Mládež
20.03.2023
Autor: Eva Coubalová | Foto: Hynek Poříz

Ročník 2013 vybojoval 3. místo v Memoriálu Miloše Fialy

clanek-1

Po celou sezonu bojoval ročník 2013 v Memoriálu Miloše Fialy, ve kterém si mladí Kozlové vyzkoušeli, jak chutná hokej na velkém a kompletním hřišti. A nakonec z toho byl v konkurenci ambiciózních týmů Slavie, Mladé Boleslavi nebo Pardubic parádní výsledek. A to bronz, který si svěřenci Jiřího Pecky vybojovali ve finálovém turnaji během uplynulého víkendu.



Memoriál Miloše Fialy se koná na počest významného poděbradského hráče, trenéra a funkcionáře a jde o celosezonní soutěž jednoho ročníku. V sezoně 2022/23 se jej účastnilo osm týmů ročníku 2013, které byly rozděleny do dvou skupin. Jednu skupinu tvořily týmy HC Slavia Praha, HC Benátky nad Jizerou, HC Hvězda Praha a BK Mladá Boleslav. Ve druhé skupině byly kromě SC Marimex Kolín nasazeny také celky HC Poděbrady, HC Letci Letňany a HC Dynamo Pardubice. Týmy se během sezony utkaly celkem čtyřikrát v rámci své skupiny a dvakrát s týmy ze druhé skupiny. Pro hráče ročníku 2013 to byl vůbec první turnaj na velkém hřišti.


Do finálového turnaje postoupili vítězové svých skupin a také dva týmy s nejvyšším počtem bodů. Z postupu se nakonec radovaly týmy Letňan, Poděbrad, Slavie Praha a také Kolína. A právě tyto celky nakonec 18. března čekal na zimním stadionu v Poděbradech finálový turnaj celého Memoriálu. V něm se hrály dvě semifinále a po nich následovaly boje o medaile. O přesném nasazení týmů do semifinálových zápasů rozhodla minitabulka získaných bodů po základní části.

V prvním semifinále tak proti sobě nastoupily týmy HC Poděbrady a HC Slavia Praha. Po napínavém průběhu duelu se nakonec z postupu do finále radovali hráči domácího týmu z Poděbrad. Do druhého semifinále nastoupili Kozlové, jejich soupeřem byli hráči Letňan, kteří po základní části skončili na celkovém prvním místě. I kvůli bilanci vzájemných zápasů ze základní části byli favoritem zápasu hráči Letců.

Kozlové ale nastoupili do zápasu s ohromným odhodláním zvítězit a po první třetině vedli již 4:0. Vedení si udrželi i po druhé třetině, ve které Letňany nicméně náskok Kolína ale přece jenom snížily. Ve třetí třetině se Letcům podařilo vyrovnat a přidat také gól, kterým přetáhli vedení na svou stranu. Při hře bez brankáře pak hráči Kolína inkasovali ještě jednou. Výsledek zápasu tedy byl 6:4 pro Letce, Kozlíky tak čekala bitva o bronz.

Následovala krátká přestávka, po které šli Kolínští do souboje o bronz s celkem Slavie. Kozlové nechali při prvním zápase na ledě hodně fyzických i psychických sil, a nastoupit tak hned do dalších bojů pro ně nebylo snadné. Díky touze po dobrém umístění v závěrečné části turnaje v utkání od prvních minut dominovali a snad ani na chvíli nenechali trenéra a rodiče na pochybách, že chtějí bronzovou příčku urvat pro sebe.

Bitvu o bronz tak jednoznačně ovládli a vybojovali výhru 6:1. Hned po zápase obdrželi Kozlové od pořadatelů z Poděbrad pamětní pohár za celkové 3. místo v celém Memoriálu Miloše Fialy. Po velkém zklamání kvůli prohře s Letci tak Kozlové nakonec i díky třetímu místu odjížděli z Poděbrad spokojeni.

Posledním zápasem turnaje byl souboj o zlato, ve kterém proti sobě nastoupili favorité celého turnaje, týmy HC Poděbrady a HC Letci Letňany. Od prvních minut vedli hráči z Poděbrad, kteří své vedení po celou dobu zápasu pohlídali a nakonec zapsali výhru 11:6. Vítězný pohár na Memoriálu Miloše Fialy tak za ohromné radosti místních fanoušků zvedli nad hlavy domácí hráči.


Kozlové ročníku 2013 by rádi poděkovali organizátorům z Poděbrad za napínavý celosezonní turnaj, soupeřům za motivující zápasy, rodičům za odvozy na zápasy a také jejich fandění. Ale hlavně chceme poděkovat trenérovi Jirkovi Peckovi, díky kterému se podařilo dosáhnout krásného umístění v turnaji.