Klub
11.06.2015
Autor: Tereza Marvánková Hölzlová

Výsledek aktivu? Třískupinové rozdělení asi nehrozí

clanek-1

Výsledek aktivu? Třískupinové rozdělení druhé ligy asi nehrozí. Za rozhodčí zaplatíme o stovky na zápas víc a páté zápasy play off se budou hrát bez nájezdů do rozhodnutí. Tolik zhruba výsledek letošního druholigového aktivu.


Za prvé: Rozhodčím se zvedne apanáž

V řádu stovek korun na jeden zápas se zvedne finanční odměna rozhodčích za zápasy druhé ligy. Do teď pískal druhou ligu hlavní rozhodčí za 1650 Kč a jeden čárový rozhodčí za 1100 Kč (bez cestovného, které se platí navíc). Od teď to bude o několik stovek více. Kluby se proti tomuto na aktivu samozřejmě bouřily. Jednak kvalita výkonů rozhodčích je leckdy diskuzehodná, hlavně mají ale kluby hotové rozpočty. Zvyšovat výdělek rozhodčích se bude samozřejmě napříč všemi kategoriemi, pro kluby to tak může znamenat například i stotisícový nárůstek v nákladech na sezonu, se kterými v rozpočtu není počítáno. Pro takový Kolín, který živí jedenáct týmů, které hrají hokej pískaný kvalifikovanými rozhodčími, to může být pěkné nadělení.

I přes negativní reakce zástupců klubů byla tabulka na aktivu schválena. Jediné, čeho se kluby domohly, byla možnost hodnotit rozhodčí. Od příští sezony by měla v systému Hosys, se kterým sekretáři klubů pracují, přibýt kolonka na slovní hodnocení rozhodčího pro hosty i domácí.

Za druhé: Většinově odhlasovaný model stejně asi nevyhraje

Na druholigovém aktivu před sezonou 2015/2016 byl hlavním tématem model soutěže pro nadcházející sezonu. První co funkcionáři ČSLH shodili se stolu byl pětidivizový návrh Trutnova. Ve hře tak zbyly pouze možnosti systému třískupinového a dvouskupinového. Ačkoliv z 28 účastnících se klubů 15, což je většina, hlasovalo pro třískupinový návrh Žďáru nad Sázavou, jak to vypadá, hlasování proběhlo úplně zbytečně. Proč?

Aby se mohl totiž tento systém stát platným, musela by 2. liga mít 30 účastníků. Prozatím jich má 28, účast bude pravděpodobně nabídnuta i Klatovům a Karviné (týmům, které loni spadly pozn.red.), takže by se s číslem 30 dalo operovat. Zástupci svazu ale jasně řekli, nebude-li rovných 30 účastníků, tento model padá. Ze zmíněných 28 doposavad přihlášených týmů ale mají zatím dva stále nevyřešené nějaké závazky ke svazu, a tudíž není jejich účast stoprocentní. To tento model ohrožuje. A nejen to. Jablonec nad Nisou v podstatě tento návrh, pro který byly všechny moravské týmy a některé české (včetně Kolína), zazdil. Prezident jabloneckých Vlků Petr Cinibulk veřejně řekl, že jakmile by vešel v platnost třískupinový model, Jablonec okamžitě soutěž odhlašuje. V tu chvíli by nebylo potřebných 30 týmů a celé by to padlo.

Takže je v podstatě jasno. Model asi zůstane dvouskupinový.

Za třetí: Jak ve dvou skupinách letos?

Jsou dvě možnosti. Buď budou dvě skupiny po 14 týmech, nebo budou dvě skupiny s počty 16 (zřejmě Morava) a 14 (Čechy). Největším problémem tohoto modelu kluby viděly v malém množství domácích zápasů. A proto, pokud bude dvouskupinový model, bude novinka. Bude se hrát nadstavba sudá-lichá, čímž se zvýší počet domácích zápasů v základní části.

Jak to celé dopadne, to se dozvíme až po zasedání Výkonného Výboru ČSLH za týden. Jedno bylo ale řečeno jasně. Závěry, které vyplynuly z aktivu, jsou pro svaz pouze doporučením, nic není závazné. Takže možná ještě budeme překvapení.

,,Podle mého názoru, jak jsem pozoroval dění na aktivu, je nejreálnější varianta se dvěma skupinami," vyjádřil svůj názor zástupce Kolína prezident klubu Václav Nedbal, který na aktivu hlasoval pro model se třemi skupinami.

Za čtvrté: Novinky v pravidlech

Pravidla by měla pro příští sezonu zůstat stejná. Pořád zůstává povinnost 50% odehraných zápasů v základní části pro možnost hraní v play off. Toto chtěly některé kluby obohatit o výjimku hráčů z juniorských extralig. Vzhledem k tomu, že je ale letos extraliga juniorů uzavřená soutěž, byl tento návrh zamítnut a všichni hráči v týmech (vyjma domácích hráčů samozřejmě) musí mít odehráno oněch 50% zápasu v základní části, aby mohli nastoupit ve vyřazovacích bojích.

Toho se týká jedna novinka. Od nadcházející sezony se budou páté zápasy sérií hrát na náhlou smrt, do rozhodnutí, nebudou v nich nájezdy.

Tolik letošní druholigový aktiv.