Rozhovory
30.03.2024
Autor: Aneta Vrabcová

Svou práci nám přiblížil masér David Polák

clanek-1

O tom, co vše obnáší práce maséra kolínských hokejistů i o životě pro nás v trochu netradiční zemi jsme si povídali s masérem Davidem Polákem.


Působíte v kolínském hokejovém klubu už druhou sezonu, jak se Vám zde líbí?

Končím druhou sezonu a nemůžu říct, že by se mi nelíbilo. Poznal jsem hodně lidí, skvělých lidí. Kluci jsou hodní, trenéři jsou fajn, prostředí je hezké. Zima je náročná, takže někdy je hodně práce, někdy míň. Celkově práce je fajn, ale popravdě řečeno není to moc na vyžití. Nikdy jsem předtím s hokejem nepracoval, takže jsem vlastně vloni naskočil jako úplný neználek. Kluci i trenéři byli na mě hodní a hodně mi pomohli, takže jsem se trochu obeznámil s hokejovým prostředím a teď už je to celkem v pohodě a jak jsem říkal, je to fajn.

Dlouho jste působil v zahraničí, konkrétně v Kuvajtu. Jak moc odlišná je práce i život tam od České republiky a Slovenska odkud pocházíte?

Ano, byl jsem 19 let v Kuvajtu, nejdřív 13 let u plavecké federace s národním týmem plavců a vodního póla, kde jsem dělal fyziomaséra. Pak jsem dělal 2 roky na sebe jako trenér a fyziomasér a potom 4 roky na fyzioklinice, také jako fyziomasér a trenér. Odlišnosti tam jsou hlavně v náboženství, kultuře, způsobu života, v životní úrovni, v podmínkách. Musíte si uvědomit, že pracujete s lidmi, kteří mají na prvním místě náboženství. Jinak práce jako všude jinde, prostě práce. Musíte makat, když nepracujete, tak vás vyhodí.

Jak jste se ocitl zrovna v Kuvajtu?

Do Kuvajtu jsem se dostal vlastně náhodou. Dostal jsem nabídku v době, když jsem ještě pracoval na Slovensku v hotelu, kam jezdil plavecký tým z Kataru. Masér tehdejšího týmu mi nabídl, že vezme moje papíry, že ví o tom, že Kuvajt shání někoho pro jeho tým. Takže mi vzal papíry a asi po půl roce se mi ozvali a prostě jsem odešel.

Můžete nám blíže přiblížit práci maséra sportovců? Má nějaká specifika od ostatní populace?

Nemyslím si, že je nějak rozdílná od maséra někde jinde. Prostě se starám o sportovce, kteří jsou také lidi a mají svoje zranění a svoje bolesti. V podstatě jsem tam k dispozici k tomu, co potřebují.

Jaké druhy masáží děláte a s jakými technikami pracujete?

Moje masáž vychází ze základní švédské masáže, je to vlastně rehabilitační, rekondiční a regenerační masáž, kterou jsem obohatil o svoje prvky. Tím, že jsem vlastně vystudoval fyzioterapii, tak jsem se učil hodně různých technik a metod. Takže tím doplňuji svoje masáže a aplikuji je podle potřeby, podle pacienta, kdo co potřebuje. Pracuji se svaly, dělám různé deep tissue techniky, protahování fascií, protahování zkrácených svalů, zvětšování mobility, dávám kompenzační cvičení a rekonvalescenční cvičení, také posilovací cvičení. Vždycky to záleží na pacientovi.

Jak probíhá váš pracovní den? Jsou nějaké změny, když je den zápasu?

Můj den závisí na tom, jaký je zrovna plán. Většinou, když se nehraje, tak je trénink jenom ráno. Přijdu před tréninkem, připravím všechny věci na trénink, uklidím, umyji hrnky, kávovar, poklidím po hokejistech, posbírám si prádlo, prostě udělám, co je potřeba. Připravím střídačku, pak je trénink, kde jsem k dispozici. Po tréninku, kdo co potřebuje. Kdo potřebuje, tak přijde na masáž – záda, nohy, nějaké protažení. No a pak peru, každý den peru ribana, ty jejich spodky a po každém zápase peru zápasové dresy. V den zápasu je toho trochu víc, záleží, jestli hrajeme doma – to je jednodušší, mám tam víc pomocníků. Jestli hrajeme venku, jsme pryč celý den, vracíme se většinou v noci a zase je to stejné. Ráno je rozbruslení, musím vše připravit, sbalit, naložit, pak venku zase vybalit, připravit střídačku, pak otevírám dvířka, pak zase všechno balím, mezitím někdo chce nějaké masáže. No prostě je to náročné, a pak se v noci vrátíme, všichni odejdou a já ještě peru.

Jaké jsou nejčastější zdravotní problémy u hokejistů, které řešíte?

Tak nejčastější zdravotní problémy u hokejistů jsou jako všude jinde. Letos bylo hodně rýmičky, ale z mého hlediska je tam celkem hodně zranění ramen, pak si stěžují na krční páteř, celkově na záda, spodek zad, nohy je bolí, kolena, občas třísla a je tam hlavně hodně modřin a naraženin.

Jaký vliv mají pravidelné masáže na naše zdraví?

Vliv masáží na lidský organismus je samozřejmě kladný, je to jedna z metod fyzioterapie. Úžasně uvolňuje svaly a hlavně stres, ale tady je potřeba pochopit, že masáž je hlavně prevence. Většinou tady lidi chodí až když je pozdě, a pak už zázraky dělat nejde nebo málokdy.

Jaké jsou vaše koníčky? Co rád děláte ve volném čase?

No je to hlavně sport, posiluji, dělám triatlon, jezdím na kole, běhám, plavu, v zimě běžky, skialpy, lyže a vlastně všechno kolem sportu. Nemám moc rád kolektivní sporty, radši mám ty individuální a pak rodina a práce kolem baráku.

Chtěl byste něco vzkázat svým svěřencům a čtenářům? Nějaká odborná rada?

Ať se nezanedbávají a starají se o sebe.