Mládež
18.03.2023
Autor: Daniel Krátký | Foto: Petr Nieč

Prošli mládeží Kozlů, teď bojují o titul v extraligovém play-off! O koho jde?

clanek-1

V pátek začalo čtvrtfinále play-off Tipsport extraligy, ve kterém bude o pohár pro mistra republiky bojovat hned několik hokejistů, kteří v mládeži rostli u Kozlů. O koho se jedná?


dresu vítěze základní části z Pardubic působí početná enkláva Kolíňáků. Hokejově v Kolíně vyrostli zadáci Jan Košťálek nebo Ondřej Vála. V případě potřeby jsou pak k dispozici Dynamu i Karel Nedbal nebo juniorský reprezentant Daniel Herčík. Ti také začali s hokejem v Kolíně. Mimochodem, jak Jan Košťálek, tak také Ondřej Vála v letošní sezoně oblékli i dres národního týmu. Nyní budou chtít v dresu Dynama zaútočit na titul.Také po základní části druhé Vítkovice mají v kádru kolínského odchovance, a to Dominika Lakatoše, jenž se už ve třinácti z Kolína přesunul do Liberce. U Kozlů si zahrál v týmu i s výše zmíněným Ondřejem Válou. Společně se v dresu středočeského celku stali vicemistry ČR v soutěži pátých tříd v roce 2008. Jejich spoluhráči byli i třeba Jakub Husa, Ondřej Martínek nebo Radek Jelínek. Jako hlavní kouč vedl páťáky Dušan Pešek, jeho asistentem byl současný trenér A-týmu Petr Martínek. Nyní Dominik Lakatoš vstupuje v pětadvaceti do play-off jako reprezentant a očekáváný tahoun Ostravanů na cestě za titulem. Tím už se mimochodem šikovný útočník může pochlubit, v roce 2016 jej získal s Libercem.
Také v dalším týmu v elitní čtyřce po základní části je kolínská stopa, Obránce Tomáš Joshua Tomek začínal s hokejem v Poděbradech, ale poté rostl třeba i pod dohledem trenéra Vladimíra Mojžíše v Kolíně. A tehdy ještě jako útočník. Jeho spoluhráči byli třeba Lukáš Pajer, Vojtěch Polák nebo Daniel Herčík. Nyní je mladý dvacetiletý obránce připraven naskočit do vyřazovacích bojů v rudém dresu.

Partnerský Mountfield HK reprezentuje hned několik bývalých nebo hromada současných Kozlů. V mládeži Kolína si zahrál Lukáš Pajer, který začínal s hokejem v Kutné Hoře, odkud se pak přesunul do Kolína, jehož barvy hájí i aktuálně v rámci spolupráce SC Marimex Kolín s Mountfield HK. Lvi pak mají na širší soupisce k dispozici i odchovance a současného obránce A-týmu Tomáše Jelínka. Oba budou nyní čekat na šanci pod Bílou věží v sérii proti Liberci.

Také u libereckých Bílých Tygrů působí současní i bývalí Kozlové. V minulosti bývala cesta z Kolína do Liberce velmi prošlapaná, pod Ještěd putovali z Kolína třeba i Jakub Husa nebo Zdeněk Král. V mládeži Kolína si zahrál současný Tygr Jaroslav Vlach, který se z mateřského Kolína následně přesunul právě na sever Čech. Ve svém ročníku si u Kozlů mistr extraligy z roku 2016 zahrál i s dalším odchovancem Pavlem Musilem nebo ženskou reprezentantkou Kateřinou Mrázovou. Společně zaváleli i na několika republikových šampionátech. Nyní se Jaroslav Vlach postaví v papírově nejvyrovnanějším čtvrtfinále se svým Libercem proti Hradci Králové.

Svého zástupce má kolínský hokej i v Olomouci. A tím je právě zmíněný Pavel Musil, jenž v Kolíně hokejově vyrostl. U Kozlů poté nastartoval i svou dospělou kariéru v druholigových časech během let 2009-2012, v útoku často nastupoval v centru po boku klubové legendy Josefa Malého. Nyní se snaží vzdorovat ve čtvrtfinále favoritovi z Pardubic. A znovu v centru první letky.