A-tým - reportáž
03.03.2023
Autor: Daniel Krátký | Foto: Jan Jack Kobzáň / SC Marimex Kolín

TOP momenty základní části Kozlů: Vstup do soutěže nebo jubilejní zápas

clanek-1

V pátek 3. března začínají v Chance lize vyřazovací boje, které se však bohužel letos obejdou bez kolínské účasti. Kozlové totiž v tabulce po základní části skončili na 11. příčce se ztrátou jednoho bodu na pražskou Slavii. Prvním březnovým dnem roku 2023 tak A-týmu skončila prvoligová sezona. Jaké byly její nejlepší okamžiky?


Překvapení v září? Kolín!

Nadupaný Zlín přemýšlel o rychlém návratu do extraligy, hned v prvním kole ale Beranům ukázali kolínští Kozlové, že procházka první ligou rozhodně nebude růžová. Svěřenci Jana Šťastného v prvním kole vykradli a šokovali Zlín, který na jeho ledě před více než dvou a půl tisícovou návštěvou porazili poměrně jasně 4:1 díky brankám Kryštofa Langa, Petra Koukala, Adama Dlouhého a Jana Veselého. Středočeši ve snovém vstupu do Chance ligy pokračovali i nadále, připsali si hned čtyři výhry v řadě nad Prostějovem, Litoměřicemi i Třebíčí. Kozlové tou dobou vedli průběžnou tabulku Chance ligy a členové tehdejší první útočné letky Jan Veselý-Petr Koukal-Zdeněk Král opanovali i kanadské bodování celé ligy. Středočeský celek byl rovněž redakcí Hokej.cz zvolen nejlepším týmem měsíce, koučem měsíce zase čtenáři serveru Hokej.cz vybrali Jana Šťastného, do ideální sestavy se pak probojovalo produktivní duo Petr Koukal a Zdeněk Král.

Před vlastními fanoušky Kozlové výborní

Na domácím ledě Kozlové v šestadvaceti zápasech uhráli parádních 47 bodů, díky podpoře vlastních fanoušků si svěřenci Jana Šťastného a Petra Martínka vyšlápli v Kolíně dvakrát i na vítěze základní části z Třebíče. Porážku si od Labe vezli i hokejisté silných mužstev ze Vsetína (a to hned dvakrát), Poruby, Zlína, Prostějova nebo Litoměřic. Zkrátka vyhrát v Kolíně se nepovedlo úplně každému. I díky celkově sedmnácti domácím výhrám tak Kozlové do poslední chvíle mohli pomýšlet na postup do předkola play-off. Průměrná návštěvnost na domácí zápasy činila 808 fanoušků, celkově si na zápasy na zimní stadion města Kolína našlo cestu hned 21 007 diváků. Nejvyšší návštěva dorazila do Kolín při povánočním duelu se Slavii, na souboj se sešívanými zavítalo hned 1 523 příznivců.

Podpora pro kamaráda

V průběhu podzimu potkala kolínskou a hradeckou družinu nepříjemná zpráva. Talentovaný obránce a člen širšího kádru reprezentační dvacítky Matěj Pinkas totiž oznámil, že mu bylo diagnostikováno onkologické onemocnění. Kolínský tým se ale semknul a začal hrát pro svého kamaráda a spoluhráče. Na helmách od té doby Kozlové nastupovali se speciální samolepkou na podporu mladého hokejisty. Podporu speciálním choreem přichystali také kolínští fanoušci. Mládežnický reprezentant tak zavítal i na děkovačku s fanoušky, což byl jeden z nejdojemnějších momentů celého ročníku. I díky mohutné podpoře celého hokejového hnutí nejenom v České republice měl tenhle příběh dobrý konec. Matěj Pinkas totiž svůj nejdůležitější životní zápas vyhrál.

Výroční zápas se Sokolovem

Přesně v den 90. výročí hokejového klubu v Kolíně se Kozlové utkali na svém ledě s tradičním soupeřem ze Sokolova. Domácí tým trenérů Jana Šťastného a Petra Martínka do utkání vstoupil ve speciálních dresech, které měly připomenout staré časy kolínského hokeje, a to konkrétně výjimečnou postupovou sezonu do nejvyšší soutěže 1961/62. Dresy navíc následně poputovaly do dražby. Kozlové zvládli zápas se Sokolovem na jedničku! Výsledek 4:0 podpořili svými góly Petr Moravec, Jakub Cibák a dvoubrankový Jan Veselý. První čisté konto v kolínských barvách v Chance lize vyčapal hned 44 zákroky Jakub Soukup. Oslavy jubilea kolínského hokeje se vyvedly na jedničku.

Jednička mezi tyčemi

V Chance lize Kozlové dlouho hledali jasnou gólmanskou oporu. V sezoně 2021/22 se jí sice na krátko stal ruský brankář Georgij Kuzněcov, nicméně ten musel Českou republiku po skončení sezony opustit. Vedení Kozlů ale na přestupovém trhu ulovilo Jakuba Soukupa, který do Kolína dorazil z Vrchlabí. A právě tenhle osmadvacetiletý gólman se stal jasnou kolínskou jedničkou a velkým tahounem. A to jak na ledě, tak také v kabině. Celkově naskočil odchovanec Litvínova do 46 zápasů, ve kterých vychytal 21 vítězství s úspěšností 90,97 %. Průměr inkasovaných branek udržel na čísle 2,72, navrch přidal i dvě čistá konta při výhrách Kozlů proti Sokolovu (4:0) a Šumperku (3:0). I díky vzájemné spokojenosti prodloužil Jakub Soukup smlouvu v Kolíně o další dvě sezony.

Překvapivý tahoun

Kdo před sezonou tipoval, že by nejlepším střelcem Kozlů mohl být Kryštof Ouřada? Asi jen ti nevětší nadšenci. Jenže mladý křídelník nakonec prožil životní sezonu, během které v dresu s kozlem na hrudi nakonec nasázel hned osmnáct gólů. Mimo to i několikrát rozsekl nájezdy! Postupně vlasatý pravák stoupal v hierarchii mužstva a v téměř každé formaci, ve které nastoupil, řádil. Svůj první hattrick v profesionálních soutěžích vstřelil chomutovský odchovanec 28. ledna proti Litoměřicím, v následujícím zápase svůj kousek v podstatě zopakoval (2 góly + vítězný nájezd) na lede doma skoro neporazitelné Třebíče. Během sezony si Kryštof Ouřada vysloužil i extraligový debut v barvách Hradce Králové, v organizaci Mountfieldu zaujal natolik, že podepsal novou dvouletou a dvoucestnou smlouvu. Jenže pak si vážně poranil koleno a sezona pro něj skončila nesmírně smolně. Ostatně jako pro celý hokejový Kolín.

Lednová šňůra

Krátce po Vánocích schytali Kozlové pět gólů v důležitém zápase se Slavii, na závěr roku se ale kolínští hokejisté naladili na lednové zápasy vydřenou výhrou nad Frýdkem-Místkem po 2:1 samostatných nájezdech. A v lednu? V úvodu roku 2023 přišla dlouhá bodová šňůra, která přinesla pět výher v řadě (Frýdek, Pardubice, Poruba, Jihlava, Šumperk). Bodová šňůra trvala až do 21. ledna, kdy po tuhém boji Kolínští padli i přes obrovsky srdnatý na svém ledě v oslabené sestavě proti Zlínu 1:3. Druhý nejpovedenější měsíc Kozlů v sezoně 2022/23 ukázal, že tým může bojovat o play-off a o záchranářské bitvy se nemusí strachovat. Tuhý boj o předkolo však nakonec v únoru a startu března o jediný bod nevyšel.

První hattricky v dospělé kariéře

V sestavě Kozlů dostávali dlouhodobě prostor mladí hráči, vždyť týmový průměrný věk soupisky nepřesáhl 25 let. Svých prvních gólů a asistencí v Chance lize, a tedy i v dospělém hokeji, dosáhlo v barvách Kolína hned několik hokejistů (Daniel Šedivý, Jan Půček, Karel Křepelka nebo Jakub Hladík). V sestavě se však objevilo mnoho hráčů juniorského věku z juniorských mužstev Hradce Králové, Liberce nebo Mladé Boleslavi, do zápasů naskočil i dorostenecký útočník ročníku 2005 v podobě kolínského odchovance Tomáše Hory. Svých prvních hattricků v profesionálních soutěžích se dočkali Matěj Morong proti Jihlavě a také Kryštof Ouřada proti Litoměřicím. Mládí tak rozhodně dostalo a dostává možnost se ukázat. A to i v elitních formací mužstva.