A tým - preview
28.02.2023
Autor: Daniel Krátký | Foto: Jan Jack Kobzáň / SC Marimex Kolín

PREVIEW: Den D! Kolín chce (po roce znovu) vyhrát na Vsetíně. A pak bude doufat

clanek-1

Jedno kolo před koncem základní části Chance ligy a situace Kozlů v boji o předkolo se má tak, že stále není jasno. Svěřenci Jana Šťastného ztrácí bod na Slavii a dva na Frýdek-Místek, kteří jsou v tuto chvíli jediní možní soupeři, které mohou Středočeši ještě v tabulce přeskočit. K tomu potřebuji kolínští hokejisté porazit Vsetín a pak následně doufat v klopýtnutí svých soupeřů. Povede se to? Poslední kolo základní části startuje ve středu na Vsetíně v 17:30.


Aktuálně z A-týmu

Kozlové nejsou v úplně komfortní situaci. Svěřencům Jana Šťastného a Petra Martínka totiž boj o předkolo trochu utíká. Kolínští hokejisté jsou v tabulce mimo pozice pro předkolo play-off na Slavii ztrácí bod, na Frýdek-Místek dva. A to i kvůli výhře 2:1 nad Sokolovem (až) v prodloužení. Jak zápas komentuje trenér Kolína Petr Martínek? A co čekat od důležitého souboje na Vsetíně?

„Chtěli jsme uchovat naději na postup do předkola a urvat tři body. Nakonec jsme získali jen dva. Ani to moc neřeší, protože Frýdek porazil Zlín. Trochu se to ale zamotalo se Slavii. Pořád máme šanci. Bylo to hrozně těžké utkání, soupeř totiž taky ještě živil naději na předkolo. Byla to taková šachová partie, nesměla se udělat chyba. Na obou stranách navíc byli výborní gólmani, kteří pochytali spoustu šancí. My byli dvě třetiny v křeči, byli jsme nervózní, nebyli jsme to my. Asi jsme věděli, o co se jedná. Ztráceli jsme jednoduše kotouče, soupeř nám chodil do rychlých protiútoků a přečíslení. Ve středu pojedeme na Vsetína udělat všechno možné i nemožné a vyhrát tam. A čekat, že soupeři klopýtnou, protože na ně ztrácíme a navíc s nimi máme špatnou vzájemnou bilanci,“ říká Petr Martínek. Souboj na ledě Vsetína startuje ve středu v 17:30.

Informace o soupeři

Vsetín se ziskem 94 bodů již s jistotou po základní části obsadí druhé místo, a tak bude čekat na soupeře, který vzejde z předkola play-off. Pozici za Třebíčí si parta kolem ruského gólmana Maksima Žukova vybojovala díky výhře na ledě pražské Slavie, která paradoxně pomohla i Kolínu, protože do boje o předkolo spadl znovu i pražský celek. Vsetín disponuje poměrně kvalitní formou, z posledních čtyřech zápasů prohrál jen jednou, a to navíc na domácím ledě s Třebíčí po prodloužení. Nyní už sice svěřenci Jiřího Weintritta nemusí bojovat o umístění v tabulce, minimálně však srovnat vzájemnou bilanci s Kolínem určitě Valaši chtít budou. Letos totiž Kolín na svém ledě dvakrát VHK porazil (jednou tedy po samostatných nájezdech), na Valašsku se taktéž radoval domácí celek. Jak tomu bude v posledním vzájemném měření sil?

Valaši disponují velice silnou brankářskou dvojicí, Maksima Žukova totiž krátce před koncem přestupního termínu doplnil po návratu ze Slovenska vytáhlý Tomáš Vošvrda, jenž se proti Kolínu představil v posledním vzájemném měření sil. Oba mají výborná čísla, mladší z dua, a to ruský gólman průměrně inkasuje 2,22 gólu na zápas, starší Vošvrda dokonce pouze 1,56. Produktivitu závěrečného soupeře Kozlů v základní části táhne zejména Luboš Rob, jenž nasbíral 48 kanadských bodů (19+29) a je čtvrtým nejproduktivnějším hráčem ligy. Druhým nejproduktivnějším Valachem je Pavel Klhůfek s 29 kanadskými body (12+17). Jak si povedou ve středu proti Kolínu před tradičně zaplněným Lapačem?

Sestavy z posledního utkání

VHK ROBE Vsetín: Žukov – Kajínek, Jenáček, Němec, Česánek, Smetana, Ondračka, Hryciow – Jonák, Bērziņš, Rob – Holec, Klhůfek, R. Půček – Sihvonen, Přikryl, Bláha – Hořanský, Lichanec, Jenyš.

SC Marimex Kolín: Soukup – Aubrecht, Gaspar, Piegl, Kukla, Zajíc, Jelínek, Naar – Novák, Koukal, Král – Sklenář, Matějček, Kadlec – Šedivý, Morong, Lang – Jiruš, Moravec, Pajer.