Klub
30.11.2015
Autor: Tereza Marvánková Hölzlová

Polenská: Život v Rusku? Vyhovuje mi

clanek-1

Letos usedla na trůn spolu s Jakubem Voráčkem. On nejlepší hokejista roku, ona nejlepší hokejistka roku. Odchovankyně kolínského hokeje Alena Polenská letos vyhrála anketu Hokejistka roku, a coby kapitánka dovedla český národní tým k vítězství na Mistrovství světa. Její život se točí kolem hokeje. Od malička vyčnívala, i mezi kluky, a brzy odešla z Čech do Ameriky. Tam strávila dlouhý čas, vystudovala školu a dnes je profesionální hráčkou ruské ligy.


Aleno, obdržela jsi letos po boku Jakuba Voráčka a dalších českých hokejových es cenu pro nejlepší hokejistku roku. Jak ses mezi top českými hráči cítila?

Je těžké to popsat, ale je to určitě velká pocta se ocitnout mezi takovými hráči! Trošku se tam bijí smíšené pocity. Z jedné strany je to velká pocta, super zážitek a vážím si toho, že mohu stát po boku tak skvělých hráčů, ale na druhou stranu tam cítím, že ženský hokej je brán na lehkou váhu a není mu přikládána taková pozornost a význam, jaký by si zasloužil. V posledních letech se to zlepšuje, ale opravdu si myslím, že náš ženský národní tým má hromadu šikovných hráček, které by si zasloužily víc uznání.



Pokolikáté jsi vůbec tuto cenu vyhrála?
Myslím, že podruhé.



Je to cena pro nejlepší českou hráčku. Mohla bys shrnout své úspěchy, ať v rámci národního týmu, svého klubu nebo individuální za loňskou sezonu, za kterou jsi cenu dostala?
V národním týmu to bylo vyhrané MS, kde mě vyhlásili MVP (Most valuable player, nejužitečnější hráčka). V klubu Dinamo Sankt Petersburg jsme letos skončili na 4. místě. V týmu jsem vyhrála kanadské bodování (zápasy: 30, góly: 22, asistence: 25, plus body: 60, mínus body: 23, tresty: 18 minut.)



Jak už jsi zmínila, letos se vám podařilo vyhrát zase MS světa divize IA a tím získat nejen zlato, ale i postup mezi elitu, odkud jste před dvěma lety spadly. Věříš, že se tam teď udržíte déle? Konkurence je obrovská, že?
Doufám, že ano a věřím, že máme šanci se tam udržet. Přeci jenom jsme během těch 2 let získaly další zkušenosti a myslím si, že máme opravdu silný tým. Jediné, co ještě potřebujeme, je sehrát více zápasů s týmy z top divize, jako je Finsko Švédsko, Švýcarsko, Rusko. Konkurence je opravdu velká. Myslím si, že ženský hokej jde kupředu a týmy se postupně vyrovnávají. Dovolila bych si říct, že týmy od 4. tak do 10.-12. místa můžou hrát vyrovnané zápasy.



Alena Polenská při vyhlášení ankety Hokejistka roku 2015. Alena Polenská při vyhlášení ankety Hokejistka roku 2015.Ty sama jsi prošla největšími hokejovými zeměmi. Vyrůstala jsi v Čechách, ještě jako teenagerka jsi přesídlila do USA a teď hraješ v Rusku. Jak dlouho tam jsi? A jak se ti tam líbí?
V Rusku jsem teď třetím rokem. Libí se mi tu hodně. Mám tu spoustu kamarádů a kamarádek, přítele, a s holkami v týmu také dobře vycházím. I město je krásné a opravdu už jsem si tu zvykla a libí se mi tu.



Když bys měla porovnat americký a ruský hokej, opravdu jen stručně, v čem je ten největší rozdíl?
Největší rozdíl je asi v konkurenci, což se přenáší v samotnou úroveň hokeje. Tím, že v USA je větší konkurence, více lig, více týmu, tak jsou hráčky na lepší úrovni. A taky si myslím, že co se týče tréninku mimo led, tak je to v USA lepší, ale to mluvím moc obecně, poněvadž i v USA jsem zažila ne moc dobré trenéry či tréninky. Tady v Rusku se ten hokej ještě vyvíjí, ale myslím, že jsou na dobré cestě. Příští rok bude naše ženská liga součástí KHL, tak doufám, že ten hokej a publicita půjde jen nahoru. Neřekla bych, že individuálně jsou hráčky pozadu v Rusku, spíš naopak. Individuálně jsou na tom kolikrát líp technicky, akorát v USA jsou hráčky rychlejší a i ten hokej celkově je rychlejší, na všechno je méně času. V USA jsou taky týmy vyrovnanější, mají 3-4 silné lajny, což v Rusku nemá každý tým. Některé týmy ano, ale spíš jsou častěji vidět větší rozdíly mezi jednotlivými pětkami.



Jaký je život v Rusku? Jak trávíš volné dny?
Život v Rusku mi vyhovuje. Nevím, jak jednoduše to popsat, ale líbí se mi tu a jsem tu spokojená. Život se točí hlavně kolem hokeje, takže je asi podobný jako kdekoliv jinde. Volné dny trávím s přítelem nebo s kamarády. Je tu hromada muzeí a památek, které občas navštívíme. Příští sezonu bych měla být opět v Sankt Petersburgu, takže teď už jsem zpátky v Rusku, ale předtím jsme s přítelem trošku cestovali (Gruzie, Istanbul). Pak jsme byli i v Čechách, ale už za chvíli nám oběma začínají pracovní povinnosti, tak jsme už letěli zpět.



Alena Polenská
Datum narození: 9.6.1990
Kluby: Kutná Hora, Kolín, Wyoming Seminary (USA), Brown Bears (USA), Dinamo Sankt Petersburg (Rusko)
Největší úspěchy:
a) lední hokej: 2008 - 3.místo z MS 18, Calgary, 2009 - v USA (Wyoming Seminary), 2.místo v nejlepší soutěži středních škol NAPHA, 2011- MS divize II (Francie) - 1. místo, 2012 - MS divize I (Lotyšsko) - 1. místo, 2013 - kvalifikační turnaj na OH (Německo) - 2. místo, MS top divize (Kanada) - účast, 2014 - MS divize I (Česká republika) - 1. místo, 2015 - MS divize I (Francie) - 1. místo
b) in-line hokej: 2x zlato z MS (2008 – Německo, 2010 Česká republika), 1x stříbro z MS (2009 – Itálie), 1x bronz z MS (2004 – Kanada),
c) individuální: 2007 - Wyoming Seminary - nejužitečnější hráčka sezony, Golden Blades-vítěz kanadského bodování soutěže MAWHA, 2010 - Brown Bears, 2. v kanadském bodování svého týmu; 2011 - Brown Bears, nejlepší střelec týmu; MS Francie - nejlepší hráčka týmu, 2012 - MS Lotyšsko - nejlepší hráčka týmu, 2013 - Brown Bears - nejužitečnější hráčka týmu, 2014 - MS ČR - nejlepší hráčka týmu, Dinamo Sankt Peterburg - nejlepší v kanadském bodování týmu, 2015 - Dinamo Sankt Peterburg - nejlepší v kanadském bodování týmu, MS Francie - nejužitečnější hráčkou turnaje podle IIHF
Zlatá hokejka: 2008 - 2. místo, 2009 - anketa nebyla, 2010 - 4. místo, 2011 - 3. místo, 2012 - 4. místo, 2013 - 1. místo, 2014 - 3. místo, 2015 - 1. místo.