A-tým - reportáž
13.08.2015
Autor: Tereza Marvánková Hölzlová

Když si neuděláš dobrou letní přípravu, můžeš dostat i padáka

clanek-1

Kdo v dopoledních hodinách zabrousí na kolínský zimák a zhlédne trénink juniorů, určitě si všimne, že mezi kozlím mládím je někdo, kdo tam tak úplně nepatří. S juniorkou totiž v těchto dnech trénuje kolínský odchovanec hrající už několik let v Německu Patrik Beck. Doma nyní tráví poslední dny prázdnin. „Příští týden odjíždím do Německa, kde mi začíná sezona. Chtěl jsem se předtím trochu sklouznout, tak jsem zavolal bývalému spoluhráči Jirkovi Kadlecovi a on mě odkázal na juniorku,“ vysvětlil brzy šestatřicetiletý útočník Patrik Beck.


V Německu budeš hrát teď v třetí nejvyšší soutěži. Třetí nejvyšší soutěž hraje i Kolín v Čechách. Pokus se porovnat rozdíl mezi Kolínem a Deggendorferem.

V Německu je na rozdíl od Čech tato soutěž poloprofesionální a profesionální. Většina týmů je ale profesionálních. Má to všechno větší úroveň, včetně zázemí. Co řeknou, to platí, co se týče ekonomické stránky. Zajišťují i bydlení hráčům. To je hlavní rozdíl. Sezona začíná od půlky srpna, trvá tak sedm až osm měsíců. Každý hráč má smlouvu na osm měsíců. Letní přípravu každý absolvuje individuálně. Kluby tím šetří peníze.

Takže by se dalo říct, že máte sezonu o něco kratší?

To ne. Zápasů je ještě víc. Základní část má 45 zápasů, plus je play off a může být i baráž. Je to kratší tedy o zhruba dva týdny v srpnu a o léto, kdy si každý hráč dělá letní přípravu sám. V Čechách se preferuje společná příprava a v Německu ne, to je jediný rozdíl co do té délky.

A co se stane, když hráč není dobře fyzicky připravený? Jak to kluby řeší?

Na začátku přípravy se dělají testy a každý musí prokázat, jak je fyzicky dobře připravený. Jsou také zdravotní testy. Když není, tak má hráč pokutu a má měsíc na to, aby se dostal do správné fyzické připravenosti. Pokud to za měsíc nestihne, jsou další sankce a může dojít až k rozvázání smlouvy.

Ty budeš teď v Německu pátou sezonu. Jak to máš s bydlením a rodinou?

Mám tam dům na vesnici. Je to takový klídeček, taková dovolená (smích). Děti nemám a manželka je Češka. Měla práci v Česku a dojížděla za mnou. Pak tam se mnou bydlela, ale teď bude zase dojíždět. I proto jsem změnil před rokem klub, protože to předtím měla 800 km na dojíždění. Teď je to mnohem blíž k Čechám.

A jak je to s jazykem? Je potřeba umět německy? Ty umíš?

Všichni Němci umí dobře anglicky, ale nechtějí tu angličtinu používat, třeba na úřadech vůbec. Já německy už umím, byl jsem nucený se to naučit. Díky dědovi, který byl Němec, mám i německé občanství, tak je to tam pro mě celé snazší. Jinak bych řekl, že na hokeji by se obešli hráči i s angličtinou, ale s tou němčinou je to tam všude jednodušší.

Jak dlouho chceš v Německu ještě hrát hokej?

Záleží na zdraví, na výkonnosti a na tom, jak dlouho mě to bude bavit.

A potom? Návrat do Čech?

Asi spíš ne. Kamarád Němec tam má firmu, kde už teď pracuji. Tak si myslím, že až skončím hokejovou kariéru, budu u něj pracovat dál a asi zůstanu v Německu.

Pojďme teď trošku zavzpomínat na tvá hokejová léta v Kolíně. Jak dlouho jsi tu hrál a kdy jsi z Kolína odešel?

Hrál jsem tady celé dětství, všechny mládežnické kategorie. Odešel jsme v mladším dorostu na střední školu do Pardubic. Ale když jsem byl v Pardubicích v juniorech, tak jsem si zahrál za Kolín i pár zápasů za áčko.

Kdo tady v té době hrál?

Bylo to někdy v polovině devadesátých let asi. A byl tady Jirka Kadlec, Petr Martínek, Karel Nedbal, Vašek Nedbal, Kosťa Král, v bráně byl Martin Neruda.

Když jsi odcházel do Pardubic, odcházelo vás víc. Byli jste takový úspěšnější ročník, že?

Odcházeli jsme do Pardubic ve třech. Byli to ještě Petr Čáslava a David Čejka. Tady v Kolíně nás trénoval v žácích až do 8. třídy pan Tumpach a dařilo se nám.

Když se podíváme na tvůj hokejový životopis, hrál jsi v mnoha klubech. Po Pardubicích to byl Hradec Králové ve 2. lize, pak spousta prvoligových týmů jako Třebíč, Hradec Králové poté, co postoupil, Mladá Boleslav, Šumperk nebo Vrchlabí. Z Vrchlabí jsi pak odešel do Německa do třetí ligy do EC Peitingu. Taky jsi tam hrál 3 sezony ve Fischtown Pinguins a teď jsi v Deggendorferu. Na které týmy vzpomínáš nejraději?

V Česku asi na Vrchlabí. To bylo po postupu do 1. ligy. Bylo to tam takové rodinné. Byla tam výborná parta. V Německu na Breemerhaven na tým Fischtown Pinguins. Tam se mnou hrál další bývalý Kolíňák Honza Kopecký. Tam jsme vyhráli soutěž, to byl nádherný zážitek.

Když už jsme se znovu dotkli Německa. Jak to je s cestováním na zápasy? Myslím se vzdálenostmi.
Ve druhé lize se jezdí po celém Německu a je to docela náročné. Zápasy jsou pátek a neděle. Cestovalo se třeba 12 hodin. Jelo se ráno v půl čtvrté na zápas, který byl v 8 večer. Po zápase se jelo hned zpět. Přijeli jsme třeba v 9 hodin ráno a od 11 byl trénink. Nejkratší vzdálenost v té druhé lize byla 6 hodin jízdy.

A teď v té třetí lize, kterou hraješ, je to jak?

To je regionální. To jsou cca 3-4 hodiny dojezdové vzdálenosti. Je to lepší na dojezdy, i je to populárnější, protože se hrají derby. Já šel do třetí ligy jednak kvůli tomu kratšímu cestování a taky kvůli rodině, jak už jsem řekl. Manželka to měla, když jsem byl v té druhé lize, 800 km na dojíždění, a to bylo šílené.

Patrik Beck

Datum a místo narození: 30.8.1979, Kolín
Post: Útočník
Hokejová kariéra: Kolín (žáci), Pardubice (dorosty a juniorka), muži: 1999-2000 Hradec Králové (3), 2000-2001 Hradec Králové (3) a Třebíč (2), 2001-2002 Hradec Králové (3) a Šumperk (2), 2002-2005 Hradec Králové (2), 2005-2006 Vsetín (1), Mladá Boleslav (2), 2006-2007 Mladá Boleslav (2), 2007-2008 Mladá Boleslav (2), Šumperk (2), Vrchlabí (2), Mělník (3), 2008-2011 Vrchlabí (2), 2011-2012 EC Peiting (GER 3), 2011-2014 Fischtown Pinguins, 2014-2016 SC Deggendorfer