Rozhovory
13.05.2023
Autor: Petr Procházka

Rána od šéfa? Nevzpomínám si, usmívá se posila Josef Skořepa. Tým prý bude hodně dobrý

clanek-1

Bývalý dlouholetý jihlavský kapitán Josef Skořepa přichází v jednačtyřiceti letech do Kolína jako velmi zkušená ofenzivní posila.


Svou kariéru rozdělil především mezi dva kluby, Benátky nad Jizerou a Duklu Jihlava. Krátce si zahrál i za Mladou Boleslav a Liberec, ale úplné začátky v seniorském hokeji prožil v mateřském Nymburce. A to v éře, kdy byly ostré bitvy mezi Kolínem a Nymburkem vrcholem sezony pro oba sousedské kluby.

„Mám to v paměti (úsměv). Vždy, když jsme přijeli s Jihlavou do Kolína, tak jsem si na to vzpomněl. Jak tady, tak v Nymburce byla tenkrát ve druhé lize parádní atmosféra.

Tehdy by vám nymburští fanoušci přestup do Kolína asi neodpustili…
Tak oni mi neodpustili ani přestup do Benátek. S Kolínem by to asi v té době bylo podobné.

Narazil jste už na kolínském stadionu na nějakého protihráče z té doby?
Zatím jsem tu málokoho potkal, v létě je hala pustá. Rozkoukávám se a kluci z té doby už nehrají. Asi to chce trochu času, než na někoho narazím.

Snažil jsem se vám tou otázkou trochu přihrát, protože v té éře byl asi nejostřejším bekem Kolína dnešní předseda klubu Luboš From.
Tak to jsem vůbec netušil. Jestli jsem od něj dostal nějaké tělo, tak si nevzpomínám (smích). Mně tenkrát bylo asi šestnáct roků, takže si ta jména už moc nevybavuju. Pamatuju si Karla Nedbala s Káďou, jinak vlastně ani nevím, kdo tenkrát za Kolín hrál nebo nehrál.

Tak přeskočme do současnosti. Jak se upekl váš příchod ke Kozlům?
Bylo to docela rychlé. Kolín o mě měl zájem už v průběhu minulé sezony. A i dřív jsme spolu tak trochu koketovali, poptávali se, jestli nebudu končit v Jihlavě. Teď už mi Dukla nenabídla žádný kontrakt pro příští ročník a pro mě byl přestup do Kolín nejjednodušším řešením.

V Dukle asi necháváte kus života...
Za těch osm let jsem tam posbíral spoustu super zážitků. Prakticky pořád jsme hráli nahoře v tabulce, nepříjemný byl jen sestup z extraligy. Bylo to pro mě nádherné období a na Jihlavu budu vzpomínat jen v dobrém.

Kolín se na rozdíl od Jihlavy zatím mezi prvoligovou špičku nevyšvihl. Co v tomhle směru očekáváte?
Budeme chtít překvapit. Věřím, že mluvím za všechny, ale určitě si tady chci zahrát play off. Čím výš v tabulce budeme, tím bude sezona klidnější.

Soupiska zatím není úplně široká, mužstvo se rodí postupně. Máte představu, jak bude sestava nakonec vypadat?
Něco mi Lukáš Krejčík (manažer) i pan Šťastný (hlavní trenér) říkali, ale zatím ty možnosti zůstávají pod pokličkou v šatně. Jsem přesvědčen, že nebudeme mít špatný tým. Budeme mít hodně dobrý tým.

A vaše role v něm?
Něco padlo, debata na to téma proběhla, ale nechám to na trenérech. Co jsme si řekli, zůstane mezi námi. Během sezony se může stát plno věcí, já jsem připraven svou roli naplno plnit, ať bude jakákoliv.

Mluvíme spolu na ploše, těsně po návratu z tréninku v lese. Jak letní přípravu snášíte?
Běhy mi vadí, ty dlouhé mi vyloženě nedělají dobře (smích). Zrovna dneska jsem měl i nějakou úlevu, neběžel jsem jako ostatní daný úsek pětkrát, ale jen třikrát. Jinak sprinty ani posilovna mi nijak proti srsti nejsou. Ona ta letní příprava moc nebaví nikoho. Mohl jsem si vybrat i individuální trénink, ale jsem tu nový hráč, takže jsem se chtěl co nejrychleji seznámit s dalšími kluky.

V červnu mužstvo čekají i výjezdy do Říčan, kde je celoročně k dispozici led. Vítáte takovou možnost?
Já jsem takhle brzy na ledě nikdy nebyl, i když v Jihlavě ta možnost byla. Tady jsem si řekl, že budu jezdit, na stará kolena si vyzkouším něco nového. A uvidíme, jestli to bude prospěšné nebo ne.

Máte plán, jak dlouho ještě chcete profesionálně hrát hokej?
Každý se mě na to ptá asi už deset let. Jak dlouho ještě budeš hrát? Já to beru tak, že když drží zdraví a je o mě stále zájem, není problém v té hokejové kariéře pokračovat.