A-tým - reportáž
11.11.2022
Autor: Daniel Krátký

Představení výběru kolínských legend – mistr světa i místní modly

clanek-1

Už v sobotu! V Kolíně se představí slavní odchovanci, místní modly i legendy. A to v rámci exhibičního zápasu, ve kterém speciálně složený tým Kolína vyzve veteránskou reprezentaci pod taktovkou nejznámějšího kolínského odchovance Jana Gusty Havla. Klub navíc chystá i další překvapení, více v sobotu dopoledne!


Brankáři

Martin Sejpal

Dlouholetý kolínský gólman, jenž se stal miláčkem domácího publika. Tým doslova držel nad vodou v druholigových dobách, za Kozly odchytal ve třetí nejvyšší soutěži během osmi let hned 224 zápasů. Poté si zachytal i Chance ligu. Nyní hájí barvy druholigových Benátek nad Jizerou.

Martin Hušek

Dlouholetý trenér kolínských brankářů. V současné době pod jeho taktovkou rostou gólmani A-týmu Kozlů Jakub Soukup a Tomáš Sajdl, jako trenér se bývalý gólman účastnil mnoha gólmanských kempů. Dlouhé roky taky hájil barvy Žabonos.

Obránci:

Karel Nedbal starší

Nejproduktivnější obránce devadesátých let, který patřil dlouhé roky ke kolínským oporám. To je Karel Nedbal starší, který mnohdy platil spíše za čtvrtého útočníka. V rámci výroční exhibice si mohl zahrát v obranném páru se svým synem Karlem, jenže toho do akce nepustilo vedení extraligových Pardubic. Padesátiletý šikovný bek v posledních čtyřech ročnících ještě hájil barvy Nového Bydžova.

Jiří Kampe

Kapitán kolínského výběru a v současné době pětapadesátiletý bývalý zadák si v dresu Kolína zahrál před více než dvaceti lety. Naposledy v roce 2001 ve druhé lize. Právě jeho hokejové partička v hospodě v roce 1992 vymyslela to, že se kolínským hokejistům říká Kozlové. Protože zrovna pili kozla.

Tomáš Mojžíš

Poctivý obránce, který se z Kolína dostal až do slavné NHL, kde si zahrál sedmnáct zápasů za Vancouver, St. Louis a Minnesotu. Poté se vrátil do Evropy, kde si zahrál švédskou, finskou, ruskou a nakonec i českou ligu. V dresu Liberce navíc získal mistrovský titul v roce 2016. Ještě předtím získal s národním týmem zlato na MS v roce 2010.

Jan Hanzl

Odchovanec Kolína prošel mládeží pražské Sparty, za A-tým Pražanů však naposledy naskočil v juniorce, do extraligového áčka to nedotáhl. Přes angažmá v prvoligových týmech z Vrchlabí, Mostu a Hradci Králové se dnes třiatřicetiletý hokejista vrátil do Kolína. S ním si zahrál třeba i slavnou baráž o první ligu, po postupu do Chance ligy se s týmem rozloučil. Věnuje se rovněž také projektu Sense Arena, který propojuje lední hokej s virtuální realitou.

Petr Pýcha

Čtyřiatřicetiletý zadák patřil k druholigovým stálicím Kolína. V trikotu Kozlů strávil celkem třináct sezon, mezitím si odskočil ještě na rok a půl do Nymburka. Se týmem Kolína si navíc okusil i druhou nejvyšší soutěž. V Chance lize odehrál Petr Pýcha 29 duelů, ve kterých nasbíral jednu branku a šest nahrávek.

Jakub Husa

Další z kolínských odchovanců, který v mládeži zamířil do Liberce, kde si nakonec zahrál dva extraligové zápasy v trikotu tamních Tygrů. Po angažmá na severu Čech zamířil přes Benátky a Prostějov do Kolína, kde restartoval svou kariéru. Nyní je však pro Kozly soupeřem, jelikož se v dresu zlínských Beranů snaží dostat zpět do extraligy. Před pár týdny se na kolínském ledě uvedl gólem proti svému mateřskému týmu.

Martin Rejthar

Jedenapadesátiletý bývalý zadák si v sezoně 1993/94 vyzkoušel českou extraligu v barvách Plzně, zahrál si však i za rivala z Karlových Varů. Na přelomu milénia si zahrál v Dánsku, kde si vybudoval solidní jméno. Na závěr kariéry se pak vrátil domů do Kolína, kde si zahrál třetí nejvyšší soutěž. Poté se stal trenérem, když měl na starost kolínskou juniorku.

Útočníci:

Jaroslav Vlach

V mládeži rostl v Kolíně, odkud zamířil do Liberce, v jehož A-týmu působí dodnes. Mezitím si tedy ještě odskočil do kanadské juniorky, ale poté už sbíral zkušenosti v barvách Tygrů, se kterými získal v ročníku 2015/16 extraligový titul. V posledních sezonách atakoval hranici dvaceti extraligových gólů. V případě potřeby se nebojí zahodit rukavice. Vyhlášený extraligový tvrďák.

Dominik Lakatoš

V současné době nejproduktivnější hráč a nejlepší střelec extraligy, který v mládeži rovněž rostl v Kolíně. Odkud podobně jako Vlach a další zamířil do Liberce. Díky svým výkonům si zahrál na MSJ, oslovil i skauty NHL, na draftu si jej vybrali NY Rangers. I on s Tygry uzmul historicky první extraligový titul pro Severočechy. Přes angažmá ve Zlíně a Vítkovicích vyrazil na zkušenou do Finska. Nyní se však člen širšího reprezentačního kádru rve za Vítkovice, kde při marodce zastává i roli kapitána.

Pavel Musil

Spoluhráč Jaroslava Vlacha a Kateřiny Mrázové z kolínské mládeže. V současnosti třicetiletý útočník si v Kolíně zahrál ještě za dorost i juniorku, za Kozly si zahrál i druhou ligu. Přes Pardubice, Hradec Králové nebo Havlíčkův Brod se dostal do Mladé Boleslavi. Na jeho útok s Radanem Lencem a Tomášem Hykou dodnes v Mladé Boleslavi se slzou v oku vzpomínají. Lajna HyMuLe pomohla kolínskému odchovanci do národního týmu. Aktuálně hájí Pavel Musil barvy letošního překvapení z Olomouce.

Michal Král

První z členů legendárního kolínského útoku Kadlec-Král-Kozdera. Osmačtyřicetiletý útočník patřil ke kolínským oporám během devadesátek, jeho šikovné ruce a blafák do bekhendu je mezi kolínskými fanoušky pověstný. Po kariéře pomáhal i s trénováním. Nyní se svými kumpány chystá na výroční exhibiční zápas.

Jiří Kadlec

Druhý z členů slavného kolínského útoku. Jedenapadesátiletý bývalý útočník patřil mezi kolínské opory v začátcích a závěru své kariéry. Za Kozly naskočil ještě v ročníku 2019/20. Svou kariéru většinově strávil v první lize, ve které hájil barvy Mladé Boleslavi a Hradce Králové, právě na východě Čech na produktivního útočníka moc rádi vzpomínají. Ještě loni působil na lavičce áčka, aktuálně trénuje Kutnou Horu.

Karel Kozdera

Třetí do party. Během časů Karla Kozdery patřil kolínský hokej na vrchol druhé ligy, na stadionu se přetlačovaly velké davy diváků. Člen útoku s Michalem Králem a Jiřím Kadlecem hájil barvy Kozlů až do roku 2004. Poté nastupoval také v trikotu Žabonos.

Karel Jelínek

Jméno Jelínek zkrátka ke kolínskému hokeji patří. Útočník Karel Jelínek patřil k oporám Kolína během druholigových časů. S týmem si v roce 1999 zahrál i kvalifikaci o první ligu. Devětačtyřicetiletý forvard si během své kariéry zahrál i za Chrudim a nakonec také za Nový Bydžov. Nyní se vrátí na led Kolína.

Martin Turyna

Po odchodu Jiřího Kadlece to byl právě on, kdo se stal třetím do party v produktivním útoku s Michalem Králem a Karlem Kozderou. Právě tohle trio posléze sbíralo kanadské body jako na běžícím páse. Naposledy hájil trikot áčka dnes šestačtyřicetiletý forvard během sezony 2003/04. Poté hájil barvy béčka.

David Šafránek

Modla kolínských fanoušků. David Šafránek s číslem 88 patřil mezi nejlepší hráče druhé ligy. Během svého působení v Kolíně vyrostl v nejšikovnější hráče třetí nejvyšší soutěže. Zahrál si i extraligu v Hradci Králové nebo první ligu v dresu Slavie. Ale vždycky se vrátil zpátky do Kolína, se kterým si vychutnal i postup do Chance ligy. I v té se mu bodově dařilo. Nyní hájí barvy Benátek nad Jizerou, kde si drží bilanci více než bodu na zápas.

Václav Jankovský

Parťák Davida Šafránka. Tahle povedená dvojka v dresu Kolína patřila mezi nejlepší hráče druhé ligy, svou produktivitu si přenesla i do druhé nejvyšší soutěže. Před sezonou se jejich hokejové cesty rozdělily, třicetiletého útočníka čekala desátá sezona mezi Kozly. Nyní už však duo Václav Jankovský+David Šafránek hraje zase spolu. Za Benátky nad Jizerou. První zápas? Jankovský nahrává a Šafránek střílí vítězný gól na ledě Vrchlabí. Vše z druhé strany sledoval brankář Benátek a Kolína Tomáš Sajdl, jenž v druhé lize střídavě nastupuje.

Josef Malý

Kapitán, který dovedl tým do Chance ligy. I když od zeleného stolu. Poté se šikovný útočník rozhodl ukončit kariéru. Celou svou kariéru ale patřil mezi opory Kolína, jeho produktivita jej vystřelila i k působení v první lize, kde si dnes jedenačtyřicetiletý útočník zahrál za Hradec Králové. Ve své poslední sezoně za Kolín nasbíral ve 42 zápasech 42 bodů (16+26). Nyní se těší na exhibici v Kolíně, kde by měl zastávat roli asistenta kapitána.

Zdeněk Král

Aktuálně jediný hrající člen A-týmu, který se představí na ledě v rámci exhibičního duelu. Zdeněk Král se z Kolína přesunul do mládeže Liberce, i spolu s velkým kamarádem Jakubem Husou. Přes Prostějov, Michalovce a Detvu se vrátil do Kolína, kde aktuálně patří k nejlepším hráčům první ligy. V týmu navíc zastává roli asistenta kapitána.

Václav Čtvrtečka

Dlouholetý kolínský útočník hájil barvy Kozlů ve druhé lize, kde patřil k vůdcům týmu. V Kolíně strávil v podstatě svou celou kariéru, i proto nosil na své hrudi kapitánské céčko. Devětačtyřicetiletý útočník po angažmá v Kolíně nastupoval ještě za Nový Bydžov.

Jan Kopecký

Třiačtyřicetiletý útočník vyrazil z Kolína v mládeži do Prahy, kde rostl ve Slavii Praha. Za sešívané si zahrál i v extralize, kde rovněž hájil barvy Karlových Varů nebo Havířova. Přes působení v zámořské farmářské ECHL se dostal na Slovensko, kde oblékal barvy Liptovského Mikuláše, Popradu, Zvolenu, Košic nebo Žiliny. Závěr kariéry strávil v týmu Fischtown Pinguins v druhé nejvyšší německé soutěži. Týmu z Bremerhavenu pomohl k postupu do elitní soutěže. Poté se vrátil domů.

Kateřina Ivičičová

Bývalá hokejistka, která si zahrála i soutěž žen v barvách pražské Slavie. V in-line hokeji se stala dokonce s ženským týmem mistryní světa v roce 2008. Kateřina Ivičičová se stala také mezinárodní rozhodčí, zapískala si dokonce i na olympijských hrách v Turíně v roce 2006, a to jako hlavní sudí. Nyní působí jako vedoucí u mládežnických kategorií Kozlů.

Adéla Fromová

Nejmladší zástupkyně ve výběru Kolína, která aktuálně nastupuje za dorost Kozlů. Zároveň se jedná o mládežnickou ženskou reprezentantku. Naposledy se svými spoluhráčkami uspěla na neoficiální šampionátu v Maďarsku, odkud přivezla zlato. Nyní bude benjamínkem týmu Petra Martínka v souboji s veteránskou reprezentací.