Mládež
09.04.2024
Autor: Klub

Motivace hráčů je velmi důležitá, přiblížil trenér Juniorů Martin Rejthar

clanek-1

Uplynulou sezonu juniorů, o tom co chybělo k postupu, marodce v týmu, motivaci hráčů nebo o ambicích do sezony další jsme se bavili v rozhovoru s trenérem Martinem Rejtharem.


Pane trenére, naši Junioři mají za sebou sezonu, která skončila sice postupem do nadstavby, ale postup do 1.ligy byl už nad síly týmu. Jak s odstupem času hodnotíte celkově uplynulou sezonu?

Sezona byla jako na houpačce, bylo to nahoru a dolů. Tým se ze začátku sezony hodně budoval a postupně si to sedalo. Některé zápasy byly dobré, některé horší. Ale postupně se to zlepšovalo. Tým začal šlapat a projevovalo se to i výsledkově. Ve druhé polovině soutěže jsme však často hráli utkání ani ne na tři kompletní pětky a postupně nám docházela šťáva a nejvíce se to projevilo potom v nadstavbové části, kdy jsme neměli tolik široký kádr a to si myslím rozhodlo.

Jak to bylo s kádrem v průběhu sezony? V srpnu asi byla situace jiná než v průběhu nebo závěru sezony?

Je pravda, že v letošní sezoně nás toho potkalo hodně, kdy spousta hráčů byla zraněná, někteří i dlouhodobě. Potom do toho přijdou nemoci hráčů, to potká každý tým. Je otázkou jestli to byla smůla či shoda náhod nebo třeba špatné rozcvičení před tréninkem. Myslím, že to bylo vše dohromady a je pravda, že to bylo letos opravdu extrémní. Mrzí to, ten tým na to měl, aby se rval o postup, ale musel by být kompletní, aby se mohl měřit s ostatními týmy, které měly stejnou ambici jako my.

Jaké to je hráče ve věku 17 až 20 let motivovat k tomu, aby makali na plno, i když většina z nich již asi nemá ambici hrát profesionálně hokej?

Je to samozřejmě složitější. Každý hráč je individualita, každý hráč je nastavený jinak. Na druhou stranu mně ta motivace hráčů baví a je hodně důležitá. Ten sport formuje hráče celkově do života. Když to vzdáš v tréninku, v zápase, tak to vzdáš i v životě. Máš zkoušky ve škole, budeš mít tlak v práci, je to stejné jako v tom tréninku. Musíš makat a být pořád připravený. Samozřejmě záleží na těch klucích samotných jak to vezmou. Ale myslím si, že se s tím většina popasovala dobře a vzali si to k srdci. V životě se jim to bude hodit.

Takže potvrzuje se to, že sport není pouze o tom, že jej všichni musí hrát profesionálně a jiná varianta neexistuje?

Přesně tak. Je jasné, že v extraligových týmech mají hráči tohoto věku jiné podmínky, ale to neznamená, že ten sport nejde dělat na 100% i u nás v Kolíně. Naopak, i když naši kluci to mají náročnější v tom, že trénují většinou až večer, musí dojíždět ze školy. Ale znovu se vrátím k tomu, že to kluky formuje do života a bude se jim ta cílevědomost v životě hodit. Mají to hodně náročné, ale většina to zvládá a za to jim patří velký dík. Celkově za celou sezonu.

Jedna sezona právě skončila a jsme hned na prahu té další. Vy budete v klubu pokračovat v trénování juniorů. Jak probíhají přípravy na sezonu, jak Vy sám se na práci těšíte?

Osobně se těším moc. Přijdou noví kluci z loňského dorostu, hráči ročníku 2005 a 2006 v týmu naopak zůstávají. Letní přípravu začínáme již poslední týden v dubnu. Parta se bude dávat dohromady, letní příprava bude rozhodně náročná, jelikož z toho hráči budou žít minimálně do prosince. Budu vyžadovat, aby k tomu všichni přistoupili zodpovědně. Je mně jasné, že většina hráčů má raději hlavní sezonu než letní přípravu, ale bez toho nejde. Bude to náročné, většina z nich chodí do školy, ale věřím, že to zvládneme a tým bude kvalitně připraven.

Jaká bude ambice týmu juniorů v sezoně 2024/25?

Rozhodně ta nejvyšší a tím bude boj o postup do 1.ligy juniorů. S tím do toho půjdeme. Musíme mít cíl, bez toho to nejde. A rozhodne se to v sezoně na ledě, jak k tomu hráči během celého ročníku přistoupí a podle toho se to bude odvíjet.

Nabízí se i ta skutečnost, že základem týmu juniorů v nové sezoně budou ročníky, které před rokem bojovaly o postup do ligy dorostu.

Jsem zastáncem toho, že každá sezona začíná od nuly. Předtím to byl dorost, nyní je čeká juniorka. Je to jiná kategorie, ne každému to musí sednout. Ten juniorský hokej je trochu jiný než ten dorostenecký. Rozhodně bude plus, že hráči mají zkušenost s nadstavbou a tím tlakem na ně, ale to nám rozhodně boj o postup v juniorech nezajistí. Všichni budeme muset pracovat opravdu více jak na sto procent a věřím, že pokud to všichni v týmu splní, tak máme šanci se o postup rvát s ostatními týmy.