A tým - preview
12.02.2023
Autor: Daniel Krátký | Foto: Petr Nieč

PREVIEW: Po pauze veledůležitý souboj o předkolo! Kozlové jdou na Rysy

clanek-1

Před reprezentační přestávkou Kozlové zavítali na led pražské Slavii, kde schytali hned šest branek. Během více než týdenní pauzy bez utkání svěřenci Jana Šťastného nasbírali poslední zbytky sil do náročného závěru základní části. V něm bude Kolín bojovat o umístění v předkole. Přímým soupeřem o elitní desítku je Frýdek-Místek a právě na led tamních Rysů zavítají Středočeši v pondělí 13. února. Ve Frýdku-Místku startujeme v 18:00.


Aktuálně z A-týmu

Před reprezentační pauzou mužstvo trenérů Jana Šťastného a Petra Martínka čekal náročný program v podobě tří zápasů v jednom týdnu. A právě v duelu se Slavii jako kdyby Kolín hned od počátku tahal nohy a nestačil. Slavia si poměrně v klidu zápas kontrolovala a nakonec si došla pro zaslouženou a klidnou výhru 6:3. „Pět gólů jsme soupeři darovali jako na stříbrném podnose, jeden parádní gól si pak domácí vypracovali. Předvedli jsme fatální minely, není možné, aby hráči na takové úrovni dělali takové fatální chyby. Poté jsme se tlačili dopředu, vypracovali si spoustu šancí, ale domácí gólman to zavřel. Byli jsme hodně zklamaní z toho, co jsme v Praze předvedli. Nyní to chceme po reprezentační pauze napravit a zabojovat o předkolo,“ hlásí kouč Petr Martínek.

Středočeši následně mohli během reprezentační přestávky vyléčit různé šrámy, a to během několikadenního volna. Za odměnu však následovaly náročnější tréninky, jež měly mužstvu pomoci k přípravě ke stejně tak náročnému závěru základní části. Do utkání ve Frýdku-Místku by měli Kozlové nastoupit i s některými uzdravenými hráči, o sestavě bude klub informovat na svých sociálních sítích zhruba hodinu před startem samotného utkání. Náročný týden, ve kterém Kolín odehraje tři zápasy (Frýdek-Místek, Pardubice, Poruba), načnou Kozlové na ledě moderní Haly Polárka ve Frýdku-Místku v pondělních 18:00.

Informace o soupeři

Rysi jsou přímým soupeřem Kozlů o předkolo, na kontě mají jen o jediný bod více. Také vzájemné zápasy v této sezoně byli obrovsky vyrovnané. V prvním vzájemném měření Kozly možná trochu překvapila tvrdá hra soupeře, navíc exceloval útok Oskara Haase, který přispěl k výhře Rysů v Kolíně 5:2. Frýdečtí se následně radovali i na domácím ledě, kde jim výborným výkonem pomohl k výhře třinecký Ondřej Kacetl, Kozlům tehdy nestačila ani premiérová trefa Fina Markuse Korkiakoskiho nebo skvělý výkon Jakuba Soukupa v brance. Napotřetí se radovali Kozlové, kteří před Silvestrem doma zdolali Frýdek po samostatných nájezdech. A nyní chtějí přidat další výhru a alespoň v tomhle směru srovnat krok.

Jestliže se na něco Frýdecko-Místečtí mohou spolehnout, tak to jsou výkony gólmanů. Jak Patrik Švančara, tak hlavně Vojtěch Mokry patří mezi elitní gólmany Chance ligy. Mužstvo Martina Janečka se vůbec může spoléhat na kvalitní obranné řady. Ty tvoří například na Chance ligu opravdu kvalitní hráči jako Jakub Teper, Štěpán Havránek nebo obrovitý Vojtěch Zeleňák. Krátce před koncem přestupového okna nicméně postihla Rysy velká ztráta, a to v podobě odchodu Poláka Alana Lyszczarczyka, jenž se vrátil zpět do své domoviny. Do té doby šikovný útočník válel v Chance lize, s bilancí 29 bodů (14+15) ve 29 zápasech byl nejproduktivnějším hráčem Frýdku-Místku. O dva body méně má na kontě junior Oskar Haas (13+14), ten však odehrál o devět zápasů víc.

Sestavy z posledního utkání

HC Frýdek-Místek: Švančara – Žůrek, Teper, Zeleňák, Michálek, Sova, Adámek, Homola – Svačina, Zeman, Macháček – Doktor, Vrdlovec, Dostálek – Hotěk, Haas, Klimša – Geidl, Matěj, Ramik

SC Marimex Kolín: Soukup (6. Sajdl) – Čáp, Jelínek, Piegl, Naar, Aubrecht, Zajíc – Novák, Morong, Král – Šedivý, Korkiakoski, Kadlec – Sklenář, Matějček, Ouřada – Jiruš.