A tým - preview
24.02.2023
Autor: Daniel Krátký | Foto: Jan Jack Kobzáň / SC Marimex Kolín

PREVIEW: Boj o naději. Kozlové razí na led posledních Draků

clanek-1

Po domácí porážce s Jihlavou si kolínští hokejisté výrazně zkomplikovali situaci v boji o předkolo. Na Frýdek-Místek ztrácí svěřenci Jana Šťastného čtyři body. I proto potřebují zvítězit na ledě posledního Šumperka, který na záchranu ztrácí propastných osm bodů. Povede se to? Vybojuje si parta Petra Koukala ještě šanci na vyřazovací boje? Utkání na Moravě startuje v 17:00.


Aktuálně z A-týmu

V posledním důležitém zápase Kozlové na svém ledě prohráli s jihlavskou Duklou 3:4 po prodloužení, hned třemi body se na výhře Jihlavy podílel Václav Karabáček. Kozlům nepomohly ani dva góly kapitána Petra Koukala, který tak v závěru sezony prokázal dobrou formu. Naopak duel nedohrál kvůli problémům s kolenem Kryštof Ouřada, jenž bude Kozlům ve zbytku sezony jistě scházet. Celkově ale trenéři příliš s výkonem spokojeni nebyli.

„Byli jsme hodně zklamaní, bohužel jsme urvali jen bod. Šance na předkolo stále ještě je, ale hodně jsme si to zkomplikovali. Měli jsme výborný vstup do utkání, rychle jsme vedli 1:0. Ale všechny góly jsme dnes soupeři darovali. Soupeři jsme tím umožnili brát body, nepodali jsme nejlepší výkon. Jednalo se o hodně bojovné a rychlé utkání, ale bylo tam velké množství nepřesností a chyb. Na mužstva možná dolehla tíha toho, že se hraje o play-off. Nedá se nic dělat, stále žijeme a dokud je šance, tak musíme dřít a makat. A spoléhat, že soupeři zaváhají a my se do předkola dostaneme, ale bude to hodně těžké,“ říká trenér Petr Martínek.


Informace o soupeři

Draci se v tabulce Chance ligy nacházejí na posledním čtrnáctém místě. A jejich situace je zlá. Na předposlední rezervu Pardubic ztrácí Moravané už osm bodů. A vzhledem k tomu, že se hraje už jen o bodů devět, tak to vypadá s Šumperkem bledě. Ale naděje umírá poslední. Draci na domácím ledě nutně potřebují porazit Kolín, který nicméně bojuje o předkolo. Před několika koly se v Šumperku rovněž změnil hlavní kouč, po několika nabídkách rezignace vedení Šumperka odvolalo Lukáše Majera, na jeho místo posléze dosadilo Josefa Málka. Draci ale táhnou za sebou šňůru pěti proher v řadě. Tu budou chtít prolomit proti Kozlům.

Kádr Šumperka táhne výrazně elitní formace ve složení Jiří Průžek-David Bartoš-Lukáš Žálčík, přičemž každý člen prvního útoku už má na kontě přes čtyřicet kanadských bodů. Lukáš Žálčík dokonce útočí na korunu pro krále střelců, doposud nasázel už sedmadvacet branek. V kádru soupeře rovněž působí Lukáš Nedvídek, jenž začal sezonu v Kolíně. Výraznějším problémem Draků je v letošní sezoně defenzíva, Šumperk totiž inkasoval hned 189 gólů, což je suverénně nejvíc ze všech týmů první ligy. A to i přesto, že brankářská jednička Petr Hamalčík nemá vůbec špatná čísla, s úspěšností přes 91 % patří mezi prvoligový nadstandart. Nyní bude na něm, aby zavřel bránu a pomohl týmu k případné záchraně. Ale ta už bude pořádně složitá.

Sestavy z posledního utkání

DRACI PARS Šumperk: Lackovič – Smolka, Eliáš, Kadeřávek, Dudycha, Hrachovský, Kunst – Průžek, Bartoš, Žálčík – Svoboda, Šuhaj, Jelínek – Vildumetz, Nedvídek, Vachutka – Mácha, Bernat, Maciaś – Jouza.

SC Marimex Kolín: Soukup – Aubrecht, Čáp, Piegl, Gaspar, Zajíc, Naar, Jelínek – Novák, Koukal, Král – Sklenář, Matějček, Ouřada – Šedivý, Morong, Lang – Moravec, Korkiakoski, Pajer.