A-tým - reportáž
05.12.2022
Autor: Daniel Krátký | Foto: Jan Jack Kobzáň, Lukáš Bajgar

Statistiky po polovině soutěže: Kozlové doma válí!

clanek-1

Polovina základná části Chance ligy je za námi. Kozlové za sebou mají přesně 26 zápasů, po kterých jsou s 33 body na 11. místě, tedy těsně mimo pozice zaručující vyřazovací boje. Co první polovina soutěžní sezony ukázala z pohledu čísel?


Parádní domácí zápasy. Do Kolína si soupeři moc často pro body nejezdí. Kozlové jsou v rámci domácích zápasů třetím nejlepším týmem Chance ligy, na svém kluzišti nasbírali hned 26 bodů. Více získaly dosud jen mužstva z horních pater tabulky – Poruba a Třebíč. Svěřenci Jana Šťastného před vlastními fanoušky vyhráli hned devět zápasů ze třinácti. Naopak venkovní zápasy jsou z pohledu Kozlů mnohem horší. Na stadionech soupeřů urvali jen sedm bodů, což je nejméně ze všech týmů druhé nejvyšší soutěže.

Čtvrtý nejlepší útok. Jen jednou svěřenci Jana Šťastného nenašli recept na obranu soupeře. A to v Prostějově, kde padli 0:2. Jinak se v každém zápase mohli kolínští fanoušci radovat z branky. Kozlové nasázeli hned 74 gólů, což je čtvrté nejvyšší číslo ze všech týmů Chance ligy. Nejlepším střelcem týmu je se 13 góly Jan Veselý, dvouciferný počet gólů nasázel ještě Kryštof Ouřada – 10. I oni těžili z nahrávek nejlepšího nahrávače Chance ligy, kterým je Zdeněk Král, jenž má na kontě 20 asistencí. Nejvíce vítězných gólů zase obstaral Adam Dlouhý, a to tři.

V oslabení pozor! Hned čtyři branky (o ty se postarali Zdeněk Čáp, Adam Dlouhý, Ján Niko a Štěpán Matějček) Kozlové dokázali vstřelit ve vlastním oslabení, a tedy během přesilovky soupeře. A to je nejvyšší číslo v Chance lize. Díky dobré produktivitě v přesilovkách v posledních zápasech se navíc Kolínští postarali o osmnáct přesilovkových branek, což je po Litoměřicích, Třebíči a Přerovu čtvrté nejvyšší číslo. Průměrné procento využití přesilových her se vyšplhalo na 15 %, prostor pro zlepšení však existuje pochopitelně vždy.

Opora v bráně. Hned do 23 zápasů nastoupil gólman Jakub Soukup. Osmadvacetiletý brankář vychytal deset výher, celkově pochytal hned 629 střel soupeře. Jeho úspěšnost činí 91,69 %. V jednom zápase navíc zapsal čisté konto, a to když na domácím ledě vychytal střelce Sokolova. Během tří zápasů dostal prostor v brance také Tomáš Sajdl, jeden duel odchytal královéhradecký Jan Růžička.

Nejfaulovanější tým. Kozlové v první polovině základní části Chance ligy odehráli ze všech týmů největší počet přesilových her, a to konkrétně 120. Hned tolikrát si hráči Kolína vybojovali faul na soupeři. A to je nejvyšší číslo ze všech. S počtem 105 oslabení jsou Středočeši zase na celkovém třetím místě, nicméně v úspěšnosti ubráněných oslabení to je z hlediska Chance ligy průměr: Procento ubráněných přesilovek soupeře činí 81,90 %.

Posila Korkiakoski. Finský šikula je zatím v Kolíně hodně produktivní. V devíti zápasech nasbíral třicetiletý Fin hned osm bodů (3+5). Prozatím nebodoval jen v prvních dvou zápasech, kdy se po příchodu z Polska ještě rozkoukával. V současné chvíli si tak kolínská šestasedmdesátka drží sérii sedmi zápasů, ve kterých zapsala minimálně jeden kanadský bod.

Prostor pro mladíky. V úvodní části sezony naskočilo za Kozly hned deset juniorů, kteří se rozhodně neztratili. Nejvíce prostoru dostalo trio Petr Moravec, Lukáš Pajer, Karel Křepelka. Nejproduktivnější ze zmíněné trojice je produkt kolínské mládeže Lukáš Pajer, jenž má na kontě v sedmi zápasech čtyři body (2+2). V posledních dvou duelech v rámci tripu po Zlínském kraji naskočil za Kolín také forvard Jan Půček, jenž má zatím bilanci bodu na zápas. Vstřelil totiž gól a na další navíc nahrál. Celkově je tým Kolína velmi mladý, dres Středočechů doposud obléklo hned dvacet hráčů kategorie U24.

Nejvytíženější Král. Během 26 zápasů strávil nejvíce času na ledě nejproduktivnější hráč Kolína, tím je Zdeněk Král. Odchovanec Kozlů odehrál takřka 527 minut ve hře s průměrem přes dvacet minut na zápas. Průměrně však dostává mezi mantinely největší prostor Zdeněk Čáp s průměrným časem na ledě blížícím se 24 minutám – 23:58.

Specialisté na buly Koukal s Matějčkem. Kolín je s 49,33% úspěšností devátým nejlepším týmem Chance ligy na vhazování. Zejména na dvojici Petr Koukal – Štěpán Matějček se trenéři mohou spolehnout. Úspěšnost obou vystoupala v úvodní polovině sezony přes 50 %, kolínský kapitán je úspěšný na buly v 52,88 % případů. A Štěpán Matějček zase v 50,98 % vhazování.

Marodka týmu. Kozlové v zápasech představili největší množství jednotlivých hráčů, rovněž na tréninků se protočí velké procento hokejist. A to i kvůli velké marodce. Na té před posledním zápasem ve Zlíně figurovala jména Matěje Pinkase, Michaela Gaspara, Miroslava Kukly, Petra Koukala, Daniela Šedivého, Josefa Zajíce a Jana Veselého.

Domácí návštěvy. Kozlové doma válí i díky svým fanouškům, kteří v největším počtu dorazili na sváteční zápas se Slavii. To na stadion přišlo 1333 fanoušků. Navíc právě do Prahy uskutečnili fanoušci také početný výjezd vlakem. Průměrně na domácí zápasy zavítá 764 diváků. Celkem vidělo zápasy Kozlů doma i venku doposud 24 279 diváků.

TOP10 hráčů kanadského bodování SC Marimex Kolín po polovině soutěže