Klub
23.06.2015
Autor: Tereza Marvánková Hölzlová

Úspěšná Kateřina Mrázová: Sezona za dvě. Za dvě zlaté medaile!

clanek-1

Asi by se těžko hledala sezona, kdy Kolíňačka Kateřina Mrázová, která patnáct let hrávala s Kozlem na hrudi, neslavila nějaký úspěch. Skoro vždy je to minimálně aspoň nějaká medaile nebo individuální ocenění. Letos dosáhla na metu nejvyšší hned dvakrát. S ženskou reprezentací v ledním hokeji získala zlato na MS divize IA ve Francii a postup do elitní skupiny, minulý týden přivezla do rodného Kolína další zlatou medaili. Tentokrát z MS v in-line hokeji z Argentiny. Nejen o úspěších jsme si s Kateřinou Mrázovou povídaly.


Katko, když jste naposledy s holkami slavily titul mistryň světa v in-line hokeji, psal se rok 2010 a slavila jsem to s vámi v Berouně. Co se na tomto poli událo v předešlých čtyřech letech?

Moc se toho nestalo. Po dvouleté pauze od roku 2010 jsme měly 7. místo v Toulouse. Ty dva roky předtím jsme nesehnaly peníze na to, abychom se mohly MS zúčastnit a měly jsme jen kempy, na kterých se jen trénovalo.

Kateřina Mrázová na in-line hokeji. Foto 3x: archiv K. MrázovéKateřina Mrázová na in-line hokeji. Foto 3x: archiv K. Mrázové

Letos jste vyrazily do Argentiny. S hokejem jsi procestovala už skoro celý svět, že? Jak se ti líbilo v Argentině?
Ano, s hokejem jsem procestovala spoustu zemí a teď do seznamu patří i Argentina, kde jsem byla poprvé. V Argentině se mi líbilo. Samozřejmě je to jiná kultura, jiné jídlo a i klima, ale líbilo se mi tam.

Kdo z vašich soupeřů na šampionátu v Argentině byl nejsilnější?

V základní skupině jsme hráli proti Indii, Mexiku a Španělsku. Z těchto tří týmů byly nejsilnější určitě Španělky, se kterými jsme hrály 2:2 a rozhodly až nájezdy, kde jsme se vítězně radovaly my a šly dál v turnaji z prvního místa. Ve čtvrtfinále jsme se potkaly s domácí Argentinou, která byla ze začátku velmi nepříjemná, ale nakonec jsme vyhrály 6:2. V semifinále jsme šly na Finsko, kde jsme byly celý zápas lepší. Finky celý zápas jen bránily a snažily se vyjíždět do rychlých protiútoků. Finky měly výbornou gólmanku a normální hrací doba nám nestačila. Rozhodlo se až v prodloužení, kde jsme vyhrály 2:1. Ve finále jsme se potkaly s Amerikou, kterou jsme porazily také 2:1. Mě osobně přišly Španělky asi nejsilnějším soupeřem. Většina týmů proti nám jen bránila, ale se Španělkami to bylo velmi vyrovnané. Po Španělkách bych zařadila určitě Ameriku, se kterou jsme sehrály taky velmi dobré utkání.


Ty ses stala suverénně nejlepší hráčkou celého šampionátu. Nejenže jsi vyhrála kanadské bodování, ale nastřílela jsi i nejvíc gólů… Navíc jsi nosila kapitánské céčko.. Jaký je pocit takto lídrovat tým a dovést ho ke zlatu?

Na MS se mi docela dařilo, ale velkou zásluhu mají samozřejmě i spoluhráčky, bez kterých by to nešlo. Kapitánské céčko jsem měla poprvé a jsem ráda, že jsem dostala takovou důvěru. Pocit je to úžasný. Holky byly super a hrozně moc jsem si to užívala.

Některé holky z týmu jsou i součástí ženské repre hokejové. V Argentině byla ale i řada hráček dalších. Znala se vůbec předtím se všemi? Není to pak při hře trochu problém?
Ano, hodně holek, které hrají za hokejový národní tým nebo jím v minulosti prošly, jsem znala z hokeje. V týmu jsme ale měly i nové mladé hráčky, se kterými jsem se vůbec před tím neznala. I když jsme se všechny neznaly, tak partu jsme měly velmi dobrou, a to se pak určitě projevilo i na hře.

Koučovala vás bývalá spoluhráčka Věra Pančáková. Jaké to je být najednou její svěřenkyní a ne spoluhráčkou?
S Pančí (Věra Pančáková pozn.red.) se znám už od 12 let, tak jsem byla zvědavá, jak tuto roli zvládne. Pančí je dobrá trenérka, která zvládla svoji roli velmi dobře. Jsem moc ráda, že jsem od ní měla důvěru a mohla reprezentovat.

V posledním zápase ses zranila. Co se přesně stalo a jak se zranění vyvíjí?
Bohužel v posledním zápase v poslední minutě jsem si udělala něco s kotníkem. Dojížděla jsem hráčku, a když jsem jí odebírala puk, tak mi zezadu spadla na nohu, a tím mi vyvrkla kotník. Doktor mi řekl, že mám prasklé kloubní pouzdro a že je kotník trochu volnější. Za týden jedu znova na kontrolu a tam se dozvím více. Teď čekám, až nebudu mít takový otok, aby se daly vazy v kotníku dobře prohlédnout. Zlomeného naštěstí nic nemám a už se mi chodí i lépe.

Přeju brzké uzdravení! In-line hokej a lední hokej jsou vlastně dva jiné sporty. V čem se asi nejvíc liší a co je bližší tobě?
In-line hokej se od ledního hokeje liší docela dost. In-line hokej se hraje 4 na 4 a nemáme off-side nebo zakázané uvolnění. Navíc jsou tam menší brány a výstroj je trochu jiná. Bližší mi je samozřejmě lední hokej, který hraju už od mala. In-line hokej beru spíše jako doplňkový sport k tomu lednímu.

Lední hokej hraješ teď v Americe. Jak si ti dařilo letos v Minnesotě?
V Minnesotě-Duluth se mi docela dařilo, ale bohužel našemu týmu moc ne. Letos jsme vypadli už v play off, což asi nikdo moc nečekal. Měli jsme opravdu dobrý tým, ale měli jsme problém s koncovkou. Tu musíme do příští sezony určitě zlepšit. Minnesota-Duluth patří dlouhodobě k nejúspěšnějším týmům v USA. Můj cíl je samozřejmě týmu pomoci a dostat se s týmem zpátky na vrchol.


Je to tým při vysoké škole. Znamená to tedy, že v Americe studuješ i vysokou školu?
Ano. Studuji vysokou školou se zaměřením na lidské zdroje. Letos půjdu do třeťáku a mam tam před sebou ještě dva roky.

Když bych zhodnotila tvou sezonu, řekla bych, že byla určitě úspěšná. Máš zlato s MS v ledním hokeji, zlato v MS v in-line hokeji. Dařilo se ti i na poli individuálním….
Já to jako úspěšnou sezonu určitě beru. Ve Francii (MS v ledním hokeji divize IA) jsme měli jasný cíl a to postoupit mezi elitu. To se nám podařilo a to taky bylo pro mě nejdůležitější. Plus ten in-line, to je jako bonus. Je dobře, že se našim reprezentacím takto dařilo. Takže sezona pro mě byla určitě velmi úspěšná.

Kateřina MrázováKateřina Mrázová

Kateřina Mrázová
Datum a místo narození: 19. října 1992, Kolín
Kariéra: 1997-2012 - SC Kolín (chlapecká soutěž) + ženské týmy Kladno a Beroun, 2012-2013 Boston Blades (profesionální liga CWHL), 2013-až doteď Minnesota Duluth (soutěž D1 na vysoké škole),

Úspěchy:
lední hokej: stříbro z české hokejové ligy (2006/2007 Kladno); reprezentace ČR: 3.místo z MS 18 (Calgary – 2007/2008), 2x 1. místo MS žen (2014 - Česká republika, 2015 - Francie), 1. místo s Boston Blades v CWHL 2012/2013 (Clarkson Cup - ženský Stanley Cup)
in-line hokej: 2x zlato (2010 – Česká republika, 2015 - Argentina) 2x stříbro (2007 – Španělsko, 2009 – Itálie)

individuální ocenění: MČR chlapců 2005/2006 - nejproduktivnější útočník, nejlepší nahrávač, All star team, 1. místo anketě hokejistka roku 2006/2007, MS divize 1 Rakousko 2008/2009 - nejproduktivnější útočník, MS in-line hokej 2015 - nejproduktivnější hráč, nejlepší střelec