A-tým - reportáž
25.03.2024
Autor: David Hora

Podruhé za sebou o bod venku z play-off. Jak se uplynulá sezóna porovnává s těmi předchozími?

clanek-1

23 výher, 29 proher, 67 bodů, 120 vstřelených a 136 inkasovaných gólů, záchrana a o bod venku z předkola. Úspěch? Neúspěch? O tom teď už můžeme pouze polemizovat, ale jak se tato uplynulá sezóna dá porovnat s těmi předchozími? Překonali Kozlové očekávaní a dosáhli svých cílů z počátku sezóny? Pojďme se na to podívat.


Jak v Chance Lize, tak v týmu Kozlů se toho od dominantní sezóny Motoru a postupu Kolínských do druhé nejvyšší soutěže spousta změnila.

V první sezóně, zapřažené do otěží Covidu, kdy se fanoušci ve zkrácené čtyřiatřiceti zápasové sezóně ukázali na stadionech pouze v první několika kolech, Kozlové měli jistou záchranu a nulová očekávání. Ty však zbořili už v prvním domácím utkání, kdy za podpory téměř dvou tisíc fanoušků ve skvělé atmosféře porazili favorita ze Vsetína 3:0.

Zatímco ve své první sezóně Kozlové měli zajištěnou záchranu, v té druhé oni museli dlouho bojovat, protože z nabitých 17 týmu jich mohlo zůstat jen 13. Kolínští si s tímto testem ale jednoduše poradili, a i přestože byli pasováni na sestup vybojovali si zatím svou jedinou účast v play-off Chance Ligy.

V prvním celém pocovidovém ročníku Kozlové měli za cíl se v Chance Lize udržet, což se jim povedlo, ale také navázat na předchozí úspěch postupu do předkola. Ale tak, jak jim to v roce 2022 o bod vyšlo, tak je v posledním kole minulé sezóny vynuloval Vsetín a o bod jim to nevyšlo.

A letošní uplynulá sezóna už je známý příběh. Podruhé za sebou to o bod nevyšlo a Kozlové zůstali na dvanáctém místě s prázdnou.

Aby se různě dlouhé sezóny dali jednoduše porovnat, pro výhry a body budeme používat počet % ze všech možných v dané sezóně. Pro ostatní statistiky budeme používat průměr na jeden zápas.

V uplynulé sezóně Kolínští nasbírali 67 bodů ze 156 možných tedy pouze 43 % a o 3 body méně než v předešlé sezóně, ve které však byli darováni 3 body po kontumaci zápasu proti Sokolovu a získali tak 70 bodů (45 %). Z pohledu bodů byla pro Kozly nejhorší sezóna ta premiérová, ve které posbírali 37 bodů v 34 zápasech (36 %). Na druhou stranu nejlepší sezóna byla ta druhá, ve které získali o 9 % více bodů než v letošním ročníku se 75 body v 48 zápasech (52 %). Stejně jako v minulé sezóně, kdy by měli bez kontumace stejný počet bodů jako letos, bychom ale měli zohlednit to, že získali 9 bodů z kontumovaných zápasů proti Kadani. Bez kterých se i ta druhá sezóna velmi podobala té letošní.

Podobná je situace i s výhrami, když v první sezóně, která byla i po stránce radosti z výher tou nejsmutnější, vyhráli pouze 13 ze 34 zápasů (38 %). Lépe na tom byli v letošní a minulé sezóně, která pokud opět nebudeme počítat výhru kontumací byla úplně identická jako ta letošní. V 52 zápasech si totiž připsali 44 % úspěšnost výher. O kousek lépe na tom opět byla druhá sezóna s 52 % úspěšností.

Jestli se dá říct, že v letošní sezóně oproti těm předchozím něco nefungovalo, byla to ofenzíva, která se v podstatě až do posledního měsíce soutěže hledala, a i přes fantastický konec vstřelila v průměru pouze 2,31 gólu na zápas což je téměř o půl gólů méně než v předchozích sezónách, když tou střelecky nejúspěšnější byla pro změnu hned ta první s průměrem 2,85 gólu na zápas.

Naopak, jak už bylo příběhem letošní sezóny, Kozlové v letošním ročníku dominovali ve své vlastní třetině, když soupeřům dovolili pouhých 2,62 gólu na zápas. O 0,3 gólu lepší než v předešlých dvou sezónách a o více než gól oproti té premiérové sezóně.

Přesilovky sice dlouho Kozly i v letošní sezóně trápili a v jednu chvíli byli i poslední, ale po výrazné změně se vyšplhali na více než 16 % úspěšnost, která sice zdaleka nestačí na tým Šafránka, Veselého, a dalších z druhé sezóny (20,57), ale rozhodně je lepší než v Chance Lize nejhorších 12 % v předchozí a první sezóně.

Není moc statistik, o kterých by se dalo říct, že se v nich Kozlové od svého postupu postupně zlepšovali. Oslabení ale je jednou z nich, když si v uplynulé sezóně připsali pro Kozly rekordní úspěšnost 85 %. Dopsali tak křivku zlepšení od těsně přes 80 % v první sezóně, přes 83 % v té předchozí až na druhé nejlepší početní nevýhody v Chance Lize.

Zajímavou statistikou je například to, že ve své první sezóně Kozlové patřili k méně trestaným týmům, ale v posledních třech letech byli jedním z týmů, který právě speciální formace na početní nevýhody použil nejvíce, když se postupně od čtvrtého nejtrestanějšího týmu s 534 minutami v sezóně 2021/22 posunuli na druhý nejtrestanější celek s 575 minutami v posledním ročníku.

Dá se tedy říct, zda letošní sezóna byla jednoznačně lepší nebo horší než ty předchozí? Ne, rozhodně ne, co se ale dá říct je to, že se Chance Liga rok od roku velmi vyrovnává a její kvalita rapidně roste.