na to musíme reagovat, abychom sezonu zvládli. Reagovali jsme tak, abychom měli plán B a v případě, kdy dojde k přesunům hráčů. Podařilo se nám dohodnout na střídavé starty hráče z Liberce: Adam Dlouhý, David Aubrecht a Petr Kolmann, po kterých budeme v případě nouze sahat. A pokud by stalo to, že si je Liberec stáhne, tak můžeme sáhnout do Vrchlabí, kde máme určitou komunikaci s vedením. A tak máme napsané hráče, kteří prošli hradeckou akademii, popřípadě hráče přímo z Vrchlabí na střídavé starty. Což jsou právě Patrik Urban, Petr Poppel, Tomáš Perička nebo David Chalupa.