A tým - preview
03.02.2023
Autor: Daniel Krátký | Foto: Petr Nieč

PREVIEW: Před pauzou do Edenu! Kozly čeká důležitý duel se Slavii

clanek-1

Kozlové vyráží před reprezentační přestávkou k velké bitvě do hlavního města. V pražském Edenu totiž vyzvou v boji o předkolo play-off už od sobotních 15:00 Slavii, která je kolínským tabulkovým sousedem, navíc má na kontě jen o dva body více. Zkrátka velká bitva, kterou si nemůžete nechat ujít. Fanoušci pořádají vlakový výjezd, sraz ve 12:00 na kolínském hlavním nádraží.


Aktuálně z A-týmu

Kozlové po dvou výhrách v řadě na svém ledě padli s Přerovem 1:3, závěr utkání ovšem vyvolal velké vášně. Kozlové totiž vstřelili regulérní gól, jenže ten nebyl rozhodčími uznán. Nesprávnost rozhodnutí potvrdil i šéf komise rozhodčích Vladimír Šindler, jenž se klubu omluvil. Výsledek střetnutí to ovšem pochopitelně nezměnilo. „Prospali jsme první třetinu, kdy jsme soupeři darovali dvě laciné branky. Poté jsme po promluvě s hráči v kabině hráli výborně, ale zřejmě jsme urazili pána Boha, který nás následně za náš výkon neodměnil. Stihli jsme dát už jen jeden gól, i když všichni víme, že byly dvě,“ hlásí Petr Martínek.

Svého debutu se dočkal v dresu Kolína kmenový útočník Liberce Vojtěch Jiruš, který je nejnovější kolínskou akvizicí. „Vojta Jiruš hrál za Litoměřice, nám se ale v Třebíči zranil Vojta Síla, vypadá to do konce sezony. A právě Vojta byl právě jednou z možností, jak jej nahradit. Víme, že je to syn kolínského rodáka Valdy Jiruše, navíc ho samozřejmě známe. Manažeři se spojili a dotáhli jeho příchod do konce sezony,“ líčí trenér Kolína.

V sobotu čeká před reprezentační přestávkou Kozly výjezd do Prahy, kde vyzvou pražskou Slavii. Na utkání by měla cestovat i početná výprava kolínských příznivců, kteří jistě stejně jako naposledy v Praze budou ve velkém povzbuzovat svůj tým v cestě za druhou výhrou nad Slavii v sezoně. Kolínští hokejisté nejprve zvládli výsledkem 3:1 sešívaný celek porazit, nicméně pak prohráli v Praze 1:2 a v Kolíně 1:5. „Čekám parádní kulisu, věřím, že nás přijede podpořit spousta fanoušků. Věřím, že nepojedou nadarmo a my předvedeme parádní výkon a porveme se o body. Když budeme hrát tak, jako ve druhé a třetí třetině proti Přerovu, tak věřím, že body přivezeme,“ věří Petr Martínek před zápasem 45. kola Chance ligy, které se znovu odehraje pod záštitou projektu O Kapku lepší hokej.


Informace o soupeři

Slavia se po špatném startu dokázala kolem vánočních svátků probrat a získávat body. Ostatně to 27. prosince pocítili také Kozlové na svém ledě, kteří od sešívaných schytali hned pět gólů. Svěřenci Daniela Tvrzníka vystoupali z předposlední příčky až na pozice zaručující předkolo play-off, aktuálně jsou na 8. příčce se ziskem 63 bodů. Lednové výkony udělaly z celku z hlavního města dokonce tým měsíce, žádné jiné mužstvo nedokázalo nasbírat více bodů. V posledním středečním zápase nicméně Slavii vyschnul střelecký prach, jelikož pražský celek padl na chrudimském ledě s béčkem pardubického Dynama 0:1 po samostatných nájezdech, i tak zapsal čisté konto brankář Adam Brízgala, host v sešívané bráně z Kladna.

Proti Kozlům však v této sezoně pokaždé nastoupil Roman Málek mladší, jenž je jinak jasnou jedničkou týmu. I on svými lednovými výkony zaujal redaktory serveru Hokej.cz, kteří jej zvolili coby nejlepšího gólmana. Celkově naskočil syn bývalého gólmana právě Slavie nebo Plzně Romana Málka hned do 38 zápasů, ve kterých vychytal osmnáct výher s celkovou úspěšností zákroků 92,08 %. Hlavními ofenzivními hvězdami týmu jsou Lukáš Žejdl (18+13) a Tomáš Knotek (11+10), nicméně druhý jmenovaný odehrál kvůli zranění jen šestadvacet zápasů. Zajímavým jménem na soupisce je ještě Karel Klikorka, jenž je 6+20 druhým nejproduktivnějším zadákem celé ligy.

Sestavy z posledního utkání

HC Slavia Praha: Brízgala – Klikorka, Matyáš, Žovinec, Křepelka, Hejda, Szathmáry, Barák – Stehlík, Žejdl, Kulda – Všetečka, Knotek, Brož – Mrňa, Kern, Strnad – Krliš, Havrda, Simon.

SC Marimex Kolín: Soukup – Piegl, Čáp, Aubrecht, Naar, Zajíc, Jelínek – Sklenář, Morong, Král – Novák, Korkiakoski, Kadlec – Šedivý, Matějček, Ouřada – Hora, Jiruš.