Klub
06.12.2016
Autor: Tereza Marvánková Hölzlová

Dvacet pět otázek pro prezidenta klubu

clanek-1

Po polovině základní části jsme pro vás připravili rozhovor s prezidentem klubu Václavem Nedbalem.


Jak hodnotíš průběh současné sezony, jsme v půlce základní části

Vzhledem k tomu, že jsme do sezony nastoupili s prakticky novým týmem, kde ubyly velké posily, si myslím, že současný stav postavení A týmu v tabulce odpovídá momentální výkonnosti, stavu kádru a současné formě. Tedy vidím průměr a osobně čekám a doufám v nadprůměr.

Má jak kádr, tak trenérský tandem od Správní rady klubu nadále důvěru?

Na začátku listopadu jsme měli pohovory jak s trenéry, tak hráči, kde jsme sdělili celému týmu naše názory na působení po první čtvrtce soutěže a ujistili je, že naši důvěru mají. Nicméně řekli jsme jim to, co jsem odpovídal na první otázku.

Jak hodnotíš dosavadní spolupráci s Pardubicemi a na jak dlouho je domluvena?

Dosavadní spolupráci s Pardubicemi tak, jak je nastavena, hodnotím pozitivně. Hráči doplnili náš úzký kádr odchovanců. Jedná se o mladé kluky, kteří by se měli v dospělém hokeji ohrát a postupně růst, to je základním cílem naší spolupráce. Společně s tím zapracováváme naše mladé hráče, respektive ty, kteří se pro nás zdají jako perspektivní. Spolupráce je dohodnuta na rok s ročním opčním právem. Principem dohody bylo zapojení mladých hráčů narozených po ročníku 1995, kteří jsou pro Pardubice perspektivní, do našeho týmu. Nastaveno je to tak, že hráči se musí svými výkony minimálně vyrovnat nejlepším našim hráčům. Všichni hráči jsou na smlouvách s Pardubicemi, tedy i z ekonomického hlediska je dohoda pro náš klub velice výhodná. Další dohodou je to, že by mohli být do našeho kádru zařazeni hráči, kteří se rozehrávají po delších zraněních. A dle našich informací se možná jedno takové zkušené extraligové jméno zapojí po dlouhodobém zranění do našeho týmu v nejbližší době.

Proč jste šli jako správní rada do spolupráce s Pardubicemi?

Spolupráce s extraligovým klubem je dle mého výzva, kterou jsme prostě nemohli ignorovat. Logisticky i ekonomicky se nám jevila spolupráce jako reálná a když jsme viděli i stejnou chuť do spolupráce z opačné strany, společně s velice férovým jednáním pardubického vedení, zvolili jsme tuto cestu.

Myslíš si, že malý kádr vlastních hráčů je důsledkem výpadku hráčů ročníků 97-94?

Nesouhlasím s tím, že za výpadek mohou pouze tyto ročníky, chybí nám například dost hráčů střední generace. Doplnil bych, že slabšími ročníky jsou i ti dříve narození. Proto chceme kvalitu nižších ročníků zvyšovat zvýšením úrovní dorosteneckých soutěží, hraných našim klubem, aby mohl být kádr A-týmu pravidelně doplňován mladými.

Tento ročník (94,95) jsi dlouho trénoval, máš přehled, kolik hráčů se dostalo do A-týmu?

Nedbal Karel, Semirád, Šifta, Jelínek, Fiala, Kočí Tadeáš, Marvánek, Kozák, Černý, Zumr - tito hráči 93-96, hráli, hrají, nebo se snaží dostat do kádru současného A-mužstva, hráči Spitzer, Barták Jan jsou v kádru mužstva Žabonos o

soutěž níže.

Kolik hráčů A-týmu je z Juniorky a počítá klub s jejich dalším zapracováním?

Několik dalších hráčů má určitě realizační tým „áčka“ v hledáčku, ale je třeba sledovat a pracovat na jejich dalším vývoji, což děláme. Tedy trenérská komise, která je odpovědná za sportovní stránku klubu.

Pokud to rozhoduje Trenérská komise, kdo je jejím členem?

Trenérská komise je hlavním sportovním článkem klubu. Jsou v ní všichni hlavní trenéři všech kategorii a předsedá ji hlavní kouč A-týmu a šéftrenér mládeže.

Jak se ti líbí změna skupin, což pro nás znamená těžší, ale o to atraktivnější skupinu?

Dle mého se soutěž, co se týče počtu zápasů, zkvalitnila, co se týče kvality jednotlivých týmu, už je to trochu spornější, nicméně tvrdím, že hrajeme nejvyrovnanější skupinu v Čechách i na Moravě, což se mi jeví, jako pozitivum. Rozhodně bitva o playoff a celý závěr sezony bude, myslím, pro diváky velmi atraktivní.

Dali jste jako vedení A-týmu před sezonní cíl?

Ano, cíl byl stanoven jednoznačně na 4. místo po základní části, což je začít v play-off doma. Dalším cílem je přejít první kolo play-off.

Odešel Pýcha do konkurenčního Nymburka, kde se mu daří. Byl jeho odchod/ hostování z Kolína nutný?

Myslím si, že takto nastavena otázka není. Hráč z pracovních důvodů nestíhal celou přípravu A-týmu, což byl požadavek hlavního kouče. Nymburk hráči toto umožnil. Proto jsme se dohodli na bezplatném hostování hráče do konce sezony. Těší nás, že se Petrovi jako odchovanci našeho klubu daří, ale samozřejmě ne, že ve dresu hlavního rivala (úsměv), ale to je sport a přeji Petrovi co nejlepší sezonu. Myslím, že vztahy mezi námi a jím byly vždy korektní, a tak to i zůstane.

Co říkáš na to, že Šafránek i s Jankovským gólově táhnou Slavii? Je šance, že by se některý z nich vrátil na zbytek, nebo část sezony do Kolína?

David odešel už loni na hostování, které mu bylo letos bez problému prodlouženo. Taková byla dohoda mezi námi a hráči na počátku minulé sezony, kdy jsme s velice omezeným rozpočtem s hráči jednali. Velice nás těší, že se prosazuje.

Vaškovi Jankovskému jsme umožnili hostování po několika kolech, kdy projevila Slavia po citelném rozpadu svého kádru o něj zájem a on nás postavil před otázku, zda skončí úplně, nebo odejde na hostování. Z hlediska dohod s hráči z minulé sezóny jsme i toto dodrželi. I u něj nás těší, že se do kádru Slavie úspěšně zapracovává. Střídavé starty, jako tomu je u zkušeného Endála v Havlíčkově Brodě, nepřipadaly u Vaška v úvahu.

Dle mého je při stavu kádru Slavie a formě obou málo pravděpodobné, že by někdo z nich za Kolín letos naskočil. Ale nikdy neříkejme nikdy.

Máte vytipované jako vedení ve spolupráci s trenéry nějaké případné posily?

V této chvíli ne, spoléháme na současný kádr a hráče z Pardubic. Nicméně pohovor jsme vedli ještě s jedním bývalým hráčem Kolína, který by chtěl v současnosti plnit své závazky v jednom klubu nižší soutěže, nicméně možnost jeho pomoci na konci sezony máme přislíbenou.

Co říkáš tomu, že chodí na domácí zápasy málo v Kolíně skvělých fanoušků?

Hra je dle mého změnou kádru méně atraktivní, tým si v tomto složení stále sedá, než když jsme měli v kádru hráče, kteří z objektivních důvodů odešli. Pácal, Šafránek a Jankovský dle mého těmi posilami byli, ale jejich udržení v kádru nebylo možné.

Jak si A-tým stojí po finanční stránce, jste bez dluhů?

Klub je finančně stabilizovaný, se zdravým hospodařením a bez dluhů. A-tým jako jedna z kategorií klubu tedy samo sebou také.

Co říkáš na to, že po dlouhých letech máme v Kolíně konečně novou časomíru?

Díky nezměrné práci našich lidí na přípravě, skvělé spolupráci a finanční pomoci Města Kolín, grantu firmy TPCA a finanční spolupráci firmy S.M.S.K. a.s. se stala nová časomíra místo snu skutečností a za to je třeba poděkovat všem, kteří se na tom podíleli.

Nedala by se více využívat při zápasech, jako nějaké šoty z utkání a tak podobně?

Dala a postupně se snažíme zkvalitňovat poskytované informace na tabuli, včetně případných šotů. Nicméně o tabuli se nám starají více, či méně dobrovolníci. Firmu na obsluhu a plnění programu na tabuli není možno ve 2. lize zaplatit. S.M.S.K. a.s. pracuje na umístění živé kamery, ke které by měla být i postupně pořízena skříňka umožňující opakované záběry, ale vše má svůj vývoj a buďme všichni trpěliví, vše je třeba zapracovat a odzkoušet.

Jak vypadá mládež? Co říkáš na to, že podceňovaný SD možná zachrání pro Kolín extraligu?

Mládež, především co se týká dorosteneckých kategorií, nám dělá v půlce soutěží radost a doufáme, že SD extraligu udrží. V nižších kategorii situaci sledujeme a budeme se snažit především o to, co by mělo být hlavním cílem klubu, a to přechod co nejvíce hráčů mezi žákovskou základnou a dorosty s tím, že se tam prosadí. Což je ostatně jednoznačný cíl a požadavek na naše sportovní vedení mládeže.

Koukal jsme na Váš web, kde uvádíte výsledky mládeže, a juniorka je první, SD jsme již zmiňovali a MD je první. Předpokládám, že se MD bude rvát taky o extraligu.

Ano bude, je to jedním ze současných cílů klubu.

Pokud by se to MD povedlo, měl by Kolín 2 extraligy. Co by to pro klub znamenalo?

Pro klub by to znamenalo především zatraktivnění našeho klubu pro potencionální hráče, kteří by poté mohli buď postoupit do vyšších soutěží dospělých, anebo byli pravidelně zapracováváni do našeho A-týmu.

Co říkáš na nové snahy svazu od příštího roku transformovat soutěže mládeže, resp. zrušit kategorii juniorů?

V této chvíli jsme o sportovní názor na tuto věc požádali naši trenérskou komisi. Pokud mohu vyslovit svůj vlastní názor. Byl bych nakloněn tří ročníkovému SD, ze kterého by se přecházelo do různých soutěží dospělých, nebo s hokejem přešlo na zájmovou zónu. Vytvoření zdravé konkurence a výběru je dle mého po kategorii SD tedy kolem 18. roku hokejisty nutné, nebo naše kategorie dospělých napříč celou republikou spláčou nad výdělkem. Toto ale berte jen jako můj subjektivní názor na věc. Konečné slovo k této věci by měla mít trenérská komise našeho klubu, jejíž názor budeme zohledňovat v případném dalším rozhodování.

Máte od nové sezony profi trenéry u mládeže. Jak jsi s nimi spokojený?

Předpokládám, že jsme sportovní přípravu mládeže v klubu nastartovali správným směrem a i přes počáteční „porodní bolesti“ běží vše, jak má. Hodnocení samo sebou provedeme po sezoně.

Co nábory, jak Vám funguje klub u těch nejmenších?

Zhodnocení práce a počty dětí v náborech jsme zadali teď po půlce sezóny šéftrenéru mládeže a trenérské komisi. Závěry z toho se budeme ihned zabývat, jak zprávu dostaneme. Věřím ale, že ročníky naplníme a k hokeji ještě během zimy přilákáme další malé caparty.

No a teď osobní otázka. Po sezoně bude Valná hromada a proslýchá se, že někteří členové SR chtějí svoji činnost ukončit, jak je to s tebou? Budeš pokračovat?

Nemohu mluvit za spolupracovníky. A nechci zde prohlašovat něco, co bych na konci sezony měnil. Mé cíle při vstupu do vedení klubu byly vždy jednoznačné. Pracovat transparentně, svým následovníkům předat klub stabilizovaný jak sportovně, tak především finančně. Rozhodnutí, zda budu pokračovat v práci v klubu, nechám na okolnostech, rodině a práci a učiním ho až těsně před Valnou hromadou klubu v květnu/červnu 2017. Rozhodně z klubu ale, jak je zde v Kolíně zažitou tradicí, neuteču. To mohu slíbit už teď.

Co bys vzkázal fanouškům Kolína?

Že si vážím především těch, kteří věří našemu klubu a hráčům a věnují mnoho času jezdit s klubem až do těch nejdelších končin. Ne vždy se vše podaří, ale za vedení klubu mohu prohlásit, že vše co děláme, děláme především pro to, aby se lidé kolem hokeje, tedy hráči, činovníci, ale především sami diváci, bavili. Děláme to bez žádných vedlejších úmyslů především proto, že nás hokej baví a zasvětili jsme tomu již dodnes velkou část svého života. Také doufám, že si Ti diváci, kteří přestali chodit na kolínský zimák, zase cestu na něj najdou a společně si zakřičíme „Kozlové do toho!“