A tým - preview
26.12.2023
Autor: David Hora

Po Vánocích do Zlína! Kozlové vyzvou Berany

clanek-1

Kolínští hokejisté se po Vánočních svátcích a několikadenní přestávce vydávají do dalekého Zlína, kde budou bojovat o třetí výhru v řadě proti sedmému Zlínu a budou se tak snažit porazit Berany podruhé v této sezóně. V aréně, která vidí největší návštěvy v celé Chance Lize, zápas ve středu 27. prosince začíná od 15:00.


Oba týmy se v posledních týdnech potýkaly se stálostí a prošly si sérií střídajících se proher a výher. Zatímco Kozlové před Vánoci tuto sérii zlomili a vyhráli proti Znojmu, Zlínští prohráli proti Prostějovu. Kozlové se díky dvěma výhrám v řadě vrátili na postupovou pozici. Po 31 kolech mají na kontě 40 bodů, o 7 méně než sedmý Zlín. První je Poruba s 78 body a poslední Slávie Praha s 29.

Vyhrají Kozlové potřetí v řadě?

Kolínští zatím v této sezóně nedokázali vyhrát více než dvakrát v řadě a nyní mají šanci to změnit. V podobné situaci byli i na začátku této sezóny, kdy porazili rezervu Pardubic a poté doma deklasovali Znojmo 5:0. Byl to ale právě Zlín, který Kozlům tuto minisérii překazil, když na domácím ledě vyhrál jasně 5:1. Ve druhé čtvrtině to na druhou stranu byl zápas proti Zlínu, po kterém Kozlové vyhráli podruhé v řadě.

I přestože z posledních 10 zápasů jich Kozlové vyhráli pouze pět, výkony týmu se zvedly, když porazili Třebíč a první Porubu a body se odnesli i ze zápasů proti Přerovu a Jihlavě. Vše tak nasvědčuje tomu, že i přes nestabilní výkony v průběhu této sezóny by Kolínští mohli poprvé v sezóně vyhrát potřetí v řadě.

V posledních zápas se velmi zlepšila i ofenzíva týmu, která byla hlavním problémem v průběhu první poloviny soutěže. Příkladem jsou třeba zápasy proti Třebíči, Vsetínu, Jihlavě a Dynamu, ve kterých vstřelili dohromady 16 gólů. V průměru přesně 4 góly na zápas, což je vysoko nad nejlepší ofenzívou v lize.

Na druhou stranu ukázali, že stále dominují také v defenzívní hře, a to například v zápasech proti Slávii, Porubě anebo Znojmu. Všechny tři zápasy byly velmi vyrovnané až do úplného konce a Kolínští v těchto 3 zápasech dohromady inkasovali pouze dvakrát. Ukázkou skvělé obranné hry bylo utkání proti Znojmu, kde v podstatě nepustili Orly do žádné větší šance a Jakub Soukup si odnesl svou pátou nulu v této sezóně. I tento zápas pomohl tomu, že stále jsou druhým nejlepším defenzivním týmem s pouze 70 inkasovanými góly.

Najdou Berani opět vítěznou vlnu?

Zlínští od zápasu proti Kozlům na začátku listopadu, kdy v Kolíně prohráli 2:1, nedokázali vyhrát dvakrát v řadě. Byl to právě zápas proti Kolínu, který před první reprezentační pauzou přerušil sérii 3 výher v řadě.

V posledním zápase v Prostějově měli šanci toto změnit, když po výhře proti Frýdku-Místku a dlouhé bitvě proti Jestřábům, zápas došel až do nájezdů, kdy však Berani prohráli a domů si odvezli pouze bod. Po první třetině sice vedli, ale Prostějov ve druhé třetině vyrovnal a poté se už nikdo prosadit nedokázal díky skvělým výkonům obou brankářů.

Se 79 inkasovanými góly Zlín stejně jako Kolín patří k nejlepším defenzivním týmům. Zlínští se zatím v této sezóně potýkají s problémy se speciálními formacemi, když patří k horší polovině týmů v obou přesilovkách a oslabeních.

Na druhou stranu Zlín vede statistiku v počtu fanoušků na domácích zápasech a týmy, které přijedou do Zlína to tak nemají vůbec jednoduché. Zápasy ve Zlíně průměrně navštíví přes 2700 fanoušků. Utkání ve středu 27. prosince začíná od 15:00.