A-tým - reportáž
07.02.2023
Autor: Vladimír Malinovský, Kolínský deník | Foto: Martin Voltr

Jakub Soukup o prodloužení smlouvy i boji o play-off: Máme jasný cíl!

clanek-1

Kozly od postupu do Chance ligy trochu trápila pozice brankáře, před sezonou nicméně vedení dokázalo přivést kvalitního a první ligou prověřeného gólmana. Jakub Soukup chytá skvěle, jeho výkony jsou neskutečné. Svůj tým drží ve hře o play-off. Věří mu spoluhráči a evidentně i vedení. Oboustranná spokojenost vyústila v podpis o prodloužení smlouvy o další dva roky. Osmadvacetiletý gólman si pochvaluje spolupráci se svým kolegou, a v rozhovoru pro Kolínský deník vzpomíná i na sezonu, v níž získal s Litvínovem mistrovský titul.


Před pár dny jste s Kolínem o další dva roky prodloužil smlouvu. Znamená to že se vám v Kolíně a kolínské kabině líbí?
Ano, určitě. Už před touto sezonou všechna jednání probíhala moc dobře a měl jsem z toho super pocit. Poté samozřejmě záleží, jak si vše sedne a jaká bude sezona. Všichni členové nejen týmu, ale i klubu, jsou skvělí lidé, parádně se o nás starají, a i to je důvod, proč jsem se rozhodl podepsat novou smlouvu.

Hlavně se vám ale v Kolíně daří. Hodně rychle jste si především svými výkony získal kolínské fanoušky…
Já nerad mluvím o svých výkonech. Snažím se v tomto mít pokoru a nic nezakřiknout, ale cítím se dobře. Důležitým faktorem je i naše gólmanská partička s Tomášem Sajdlem a Martinem Huškem, který na nás dohlíží. Jsme takový tým v týmu, většinu věcí spolu probíráme nebo se o nich bavíme. S Tomášem Sajdlem si navzájem přejeme, a to je hodně důležité, a ne úplně obvyklé.

Co vůbec říkáte na kolínské diváky?
Jsou super. Samozřejmě čím víc jich chodí, tím je to lepší. Umí udělat pořádný hluk a pro nás domácí výbornou kulisu a je vždy radost si s nimi po zápase zazpívat nebo se zaradovat.

Dříve jste jezdil do Kolína jako soupeř v dresu Vrchlabí. A to zrovna nebyl pro kolínské fanoušky spřátelený klub. Nebál jste se toho, jak vás fanoušci Kozlů přijmou?
Ano, vím že to bylo takové derby a také si vzpomínám, že když přijeli fandit Kolínu do Vrchlabí, tak stáli nad mojí bránou a zlili mě pivem už v první třetině. Já byl potom celý zápas ulepený, cítil jsem to ze sebe a nebylo to nic příjemného. Já se potom na oplátku radoval z výhry trochu víc než obvykle právě pod nimi. Ale teď už se tomu asi všichni zasmějeme a jsme jeden tým a na jedné lodi.

Tým se pohybuje na hraně play-off. Věříte, že se do vyřazovací části sezony probojujete?
Určitě to celý tým chceme. Zvládnout konec základní části a přinejlepším si play-off zahrát. Kvůli takovým zápasům hrajeme celou sezonu, makáme a byla by škoda skončit po základní části. Máme jasný cíl dostat pod sebe čtyři týmy.

Máte za sebou několik štací. Mimo jiné jste držitelem mistrovského titulu s Litvínovem ze sezony 2014/15. Jak na tuto sezonu vzpomínáte?
To byla pohádková sezona od začátku do konce. Já přišel z juniorů do seniorského hokeje a hned v prvním roce se to takhle povedlo. Vše si sedlo tak, jak mělo. Skvělí trenéři Rulík s Hořavou. Tým táhl Martin Ručinský a k němu se všichni přidali. Ta jména jako František Lukeš, Viktor Hübl, Kuba Petružálek, Robin Hanzl… Opravdu celý tým byl v neskutečné formě. A samozřejmě Pavel Francouz v bráně. Opět jsem u toho gólmanského týmu, trénoval nás Zdeněk Orct, jeden z nejlepších trenérů gólmanů vůbec, a byl jsem tam já a Lukáš Horák, dostali jsme pár příležitostí a jinak se spíš starali o Francíkovu pohodu. A potom, když se to vyhrálo, tak to bylo něco neuvěřitelného a neopakovatelného.

Je vám osmadvacet let. Věříte, že byste si mohl ještě zachytat v extralize?
Já nad tím nějak nepřemýšlím. Že bych se k tomu upínal nebo něco, to ne. Soustředím se vždy na ten klub, ve kterém jsem, což je teď Kolín a to je pro mě prioritní. A pokud přijde nějaká šance nebo možnost, tak určitě budu rád a dám tomu sto procent jako vždycky.