Klub
03.08.2014
Autor: Tereza Marvánková Hölzlová

Novinky v pravidlech? Nejvíc přinese asi hybridní icing

clanek-1

S prvním srpnovým dnem zveřejnil Český svaz ledního hokeje video se změnami pravidel IIHF pro rok 2014. Kromě posunutí modrých čar, o kterých jsme vás již informovali, se upravuje další řada pravidel. Velký prostor je v instruktážním videu věnován takzvanému hybridnímu zakázanému uvolnění, které má za úkol zatraktivnit hru a chránit zdraví hráčů. Více čtěte v článku a shlédněte na videu.


Změny pravidel, které ČSLH zveřejnil, by se daly rozdělit do dvou skupin. První tvoří řekněme technické normy hřiště a jeho okolí, druhá souvisí se samotnou hrou.


Mezi ty technické patří například výška mantinelů, technické normy týkající se ochranných skel, nebo rozměrů kluziště. Nejvýznamnější změna v této oblasti, která se dotkne hry a spousty herních situací, bude posunutí modrých čar a s tím související posunutí bodů pro vhazování u modré čáry. Od tohoto pravidla se slibuje zatraktivnění hokeje, víc prostoru v útočném pásmu na tvorbu hry a kombinaci, naopak méně prostoru ve středním pásmu, což by mělo hru zrychlit a udělat plynulejší.

Posunutá modrá čára v Pardubicích, která je až za dvířky z trestné lavice a střídačkou.Posunutá modrá čára v Pardubicích, která je až za dvířky z trestné lavice a střídačkou.No jo, ne na jednom zimním stadionu to ale způsobí i jisté potíže. Jak je vidět na snímku (foto z Pardubic) na některých zimních stadionech to bude znamenat, že se modrá čára posune před dvířka střídaček a trestných lavic. A tak někdy chtě nechtě, střídat se musí, to bude ofsajd jedna radost. A nástup na led z trestné taky nemusí být někdy jasnou a lehkou záležitostí. Takže hra možná bude rychlejší, střídání a návrat z trestné lavice se ale bude muset vychytat.


Z pravidel týkajících se přímo hry jsou to pak pravidla o vhazování, sevření puku, provádění trestného střílení a uznávání gólů při posunuté brance. Mezi menší pravidla pak tvůrci zařadili prodloužení hole pro hráče měřící nad dva metry, normu týkající se brankařské lapačky a zavedení menšího trestu pro nesportovní chování. Samostatnou kapitolou je pak hybridní zakázané uvolnění, jehož výkladu je na videu věnování více jak čtrnáct minut.


Co se týče vhazování, zatímco doposavad hůl jako první dával na led útočící hráč, teď bude mít tuto povinnost hráč bránící. Pravidlo o sevření puku teď diktuje, že po každém sevření puku a přerušení hry se bude rozdávat dvouminutový trest. Při trestném střílení je od nadcházející sezony zakázáno provádět otočku a použít lakrosový pohyb hole s pukem. Zatímco ještě loni se při sebemenším posunutí brány z kolíků gól nesměl uznat, teď už toto možné bude, a to v případě že jsou oba kolíky v ledu i brance a branka z nich bude pouze malinko povysazena.


Novinkou v terminologii i hře bude takzvaný hybridní icing, což je kombinace automatického icingu a icingu na dotek. Má zajistit větší bezpečnost hráčů a větší plynulost hry. Když se pokusím hybridní zakázané uvolnění vysvětlit slovy a co nejjednodušeji, jde o to, že rozhodčí může icing zrušit, pokud k němu bude v době, kdy by se za starých okolností pískal rovnou icing, blíže útočící hráč. O tom, zda bude zakázané uvolnění pískáno či zda se bude pokračovat, musí rozhodčí vyhodnotit dřív, než se první hráč dostane na pomyslnou hranici bodu pro vhazování. Takže se v nejlepších případech vyhneme tomu, že by se hráči zbytečně hnali za pukem a mohli si způsobit zranění a zároveň docílíme toho, že bude hra pokračovat bez přerušení, pokud by puk mohl dříve ovládnout útočící hráč. Tak to funguje v NHL. Podrobněji můžete hybridní zakázané uvolnění nastudovat ve VIDEU ČSLH.


No, bude to zajímavá sezona. Zejména se těšme na diskutabilní situace vyplývající jak z hybridního icingu, tak z ofsajdů „kvůli posunuté modré čáře“ :)