Rozhovory
14.12.2023
Autor: Matyáš Hampl

Trenér Jan Šťastný hodnotí dosavadní průběh sezóny

clanek-1

Ve druhé reprezentační přestávce zhodnotil hlavní trenér týmu Jan Šťastný dosavadní část probíhající sezóny. Co tým trápí a na čem pořád pracuje. Proč tým zvládá oslabení a v přesilovkách se stále hledá, nebo jak jsou pro tým důležití fanoušci při domácích utkáních.


Pane trenére, jak byste zhodnotil dosavadní odehranou část sezony?

Po půlce odehrané soutěže jsme s 35 body na 11. místě tabulky. Z našeho pohledu se držíme relativně předsezónního plánu. Venku se nám daří sbírat důležité body, co nás ale mrzí je ztráta bodů a prohry v domácích utkáních, které jsme měli velmi dobře rozehrané. Pokud bychom měli o pět až šest bodů více, byli bychom velmi spokojeni.

Prozatím jste nevyhráli více jak dvakrát za sebou, nepřišla delší bodová šňůra. Proč tomu tak je?

Sami si klademe otázku, proč tomu tak je. Přitom na každé utkání se připravujeme stejně a důkladně. Jeden z důvodů může být ten, že máme v mužstvu poměrně dost mladších hráčů, kteří po dobře zvládnutém utkání v dalším utkání na to nedokážou navázat a pak to ovlivňuje výkon celého týmu. Pokud celé mužstvo podá víc jak 100% poctivý a zodpovědný výkon, jsme schopni hrát a bodovat s kýmkoliv v soutěži.

Současný tým je hodně mladý, v čem mají zkušenější hráči největší vliv na mladší hráče?

Máme jedno z mladších mužstev v soutěži, což si myslím, že by mělo být v Chance lize prioritou, abychom Českému hokeji podrželi střední a mladou generaci hráčů, která nám v budoucnu může v globálu scházet. Co se týká zkušených hráčů, ty v týmu jednoznačně potřebujeme, aby nám v kabině podrželi pracovitost, pokoru, týmovou kulturu a usměrňovali mladší hráče. Kdyby tomu tak nebylo, byla by to anarchie a nedopadlo by to dobře. I když mladší hráči na to mají často jiný názor a spousta z nich si myslí, že už jsou hotoví hokejisté a rady od zkušených nepotřebují. O to víc jsem rád, jaké zkušené hráče v týmu jako je Petr Koukal, Pepa Skořepa, Petr Kolmann, Adam Dlouhý, René Piegl nebo Jakub Soukup máme. Všichni zmiňovaní jsou charakterově výborní kluci a jsem přesvědčen, že těm našim mladším v mnoha směrech pomáhají a otevírají oči, jak fungovat v profesionálním hokeji mimo led i na ledě.

Důležitá statistika každého týmu jsou speciální formace. V oslabeních se týmu daří, naopak v přesilovkách se tým stále hledá? Proč takový rozdíl?

Oslabení máme jedno z nejlepších v lize, což ukazuje na velmi dobrou práci v obraně všech hráčů. Kluci jsou ochotni zblokovat spousty ran soupeře, hrát velmi poctivě a trpělivě a klid v zádech jim dodává Suky (Jakub Soukup). Na tuto dovednost není potřeba takové skills a dovednosti, které potřebujete v přesilových hrách. Tam je to naopak. Potřebujete hráče, co umí vystřelit, včas přihrát, udržet se na kotouči a řešit situace pod tlakem více v klidu. Dále je k tomu potřeba střelec, jak vpředu, tak z pozice obránce, který to má prostě v sobě a to nám bohužel schází. Navíc v přesilovce nám hrají i mladší hráči, kteří se to učí a sami poznávají, že to není úplně jednoduché hrát a sehrát to jako například v juniorce, kde je na to třikrát více času. V tréninku i u videa se tomu věnujeme, ale bohužel výsledek se nedostavuje a ty přesilovky nám opravdu nejdou.

V dosavadních 28 odehraných utkáních tým vstřelil pouze 58 branek, nejméně ze všech týmu. Kde hledat hlavní příčiny takovéto nízké produktivity?

Myslím, že bych se opakoval z předchozí otázky. Každopádně je unikát, že s 58 vstřelenými brankami máme 35 bodů, což je až neuvěřitelné.

Soutěž je dle předsezónních předpokladů vyrovnaná. Na pozici zaručující play-off ztrácíte nyní pět bodů, naopak tým na posledním místě na nás ztrácí pouze bodů šest. Udělá to během zápasu něco s hlavami hráčů, jelikož každý bod a každý zápas může v napínavé tabulce rozhodovat?

Naším cílem je v každém utkání se snažit jakkoliv bodovat. Soutěž bude do konce základní části extrémně vyrovnaná a je možné, že po 52 kolech bude mít každý bod cenu zlata, a to buď k záchraně soutěže, nebo postupu do play-off. V této soutěži není momentálně slabého soupeře a každý může porazit každého. Navíc pokud se potvrdí zkušenost z let minulých, kdy po půlce odehrané části začnou více bodovat týmy ze spodní části tabulky a týmy ze zhora ztrácet, bude to dokonce základní části doslova válka, což lize přidá ještě více na atraktivitě. Soutěž šla poslední tři roky neskutečně nahoru a opravdu se bavíme nyní úplně o něčem jiném než dva roky zpět.

Někteří hráči, několikrát i asistent kapitána Zdeněk Král, se neobjevili v sestavě na utkání. Je to pouze ze zdravotních důvodů nebo byl ten důvod někdy i sportovní?

Jelikož nemáme do tréninku někdy ani dvacet hráčů, nemůžeme si dovolit hráče, které jsme si v rámci rozpočtu podepsali nechat nehrát. Pokud hráči nenastoupili bylo to vždy zaviněné zdravotními či osobními důvody, kdy do utkání nemohli nastoupit a být 100% připraveni nechat na ledě všechno. I když jak říkáme našim hráčům, jste v Kolíně a tady na 100 % hrát nestačí. Musíme každý ze sebe vydat 120 % výkonu, abychom měli šanci držet krok z týmy hrající Chance ligu a udržet ji pro Kolín a region. Pracujeme s velmi omezeným rozpočtem a ve skromnějších podmínkách, a i když hokejová veřejnost nás pasuje na sestup, všichni v organizaci věříme, že budeme kousat a bojovat až do konce, aby tomu tak nebylo.

Co říkáte na výkony brankáře Kuby Soukupa, který už několikrát tým v důležitých zápasech podržel a řadí se k jedním z nejlepších gólmanů celé Chance Ligy? Jak je důležitý pro tým?

Pro mě je Jakub Soukup nejlepší brankář Chance ligy. Chytá za mladý průměrný tým soutěže, což ukazuje jeho neskutečnou kvalitu. Kuba nám dává v každém utkání šanci vyhrát nebo bodovat. Funguje fantasticky na ledě i mimo led a dovolím si tvrdit, že kdybychom ho neměli v bráně, tak jsme na tom bodově daleko hůře.

V minulých týdnech se tým potýkal s vysokou marodkou díky viróze. Je už nyní tým kompletní a zdravý?

Šatnou se nám prohnala viróza spojená s covidem, šlo to z hráče na hráče. Chtěli jsme utkání odložit, ale Prostějov ani Třebíč s tím nesouhlasili. Dle mého názoru už nebylo mužstvo úplně v pořádku v utkání s Frýdkem, ale to k hokeji patří a my se s tím musíme vypořádat. O to víc nás těší vítězství v Třebíči, kde se mužstvo ještě více stmelilo a získalo strašně důležité a cenné body. Nyní si myslím, co se týká zdravotního stavu, že jsme z nejhoršího venku, i když jsme přišli v utkání s Jihlavou o Adama Dlouhého, který si přivodil těžké zranění ve spodní části těla a má de facto po sezóně a musí na operaci. Pro nás je to obrovská komplikace a ztráta, jak na ledě, tak do šatny.

Ještě se vrátíme k poslednímu zápasu s Jihlavou. Jak jste viděl vyloučení Vojty Síly v prodloužení, které rozhodlo o výsledku v nastaveném čase?

Video jasně prokázalo, že jihlavský hráč číslo 89 teatrálně upadl a pádu pomohl. Tím pádem dostal do velmi obtížné situace hlavního rozhodčího, který to mohl vidět z nějakého pohledu jako faul. Bohužel nám to bod třeba navíc, který jsme mohli získat nevrátí a musíme to brát tak, jak to rozhodčí rozhodli. Je možné na zvážení vedení soutěže použít jako vzor extraligu a pravidlo o nafilmování pádu, kdy hráč, pokud se tímto pravidlem proviní, dostane 10% odebrání měsíčního platu. Věřím, že si to pak rozmyslí, popřípadě faul odvolá.

Jak vnímá tým podporu fanoušků během domácích zápasů? Jste rádi, že chodí v takovém počtu nebo by jich mohlo chodit i více?

Tým podporu fanoušků vnímá a potřebuje. Pokud fandí a povzbuzují, jsou naším šestým hráčem na ledě a dokážou ty kluky obrovsky namotivovat a podpořit. Věřím, že i náš výkon na ledě je pak lepší a že máme díky jejich podpoře šanci sezónu zvládnout a že i díky nim Chance Liga v Kolíně zůstane. Kdybychom dokázali na zimák v průměru dostat přes tisíc lidí na utkání, byla by to skvělá reklama nejen pro hokej, ale i pro celý Kolín.