Klub
01.06.2015
Autor: Tereza Marvánková Hölzlová

Model 2. ligy pro příští rok? Zatím velká neznámá

clanek-1

K dnešnímu dni měly všechny kluby, které mají nárok na druholigovou účast v nadcházející sezoně, podat přihlášky do nového ročníku a zaplatit startovné. Hned zítra, to jest v úterý 2. června, se mají sejít činovníci svazu a podle počtu přihlášených mužstev jednat o podobě druhé ligy pro příští sezonu. Brzy již tedy snad bude oznámen termín druholigového aktivu, na který se nejen v Kolíně netrpělivě čeká. Více v článku.


V minulých týdnech se některé kluby snažily přijít s vlastním návrhem modelu 2. ligy. S tím úplně prvním přišel Žďár nad Sázavou, do opozice se pak postavil Trutnov, který rozeslal návrh svůj vlastní.

Podle informací přímo ze Žďáru nad Sázavou bylo pro jejich návrh celkem 14 ze 30 oslovených klubů (3 kluby s výhradami). Proti byly pouze 3 oddíly a nevyjádřilo se 13 klubů. Oproti návrhu Trutnova, který dle serveru hokej.cz už neoficiálně i svaz "shodil ze stolu", se tak zdá tento mnohem úspěšnější.

A jak by podle Žďáru měla příští rok 2. liga vypadat?

Nový model by měl mít tři skupiny po 10 týmech. V základní části by se hrálo 36 zápasů, nově by přibyla nadstavbová část s osmi zápasy, a pak by se hrálo tradičně play off.

Kolín by dle návrhu Žďáru patřil do skupiny Střed spolu s Nymburkem, Havlíčkovým Brodem, Žďárem nad Sázavou, Pelhřimovem, Mor. Budějovicemi, Technikou Brno, Pískem, Táborem a Jindřichovým Hradcem.

a) základní část

klasickým způsobem dvakrát doma - dvakrát venku, každý s každým, což je již zmiňovaných 36 zápasů; dny zápasů: středa, sobota

b) nadstavba

tabulka by se po ZČ rozdělila na spodní (B) a horní (A) polovinu. V nadstavbě by tedy byly dvě tabulky po pěti týmech a hrálo by se jednou doma a jednou venku s každým ve skupině, tj. 8 zápasů. Body ze základní skupiny by zůstávaly a mužstva ze skupiny B by nemohla přeskočit v celkové tabulce mužstva skupiny A

c) play off

- do play off by šlo 8 mužstev z každé skupiny, poslední by sestupoval

- jako novinku a variantu ke zvážení nabídl Žďár možnost toho, aby si týmy na 1. - 4. místě své soupeře pro 1. kolo play off vybraly samy (Po posledním zápase oznámí týmy na prvních třech místech svoji volbu soupeře: 1.tým oznámí jednoho soupeře, 2.tým oznámí dva soupeře v preferovaném pořadí, 3.tým oznámí tři soupeře v preferovaném pořadí, 4.tým neposílá a čeká kdo „zbude“.)

Další podrobnosti by se odvíjely od svazem daných podmínek pro 1. ligu atd.

Tak uvidíme, zda se návrh Žďáru ujme. Již za několik dní bychom mohli být chytřejší.