Klub
31.07.2015
Autor: Tereza Marvánková Hölzlová

Malík: Nesmí být vedra, pak bude led v termínu

clanek-1

V sobotu 1. srpna by to mělo vypuknout. Na zimním stadionu se začne pomalu chladit a po neděli se už bude stříkat ledová plocha. Takže je to jasné. Kozlové si sice ještě pár dní počkají, než nazují brusle a vyjedou na led, ale hokejová sezona se v Kolíně blíží mílovými kroky ke svému startu. ,,Budeme se snažit, abychom dostáli svým slibům a pokud nám to počasí umožní, aby klub mohl sezonu zahájit už 10. srpna. Všechno je odvislé od počasí. Klimatické podmínky silně ovlivňují kvalitu a možnost vytvoření dobré ledové plochy tady. Technologie chlazení by měla být po opravě v perfektním stavu, takže pokud nebudou teploty stále kolem 30 stupňů, mělo by se to uchladit," osvětlil nejožahěvjší otázku týkající se nástupu na led nový vedoucí zimního stadionu František Malík.


Trenér kolínského A mužstva Seidl se zmiňoval i o možnosti jít na led už 7 srpna…

Spíš jsme původně předpokládali, že se půjde na led až 13. srpna, protože 1. a 2. srpna vychází na sobotu a na neděli. Nakonec jsme ale přesvědčili firmu JDK Nymburk, která toto zajišťuje a chlazení plochy začne už o víkendu. Pokud nás nebudou limitovat extrémní teploty, tak toho 10. srpna by led měl být. Dřív zřejmě ne.

To znamená minimálně tedy deset dní na výrobu. Jak vůbec výroba ledu bude probíhat?

V první fázi se postupně zchladí betonová plocha, ve které protéká chladící médium. Když by došlo k rychlému náběhu, mohla by plocha popraskat. To bude trvat dva dny, než se plocha zchladí a bude schopna prvního nástřiku vody. Třetí den se nanáší v několika milimetrových vrstvách voda, která zmrzne, postupně se upraví do roviny. V další fázi dojde k bělení ledu a malování základních čar. Tato fáze se nanáší na cca 1-1,5 centimetrovou vrstvu ledu. Vrstva bílé barvy slouží k tomu, aby led vypadal jednotně, celistvě, byl více kontrastní s pukem a lépe odrážel světlo. Potom přijde další vrstva vody. Pak dochází k opakovanému nalajnování a pak se stříká další vrstva vody na konečný stav. Nakonec se provádí dochlazení na požadovanou mínusovou teplotu, pak celková korekce plochy pomocí seřezávání.

Každý rok malují fanoušci na led Kozla. Dostanou i letos příležitost?

Určitě. Dojde na to zhruba pátý až šestý den od podchlazování plochy. Takže ani letos Kozel na ledě nebude chybět.

Fanoušci se těší nejen na novou hokejovou sezonu, ale i zpět na zimní stadion. Je tam něco nového, na co se mohou těšit?

Pro fanoušky to na první pohled asi nic nebude, ale dobudovaly se třeba nové kabiny, což nadchne spíš než fanoušky hokejový klub. Když bych to shrnul, v letošním roce byly veškeré investice směřované do zlepšení sociálních podmínek hráčů. Vybudovala se zcela nová kabina a zlepšilo se sociální zázemí A-týmu a juniorů.

Co se na zimním stadionu děje, když není hokejová sezona?František MalíkFrantišek Malík

Během sezony dojde k spoustě drobných problémů, které se během sezony nedají řešit a musejí se řešit až po sezoně. To se týká úpravy betonové plochy, mantinelů, rolby. Poničí se sedačky, zašpinění bočních betonových ploch. Kromě toho se dělají dílčí úpravy na osvětlení, zázemí šaten. Zaměstnanci spolupracují s dodavatelskými firmami na rekonstrukcích. Letos jsme taky vyráběli zábradlí a přístupovou cestu do nových kabin. Také se dělala rekonstrukce kotelny, oprava chladící jednotky. Celý červenec je pak vyčleněný na to, aby si zaměstnanci vzali zaslouženou dovolenou.

Vy jste na zimním stadionu novou tváří. Od května jste nastoupil do funkce vedoucího zimního stadionu. Jak jste se k tomu dostal?

Do funkce jsem se dostal na základě výběrového řízení. Dokonce jsem se divil, že jsem se v tomto svém věku do této funkce dostal. Ale myslím si, že to bylo vzhledem k mému dosavadnímu zaměstnání, kdy jsem za svůj život přišel do styku s řízením lidí a i strojařinou jako takovou.

Máte nějaké zkušenosti s provozem zimního stadionu nebo ledním hokejem?

Minulá profesní praxe byla zcela odlišná od práce, kterou v současné chvíli zastávám, ale právě proto bych měl mít nestranný pohled na souznění mezi klubem a provozovatelem zimního stadionu.

Jak se vám zatím tato práce líbí a jak jste se s ní sžil?

Mohl bych pochválit kolektiv, který pracuje na ZS a je léty prověřený. Svou práci dělají zaměstnanci dobře a se zápalem, byla by škoda je nepochválit. Myslím, že se mi s nimi bude spolupracovat dobře a budu se snažit, aby to dělali ještě lépe, než to dělali doposud. Zatím se sžívám s lidmi, přímo s provozem se budu sžívat až během hokejové sezony. Věříme, že nám počasí dovolí, abychom sezonu úspěšně začali a pokračovali s dalšími úspěchy celý rok.

Vizitka

Jméno: František Malík

Datum narození: 28.5.1956, Český Brod

Rodina: ženatý, dvě dospělé dcery, jedna vnučka

Záliby: vnučka, kolo, in-line brusle, sjezdové lyžování, cestování, dům a zahrada