Mládež
01.04.2023
Autor: Ondřej Franc, Michala Ménová

Velký úspěch! Ročník 2009 vyhrál prestižní Winnwell Cup

clanek-1

Obrovského úspěchu dosáhli na čtyřdenním turnaji v Jaroměři svěřenci trenéra Jakuba Minarčíka. Korunovali tím tak velmi povedenou společnou sezonu, během které se tým dokázal neustále zlepšovat a stoupat tabulkou ligy starších žáků.


Pouť za vítězstvím zahájili úspěšným vstupem do turnaje už ve čtvrtek, kdy vyhráli první dva zápasy skupinové fáze. Hned po příjezdu na místo konání je totiž čekal jeden z hlavních adeptů na celkové vítězství – HC Stadion Vrchlabí. Kozlové byli ve vyrovnaném utkání o něco lepší a konečnou výhru 5:3 uzavřeli gólem do prázdné branky při power-play soupeře. V odpoledním duelu pak zcela jednoznačně přehráli 8:4 celek Říčan, který ale přijel v hodně omlazené sestavě s řadou hráčů ročníku 2010.

Druhý hrací den měl Kolín naplánované pouze jediné utkání a přestože svého soka z Mostu dvě třetiny přehrával, doplatil na horší produktivitu a nakonec v závěrečné třetině výborně hrajícímu soupeři podlehl na nájezdy 4:5. Jak se nakonec ukázalo, bylo to jediné zaváhání Kozlů v turnaji.

V sobotu tak přišel zápas pravdy s Technikou Brno, protože v silnější skupině B stále mohli do semifinále postoupit kromě Kolína právě i brněnští hokejisté a také Vrchlabí. Kozlové si ale poradili i s velmi časným vstáváním a brzkým začátkem zápasu v 7:30, díky pohodlné výhře 4:1 postoupili nakonec z prvního místa ve skupině.

Po sobotním obědě pak začaly boje o konečné umístění. První dva celky z každé skupiny hrály „velké“ play-off o celkové vítězství, další dva v pořadí čekalo „malé“ play-off o 5. až 8. místo, poslední ze skupin pak dvojzápas rozložený do obou víkendových dnů.

Kolín vyzval druhý celek skupiny A, tým z Břeclavi, a do utkání vletěl přímo raketově. Už po čtrnácti vteřinách lovili Moravané poprvé puk ze své sítě, a než se trochu rozkoukali, svítil po osmi minutách na tabuli dost nečekaný stav na semifinále 5:0. Následoval time-out, po kterém soupeř hodně přitvrdil hru, což vyústilo i v jedno vyloučení do konce utkání. Přesto se Lvům podařilo zápas ještě trochu zdramatizovat a snížit na 3:5, ale pak přišla rozhodující trefa Adama Hykše ve vlastním oslabení, jenž potrestal chybnou rozehrávku brankářky soupeře a Kolín už utkání dovedl do vítězného konce.

Závěrečné boje ukázaly sílu skupiny B, která v nich, kromě utkání o poslední místo, dominovala. V malém finále o 5. místo se tak sešli soupeři Kolína ze skupiny, Most a Technika Brno, a v tom hlavním Kolín a znovu Vrchlabí, které v semifinále porazilo Rytíře Vlašim, suverénního vítěze skupiny A.

Zápasy s Vrchlabím tak Kozlům orámovaly turnaj a to dokonce i stejným výsledkem. Kolín po celý finálový zápas udržoval dvou až třígólové vedení a znovu zvítězil v poměru 5:3, čímž ovládl celé čtyřdenní klání.

Adam Hykš se stal nejlepším střelcem turnaje. O další ocenění soutěžili hráči jednotlivých týmů v individuálních či skupinových dovednostních soutěžích. Z Kolínských zazářil Vincenc Vlachý, který skončil mezi brankáři na druhém místě v chytání nájezdů, ale ani ostatní nominovaní se neztratili a vesměs se umístili kolem 5. až 7. místa.

Kromě celkového vítězství si Kozlové odvezli také cenu Josefa Veselého pro nejsympatičtější tým turnaje. Možná i proto, že jako jediný celek odehráli celý turnaj na čtyři formace a zahrálo si téměř rovnoměrně všech dvaadvacet hráčů, kteří na turnaj přijeli.

Výsledky Kolína:

Kolín – Vrchlabí 5:3
Kolín – Říčany 8:4
Kolín – Most 4:5sn
Kolín – Technika Brno 4:1
Kolín – Břeclav 6:3
Kolín – Vrchlabí 5:3.

Celkové pořadí:

1. SC Marimex Kolín
2. HC Stadion Vrchlabí
3. Rytíři Vlašim
4. HC Lvi Břeclav
5. Mostečtí Lvi
6. HKM Technika Brno
7. HC Dvůr Králové
8. HCM Jaroměř
9. HC Česká Lípa
10. HC Říčany.

Soupiska vítězného týmu:

Vincenc Vlachý, Filip Novotný – Martin Zdeněk, Dominik Tinka, Vilém Franc, Petr Brázda, Jindřich Havlas, Vít Sysala, Martin Rejthar, Jan Gráf, Sam Junek, Michal Mén, Adam Hykš (C), Tomáš Hartman, Matěj Mach, Dan Junek, Jaroslav Blecha, Aleš Sivák, Dominik Zíma, Jakub Janek, Jakub Vít, Ondřej Šmejkal.