Mládež
18.10.2023
Autor: Klub

Kdo se přestává posouvat, přestává být dobrým

clanek-1

Kolínská mládež se od letošní sezony zapojila do projektu Škola hokejový talentů Kaufland. Náš klub v tomto projektu zastupuje dlouholetý mládežnický trenér Jakub Minarčík, který může aplikovat tyto zkušenosti či práci s detaily do každodenního tréninkového procesu v klubu.


Náš klub se nově zapojil do projektu ŠHT Kaufland. Co od toho jako trenér očekáváte?

Jako trenér od spolupráce očekávám zlepšení kvality tréninků, dovedností, detailu, znalostí při hře i tréninkách samotných. Zároveň od projektu očekávám posun nejen svůj, ale všech trenérů v jednotlivých klubech a to tím, že si tyto dovednosti budeme mezi sebou předávat. Tedy trenér, který vyloženě není do projektu zapojen dostane informace, které mohou posunout jeho práci a tím posouvá své svěřence. Třešničkou na dortu je výrazné zlepšení u vybraných hráčů, díky 10 kempům, které v sezóně absolvují. Celý systém vidím jako dobře přenositelný do klubů potažmo tříd.

Předpokládáte, že se myšlenky z tohoto projektu dají aplikovat do každodenní práce mládežnického trenéra v klubu velikosti Kolína?

No každopádně a budu rád, když na tom společně s ostatními trenéry budeme usilovně spolupracovat.

Hokejové hnutí v posledních letech stále více přikládá důležitost, aby se v raném věku hráčů nespěchalo pouze za výsledkem zápasů, ale kvalitou tréninku a větší radosti z hokeje. Jak to vnímáte Vy, není škoda nerozvíjet v dětech touhu vítězit?

Toto je velmi těžká otázka, každopádně soutěživost je velmi důležitá, pokud je zdravá, stejně tak je potřeba děti vychovávat k lásce ke sportu celkově – je třeba mezi tím najít zlatou střední cestu. Jak kvalitní trénink, tak hokej hrou, tak učit malé hokejisty, jak být tým a chtít vyhrávat společně. Ne, za každou cenu hrát na výsledek, ale společně jako tým najít cestu k vítezství.

Mladí Kozlové mají obsazeny všechny věkové kategorie. Hledá klub stále nové mladé hráče nebo je plno?

Klub určitě nemá plně obsazeny všechny věkové kategorie. Nové členy, kteří mají chuť sportovat rádi přivítáme na trénincích. A to v čase náboru, který probíhá v úterý a čtvrtek v čase od 17:15, dále také v neděli ráno.

V rámci náboru mají malí hráči až 3 tréninky v týdnu na ledě. Zvládnou takovou náročnost v tak malém věku?

Určitě zvládnou (úsměv), pokud jsou tyto tréninky pro malé hráče dobře vedeny a větší část je věnována zábavné formě. Jako trenéři je v tomto čase vědomě učíme a našim malým svěřencům nedochází, že se jedná o učení, tedy to neberou jako únavné a vyčerpávající.

Děti trénují pouze na ledě nebo se trénuje s mladými hráči i mimo led? A co jiné sporty? Stíhá takový osmiletý hokejista hrát či dělat vedle hokeje i jiný sport?

Hokejisti samozřejmě trénují i mimo led a také mají i jiné sportovní aktivity. Podle náročnosti poté volí, co jim sedí nejvíce. Určitě je dobré, když děti do určitého věku dělají více sportů a časem se rozhodnou čemu se věnovat na 100%.

Jak je důležitá pro Vás jako trenéra v klubu role rodičů? Čemu rodiče mohou pomoci u výchovy mladých hokejistů a čemu by se raději měli vyvarovat?

Tohle je těžká otázka, rodiče si často myslí, že trenér má dítě vychovat … S tím nejsem úplně ztotožněn, rodič má především vychovávat – já jsem tu od sportovní kázně, výuky, učení práce v kolektivu. Je to trochu jako výměnný obchod. Já nezasahuji matkám ani otcům do jejich výchovy a fér je, když rodiče nezasahují do mé výchovy (úsměv). Tedy ideální, když funguje trojúhelník RODIČ x TRENÉR x HRÁČ.

V Kolíně dlouhodobě funguje spolupráce se 4. základní školou, kde jsou sportovní třídy od 1. až po 9.třídu. Přináší to dětem výhody, třeba v tréninku?

Spolupráce se 4.ZŠ má pro děti spousty výhod. Děti mají zařízené odvody ze školy na ZS a naopak, stejně tak se řeší rozvrh podle aktivit na ZS a celkově se mi to zdá příjemnější. Rodiče mohou v klidu pracovat a nemusí se obávat o své malé ratolesti, že nedojdou na ZS.

Když bych se zeptal na závěr. Proč měl dát rodič své dítě na hokej? Čím byste mě přesvědčil?

Jednoznačně si myslím, že děti se od raného věku učí dochvilnosti, spolupráce v týmu, pokory ke sportu i protihráči, hokej je kolektivní sport a drží děti stát při sobě. Sport plný zábavy s kamarády. Důraz je kladen na pestrost tréninků. Dítě si tím pádem osvojí i základy jiných sportů jako atletika, gymnastika, ale naučí se i chování v kolektivu a zodpovědnosti.