A tým - preview
13.01.2023
Autor: Daniel Krátký | Foto: Jan Jack Kobzáň / SC Marimex Kolín

PREVIEW: Směr daleký Sokolov! Kozlové chtějí odčinit předešlou vysokou porážku

clanek-1

Už jednou v této sezoně hokejisté Kolína na led sokolovského Baníku zavítali, na výsledek střetnutí na západě Čech byl nicméně strašlivý pohled. Prohra 0:6 se nicméně během pár dní změnila kvůli administrativní chybě na domácí straně v kontumační výhru Středočechů 5:0. Nyní do Sokolova míří kolínští hokejisté jako tým s aktuálně nejlepší formou Chance lize. V posledních pěti zápasech svěřenci Jana Šťastného totiž hned pětkrát vyhráli. A nyní chtějí odčinit i nepovedený výkon právě ze Sokolova. Podaří se to? Duel na západě Čech startuje v sobotních 17:00.


Aktuálně z A-týmu

Díky poslední výhře zaznamenali Kozlové už pátou výhru v řadě, překonali tak sérii ze startu sezony, kdy uspěli čtyřikrát v úvodních kolech. Čím se tým dokázal nakopnout k takové sérii? „Už jsme to trochu rozebírali v týmu. Dostali jsme pořádnou facku po Vánocích se Slavii, mužstvo se po hodně kruté porážce před neskutečnou atmosférou doma v Kolíně hodně nakoplo. Myslím si, že teď tým šlape tak, jak má. V kabině je atmosféra velice dobrá. Všichni děláme všechno pro to, aby se v Kolíně udržela Chance liga. A pak můžeme třeba i koukat dál. Ale o tom snad ani nechci mluvit,“ pousměje se trenér Kozlů Petr Martínek.

V sobotu čeká kolínské hokejisty další náročný duel. V Sokolově, kde naposledy padli 0:6. Jen administrativní chyba domácího celku nakonec přisoudila Kolínu kontumační vítězství. „V Sokolově jsme minule podali trapný výkon. Shoda náhod nám nakonec přiřkla vítězství, Sokolov si to nepohlídal. Čeká nás těžký soupeř, který naposledy vyhrál v Litoměřicích. Nečeká nás nic jednoduchého. Takové jsou nyní ale všechny zápasy. Pojedeme tam v takovém rozpoložení, abychom nějaký bod přivezli,“ velí trenér Kolína před duelem 38. kola Chance ligy. Souboj v Sokolově startuje v sobotu v 17:00.

Informace o soupeři

Baník se v tabulce druhé nejvyšší soutěže nachází na 11. příčce se ziskem 49 bodů (a čtyřbodovou ztrátou na Kolín). Nicméně vzhledem k vyrovnanosti tabulky od 7. místa níže je důležitý zisk každého bodu navíc. Sokolov tak bude jistě chtít Kolín na svém ledě porazit. Mezi mantinely se to Západočechům už letos jednou podařilo, nicméně výhru jim posléze sebrala administrativní chyba a následná kontumace. V posledních zápasech Sokolov ale nehraje vůbec špatně, naopak. Pyšnit se svěřenci Martina Štrby mohou dvěma výhrami v řadě, a to nad silnými protivníky z Třebíče a Litoměřic. Nyní bude Baník chtít zdolat také soupeře z Kolína. K tomu by mu mohly pomoct zejména přesilové hry, ve kterých je Sokolov třetím nejlepším týmem v soutěži s úspěšností přes 21 %.

Hlavní tváří a oporou mužstva Sokolova je Jaromír Kverka mladší, jenž ve 34 zápasech nasbíral hned 41 bodů (12+29), což z třicetiletého šikuly dělá nejproduktivnějšího hráče celé soutěže. Dalším zajímavým jménem v útoku je útočník Petr Hauser, jenž nedávno přivezl ze světového šampionátu juniorů v Halifaxu stříbrnou medaili. Oporou Baníku je nicméně také gólman Martin Michajlov, jenž odchytal 24 zápasů, ve kterých vychytal jedenáct výher s celkovou úspěšností lehce přes 90 %. Kolínskou stopou v kádru trenéra Martina Štrby je obránce Tomáš Tomek, jenž s hokejem začínal v Poděbradech, aby se posléze přesunul na nějaký čas do Kolína, kde rostl například pod trenérem Vladimírem Mojžíšem. Kolínskou minulost má také další ze zadáků západočeského celku, tím je Jan Pohl, jenž s hokejem začínal právě v Kolíně. Nicméně v posledních zápasech Sokolova oba scházeli. Mladší z dua si vybojoval při marodce ve Spartě místo v kádru Pražanů a druhý jmenovaný zase chyběl kvůli nemoci.

Sestavy z posledního zápasu

HC Baník Sokolov: Michajlov – Novák, Mikyska, Krutil, M. Rohan, Weinhold, Klejna, Vodička – Kofroň, Kverka, Vrhel – Berka, Zadražil, Hauser – Osmík, Kysela, Csamangó – Adámek, T. Rohan, Švec.

SC Marimex Kolín: Soukup – Piegl, Čáp, Aubrecht, Naar, Cibák, Zajíc – Ouřada, Koukal, Král – Sklenář, Korkiakoski, Morong – Síla, Matějček, Lang – Šedivý, Jelínek.