A tým - preview
19.01.2024
Autor: David Hora

Začíná poslední čtvrtina! Kozly čeká souboj o play-off proti Přerovu

clanek-1

Kozlové ve středu v pražském Edenu utrpěli hořkou porážku 1:4 proti poslední Slavii a prohráli podruhé v řadě, ale to je potřeba hodit za hlavu a soustředit se na další zápas, který odehrají v Přerově v sobotu 20. ledna od 17:00. V souboji dvou týmů, které se drží na hranici předkola play-off půjde o hodně a Kozlové by se mohli dotáhnout na rozdíl jediného bodu právě na Zubry.


Kolínští si z posledních dvou zápasů nevzali ani bod a s 49 body jsou tak na 10. místě. Na jedenácté Pardubice, které ve středu vyhráli poprvé od 20. prosince, mají náskok 2 bodů a na devátý Přerov, který vyhrál potřetí v řadě, ztrácí 4. První je Poruba s 91 body a poslední Slavia Praha s 41 body.

3 klíčové informace

Další souboj bez gólů?

Přerov bude prvním týmem, se kterým se Kozlové utkají čtyřikrát v této sezóně. Ve všech třech vzájemných střetnutích to byl spíše souboj brankářů a obran než útoků, když o a týmy dohromady vstřelili pouze 8 gólů. To je podpořené také statistikami týmů z průběhu celé sezóny v Přerově tak nemůžeme očekávat mnoho gólů.

V prvním zápase této sezóny gól nepadl až do čtvrté minuty třetí třetiny, kdy si Kozlové v přesilovce vzali vedení a díky druhému rychlému góly vyhráli 2:0.

V druhé čtvrtině zápas měl podobný průběh, na gól jsme ale museli čekat až do posledních vteřin, když už to vypadalo, že se půjde do prodloužení, ale v čase 19:55 se po vhazování trefili tentokrát Zubři a doma si tak nechali všechny tři body.

Poslední vzájemný zápas byl divácky nejatraktivnější. Už v deváté minutě šli do vedení domácí Kozlové, ale ve druhé třetině Přerovští obrátili průběh zápasu. Kolínští však zvládli vyrovnat minutu před koncem a zápas tak šel do prodloužení, kde se po třech minutách trefil Vojtěch Tomi a zajistil Přerovu bonusový bod.

Výsledky 2:0, 0:1 a 2:3 vypovídají i o větším měřítku problémů a úspěchů obou týmů. Oba týmy v této sezóně totiž jsou mezi čtveřicí týmů s nejméně inkasovanými brankami, což je důvodem většiny výher. Kozlové inkasovali v 39 kolech 97krát a Přerovští 98krát. Oba týmy mají také skvělé oslabení. Zubři ubrání téměř 84% oslabení a Kolínští jsou ještě lepší, když s druhou nejlepší úspěšností ubrání přes 85% početních nevýhod.

Na druhou stranu se oba týmy potýkají s produktivitou a přesilovkami. V počtu vstřelených gólu jsou na úplném dně tabulky, když Kozlové vstřelili 77 gólů a Přerovští 84. Podobná je situace v úspěšnosti využití přesilovek, kde mužstva jsou ve trojici nejhorších týmů, když promění méně než 15% početních výhod. Ani jeden z týmů také nemá ani jednoho hráče v top 30 nejproduktivnějších hráčích soutěže.

Soukup vs. Postava

Jedním z hlavních důvodů, proč oba týmy mají málo inkasovaných branek jsou brankáři, když jsou jedněmi z nejvytěžovanějších brankářů celé soutěže a čelí nejvíce střelám. Zároveň také předvádí fantastické výkony, když Michal Postava má druhou nejlepší úspěšnost a Jakub Soukup má nejvíce čistých kont.

Jakub Soukup nastoupil do 35 zápasů (druhý v Chance Lize), ve kterých odchytal přes 2100 minut (druhý v Chance Lize) a čelil 1062 střelám (nejvíce v Chance Lize). Má úspěšnost zákroků přes 92% (šestý v Chance Lize) a v průměru každý zápas inkasuje pouze něco málo přes dva góly. Čisté konto si připsal už v šesti zápasech, což je nejvíce ze všech gólmanů.

Michal Postava, mladý talent, nastoupil do 32 utkání (třetí v Chance Lize), ve kterých odchytal téměř 2000 minut (třetí v Chance Lize) a čelil 1056 střelám (druhý v Chance Lize). Kde ale tento mladý brankář vyniká je úspěšnost zákroků a počet inkasovaných gólů. V této sezóně pochytal 997 střel (nejvíce v Chance Lize), což je více než 95% úspěšnost (druhý v Chance Lize). V průměru na zápas inkasuje méně než dvakrát (druhý v Chance Lize).

Zarytí fanoušci si pravděpodobně pamatují zákrok Jakuba Soukupa ve třetí třetině zápasu 14. kola rybičkou vychytal jednoho z přerovských hráčů a podržel tak Kozly. Na další takové zákroky se můžeme těšit na obou stranách i v sobotním zápase.

Nový rok, Nový Přerov

Zubři sice vstoupili do sezóny dobře a dlouho se i drželi mezi šesticí nejlepších týmů, ale v adventním a svátkovém období se jim vůbec nedařilo, když prohráli hned šestkrát v řadě a z osmi zápasů si odnesli pouze dva body, kvůli čemuž se propadli až ven z play-off. Od nového roku ale jako by tým obživl a vypadal jako tým ze začátku soutěže.

V novém roce Přerovští prohráli pouze jedno z 6 utkání a porazili i výše postavené Litoměřice a Třebíč. V šesti zápasech inkasovali pouze 10krát, což je pouze 1,67 gólu v průměru na zápas a vstřelili hned 16 branek, což jsou téměř tři vstřelené góly na zápas.

V posledním zápase proti Třebíči sice dvakrát prohrávali, ale díky čtyřem gólům ve třetí třetině zápas otočili a vyhráli 4:2.

Dokáží Kozlové udržet rozjeté Zubry ve velmi vyrovnaném souboji? Připíše si jeden z brankářů další čisté konto? Uvidíme více než 5 gólů? To vše bude odpovězeno na přerovském zimním stadionu v sobotu 20. ledna od 17:00.