A tým - preview
09.01.2024
Autor: David Hora

Kozlové budou bojovat o třetí výhru v řadě! Ve středu jedou do Litoměřic

clanek-1

Kozlové se po horším období, kdy prohráli třikrát v řadě včetně vysokých proher 0:4 a 1:6, zvedli a vyšvihli až na deváté místo, poté co vyhráli dvakrát v řadě proti vysoko postavenému Prostějovu a Třebíči. Nyní se už po čtvrté v této sezóně budou snažit vyhrát potřetí v řadě, nebude to ale jednoduchý úkol, protože v cestě jim budou stát Litoměřice s jednou z nejlepších ofenziv v lize. Zápas ve středu 10. ledna začíná od 17:30.


Kozlové si díky dvěma výhrám připsali 5 bodů a v tabulce jsou tak na devátém místě, poté co přeskočili Pardubice B, které prohráli popáté v řadě a Přerov, který padl 1:3 se Sokolovem. S 46 body ztrácí na šesté Litoměřice 13 bodů. Ty by se však díky výhře mohli posunout až na 4. místo a jakékoliv body tak pro ně budou velmi důležité. První je Poruba s 87 body a poslední Slavia Praha s 35.

3 klíčové informace

Nejlepší čtvrtina sezóny

Kolínští za sebou mají dosavadní nejlepší čtvrtinu své sezóny. Již nyní, po 10 ze 13 zápasů vyrovnali maximální počet výher v jedné čtvrtině, když z posledních 10 zápasů vyhráli pětkrát včetně výher nad nejlepšími týmy v lize jako třeba Poruba, Prostějov nebo Třebíč. Překonali také maximální počet zápasů, ze kterých si odnesli přinejmenším bod, bodovali totiž v 8 z 10 zápasů.

Výrazně se zlepšili i ofenzivní čísla týmu, v těchto osmi zápasech totiž skórovali dohromady dvacetkrát, což je v průměru 2,5 gólů na zápas, více než 2,2 ve druhé čtvrtině a 1,8 v té první. Toto nebylo na úkor defenzívy, ba naopak, Kozlové v těchto zápasech inkasovali dohromady 20krát, tedy v průměru 2,5 gólů na zápas, stejně jako ve druhé čtvrtině.

Kolínští také v pondělí vyhráli podruhé v řadě a už podruhé v této čtvrtině budou mít šanci prodloužit nejdelší dosavadní šňůru výher na tři zápasy. Toto je poprvé, co tuto šanci budou mít podruhé v jedné čtvrtině.

I přestože se Kozlové potýkají se zraněními a nemocemi a ve svátkovém období utrpěli dvě vysoké prohry, tak za sebou mají velmi dobré desetizápasové období a jsou tak na pozici, ze které by postoupili do předkola play-off.

Skvělý útok, špatná obrana, nedisciplinovanost a nestálé výkony?

Litoměřičtí byli od začátku sezóny považováni za jeden z nejlepších týmů, poté co v sezóně 2021/22 dominovali soutěži a v ročníku 2022/23 byli pátí. Očekávání prozatím naplňují, ale rozhodně tomu není bez problémů. Stadion zatím v této sezóně táhne ofenzíva, na druhou stranu ale mají potíže s obranou a nedisciplinovaností, na kterou velmi doplácí.

Už od začátku sezóny se od zápasů s Litoměřicemi dá očekávat spousta gólů, jelikož litoměřický útok, táhnutý Přemyslem Svobodou (12+20), byl dlouho tím nejproduktivnějším v celé soutěži. Nyní se 112 góly v 35 zápasech řadí na třetí místo v průměrných gólech na zápas za pouze první Porubou a druhým Vsetínem. Přemysl Svoboda ale není jediným litoměřickým hráčem v top 20 nejproduktivnějších hráčů Chance Ligy. 15. nejproduktivnějším hráčem soutěže je Fin Riku Sihvonen (9+18), který občas vypomáhá i extraligové Spartě a 18. je Filip Kuťák (11+15).

Po dobrém startu soutěže, kdy si Stadion připsal i osmizápasovou šnůru výher, však Litoměřice prohráli 10 z 19 zápasů včetně prohry 0:5 proti béčku Pardubic a dvou proher 0:4. Od 22. listopadu také nedokázali vyhrát více než dvakrát v řadě. Po sériích výher toto je tedy velká změna a něco, co Litoměřičtí budou chtít v zápase s Kolínem změnit, jelikož vyhráli poslední dva zápasy, nejprve 2:0 proti Sokolovu a poté 4:3 proti Zlínu.

Důvodem k litoměřickým problémům v posledních týdnech je špatná defenzíva. V 35 zápasech totiž inkasovali 107krát, což je třetí nejhorší v celé soutěži a v porovnání s dalšími top 6 týmy nejhorší. Prostějov, který je druhý nejhorší v šestici nejlepších týmů inkasoval pouze 95krát, což je o 12 méně než Stadion.

Dalším důvodem je vysoká nedisciplinovanost týmu, Litoměřice jsou druhým nejtrestanějším mužstvem a vůbec nejvylučovanějším týmem celé Chance Ligy, zatím obdrželi 165 dvouminutových trestů, což je téměř 5 dvouminutových vyloučení na zápas.

To je také důvodem, proč téměř každý třetí gól, který inkasují je v oslabení. Společně se špatnou obranou trpí i speciální formace v početních nevýhodách. Litoměřice v oslabení inkasovali nejvíce gólů ze všech týmů a zároveň mají i druhou nejhorší procentuální úspěšnost ubráněných oslabení.

Stanislav se na to vrhl (Vrhel)

Společně s týmovými výkony se zvedají i výkony a čísla jednotlivců. Nejvýraznější zlepšení v produktivitě v posledních týdnech zaznamenal Stanislav Vrhel, mladý útočník, který ke Kozlům v létě přistoupil ze Sokolova a který jako 17 gólový střelec v minulé sezóně měl zvýšit produktivitu Kolínských a být jedním z nejlepších střelců týmu.

Na začátku sezóny se ale jeho střelecká produktivita potýkala s problémy stejně jako produktivita celého týmu. V prvních 27 zápasech, ze kterých čtyři musel vynechat kvůli zranění a nemoci se trefil pouze třikrát. Od zápasu s Jihlavou, kdy skvěle vstřelil dva góly a vyrovnal skóre zápasu jako by byl jiným hráčem.

V posledních 8 zápasech se trefil šestkrát včetně gólu na 2:1 proti Prostějovu, kdy střelou z první z vrcholu kruhu prostřelil brankáře hostů a rozhodující branky v zápase proti Třebíči, kdy využil chyby třebíčského obránce a v úniku krásnou střelou překonal brankáře pod lapačku.

Kozlové za sebou mají velmi dobré období a proti Litoměřicím, které se potýkají s obranou a disciplinovaností, budou počtvrté v sezóně bojovat o sérii tří výher v řadě a zároveň o účast v play-off, na které se jim výrazně zvýšili šance po výhrách nad Prostějovem a Třebíčí se zvedajícími se výkony devítigólového střelce Stanislava Vrhela. Zápas na litoměřickém zimním stadionu začíná ve středu 10. ledna od 17:30.