Klub
13.08.2022
Autor: Daniel Krátký

Odchovanec Daniel Herčík zdraví z MSJ: Kolín je moje srdcová záležitost

clanek-1

Na světovém šampionátu juniorů v Edmontonu si vybojoval místo i kolínský odchovanec Daniel Herčík. Zatím do hry nezasáhl, ale už jen zkušenost s tak významným mistrovstvím může být obrovskou vzpruhou do budoucna. Jak současný útočník Pardubic prožívá své dny v Kanadě?


Dane, jak si užíváte šampionát v Edmontonu? I když zatím pouze z tribuny…

Jsem rád, že jsem se sem vůbec dostal. Už na první kemp jsem se dostal pozice náhradníka, a nakonec jsem to dotáhl až sem. Uvidíme, jak to dopadne, bych byl rád, kdybych si zahrál. Samozřejmě mě to trošku štve, že nehraju, ale chápu to. Musím myslet na tým.

Pro vás ale musí být skvělé vidět zázemí a prostředí NHL, ne? Prakticky celou sezonu jste hrál extraligu juniorů…
To ano, jen jsem čekal jsem trochu větší zájem fanoušků, to říkám upřímně. Protože když jsem hrál v Pardubicích v áčku, tak to bylo trochu něco jiného. Tam jsou fanoušci fakt dobří. Ale zázemí a kabiny jsou tady pěkné. Hotel máme kousek, takže je to tady super.

Chodíte se i během volna dívat na zápasy jiných týmů? Nejvíc fanoušků chodí na zápasy domácích javorových listů…
Byli jsme se podívat na Kanadě proti Slovákům, předtím i na dalších zápasech Kanady. I na přípravě. S klukama chodíme na zápasy, máme to do haly z hotelu pět minut, takže se domluvíme a jdeme se podívat.

Tak to musí být radost se dívat na hráče jako Bedard nebo McTavish, což budou zřejmě budoucí hvězdy NHL, je to tak?
Je to fakt pěkné se na takové hráče koukat. Nechci říct, že to jsou naše vzory, ale je skvělé se dívat na to, co oni dokážou s pukem. A jak se vůbec nebojí hrát a co si vůbec dovolí. Myslím si, že celkově v hokeji jsme my Češi trochu připo*raní, abychom neudělali nějakou chybu. Oni jsou menší flegmatici než my.

Mistrovství se výjimečně koná v srpnu a hráčům trochu zasahuje trochu do příprav na nový ročník. To vám ale asi tak nějak nevadí, že?
Myslím si, že to je dobrá příprava před startem mistráků. Od 12. července jsme přeci jenom byli na ledě. Neměli jsme sice po sezoně nějakou velkou pauzu, ale tím, jak jsme mladí, tak nám to zase tolik nevadí. Strávili jsme dva týdny v Brně, pak jsme byli na turnaji ve Finsku, kde jsme odehráli čtyři zápasy. Takže i já mám za sebou více zápasů než některé týmy v extralize a první lize. Je to nejlepší možná příprava, budeme připraveni lépe.

Turnaj se sice hraje v srpnu a v moderní aréně NHL, i tak je uvnitř haly však poměrně chladno, že? Je to takové příjemné zchlazeni…
To je pravda, i když z pozice toho, jak se koukám, tak mi taky není úplně teplo. Docela je tady v hale chladno, takže to není úplně příjemné. Není to jako v Pardubicích v malé hale (směje se). Rozhodně jsem ale rád, že je tady tepleji než na Vánoce.

Jak moc vděčíte Kolínu za to, že jste se dostal až na MS juniorů?
Říkal jsem to všude a vždycky, že Kolín je moje srdcová záležitost, protože mě vychoval. I na všechny trenéry, co mě měli, nedám dopustit. Chodil jsem se koukat na druhou ligu, ale i na první ligu jsem se byl párkrát podívat. Bavím se i s trenéry, panem Martínkem nebo Kadlecem. Když se potkáme, tak si máme co říct. Vždycky budu Kolínu držet palce, akorát teď to bude trochu náročnější, protože kdybych byl v Chance lize, tak bychom se mohli potkávat. Určitě Kolínu nic nedaruju, ale mimo naše zápasy mu budu držet palce.