Klub
03.02.2017
Autor: Tereza Marvánková Hölzlová

Stovky plyšáků vykouzlily dětem z kolínské nemocnice úsměvy ve tvářích

clanek-1

Velkou radost měly ve čtvrtek děti i veškerý personál na dětském oddělení kolínské nemocnice. Fanoušci a hráči kolínských Kozlů jim totiž přinesli zásilku plyšových hraček, které se nasbíraly při charitativním zápase Kolína s Havlíčkovým Brodem.


Kolín ten zápas sice prohrál 2:4, ale o dobré skutky nebylo nouze. Desítky fanoušků během první třetiny naházely na led stovky plyšáků, celkem 22 pytlů. Jeden z nich daroval i DVD přehrávač. To vše odnesli zástupci fanoušků jmenovitě Petr Nieč alias Limetka, Pavel Čábelka alias MC, Pavel Meszároš alias Messik a Tomáš Chrástil alias Smoty do kolínské nemocnice společně s kapitánem Kozlů Josefem Malým a obráncem Janem Hanzlem.

,,Vrchní sestra měla velikou radost, i další personál. Děti měly radost, i když se nejdřív trošku styděly. Za jedním chlapečkem museli jít hráči i na pokoj,“ popisoval fanoušek MC, jak předávání hraček v nemocnici probíhalo.

,,Spokojenost ohromná. Děti byly nadšené. Na jednom oddělení jsou děti od narození do tří let. Plyšáci jsou pro ně kamarádi, se kterými prožívají celou hospitalizaci. Nejvíce jim pomáhají u těch bolestivějších výkonů. Plyšáky dostávají za odměnu, za statečnost, či k utišení, pokud se rozpláčou “ děkovala vrchní sestra dětského oddělení Monika Matušinová.

,,Dále děti dostávají plyšáky, když jdou na operační sál. Maminky, rodinní příslušníci ani sestřičky z oddělení tam nemohou, tak s sebou dostávají mazlíčka, se kterým usínají, a pak se i probouzí po zákroku,“ vyprávěla dál.

,,Plyšáky od hokejistů jsme dali na operační sál, na ORL ambulanci, na dětskou chirurgii i na oddělení nejmenších dětí,“ vypočítávala a nezapomněla dodat, že hračky slouží nejen jako kamarádi, ale i k léčebným ú čelům.

,,Některé měkoučké plyšáky použijeme i k rehabilitaci a bazální stimulaci. Na to jsou potřeba plyšové hračky, které jsou opravdu měkké bez knoflíků nebo očiček. Používají se k polohování dětí, co mají třeba poruchy hybnosti, spastické poruchy či jiné neurologické poškození. Podkládáme je pod ručky, pod nohy. Mezi plyšáky od hokejistů byl hezký lední medvěd, který se k těmto účelům velmi hodí. Pak jeden dlouhý banán, který se zase bude hodit na podkládání pod kolínka“ popisovala další možné využití plyšových hraček vrchní sestra z dětského oddělení kolínské nemocnice Monika Matušinová.