A tým - preview
11.02.2024
Autor: David Hora

PREVIEW: Kozlové budou v pondělí v Sokolově bojovat o třetí výhru v řadě!

clanek-1

Kolínští po velmi důležitých výhrách nad Zlínem a Litoměřicím, díky kterým se dotáhli na 10. rezervu Pardubic, míří do západočeského Sokolova, kde v pondělí 12. února od 18:00 odehrají 46. kolo. S přibližujícím se koncem sezóny každé utkání je velmi důležité a oba týmy budou bojovat o hodně, Sokolov o udržení se v šestici nejlepších týmů a Kozlové o postupovou příčku.


5 body ve dvou zápasech se Kozlové vyhoupli na 11. místo, když přeskočili Frýdek-Místek, na který s 57 body mají dvoubodový náskok. Dotáhli se také na Pardubice, oproti kterým ale mají horší skóre. Sokolov má o 10 bodů více a bojuje o přímý postup do čtvrtfinále Chance Ligy. První je Poruba se 101 body a téměř dvakrát méně má poslední Znojmo s 51 body.

Zvedající se Kozlové

Kozlové po špatnému vstupu do nového roku sice vyhráli třikrát v řadě, když porazili i Porubu a Prostějov, ale poté v druhé polovině ledna následovalo horší období, které bylo ještě podpořené zraněními a absencí hradeckého Matěje Chalupy a Michaela Gaspara. Vstup do druhého měsíce letošního roku však byl mnohem lepší a Kozlové zatím vyhráli oba únorové zápasy. Samotné výhry ale zdaleka nenaplňují plný obraz toho, jak Kozlové v posledních zápasech hráli.

Kozlové se už od začátku sezóny potýkali s produktivitou, když už od osmého kola byli na posledním místě v tabulce vstřelených gólů. Nyní se ale po téměř 40 kolech dotáhli na Přerov, a to právě díky skvělým ofenzivním výkonům, když v zápase proti Zlínu vstřelili hned 8 gólů, což je něco, co se v této sezóně podařilo pouze Vsetínu.

K těmto výsledkům, ať už proti Zlínu nebo Litoměřicím, velmi dopomohla hlavně úspěšnost střelby a počet střel. V zápase proti Zlínu Kolínští vystřelili 35krát, což je téměř o 4 střely více než jejich sezónní průměr, a trefili se 8krát a proměnili tedy necelých 23% všech pokusů. O něco méně střel měli proti Litoměřicím, ale úspěšnost střelby stále měli o dvě procenta vyšší než první Poruba.

„Řekli jsme si, že budeme co nejvíce střílet,“ zmínil Petr Moravec v rozhovoru po utkání proti Beranům. Toto byla jedna z klíčových změn v přístupu Kozlů, „protože kdo nestřílí, nemůže dát gól.“

Nebyly to ale pouze ofenzivní výkony, které dohnaly Kolínské k výhrám. Byla to i velká urputnost a tvrdá práce.

Pokračující se trápení anebo zvrat pro Sokolov?

Sokolov sice před reprezentační přestávkou vyhrál v Třebíči a udržel se tak na pozici, ze které by postoupil přímo do čtvrtfinále, ale v tabulce formy za posledních pět zápasů to stále společně s výhrou nad Zlínem z 22. ledna stačí pouze na 12. místo a ještě hůře to vypadá při pohledu na formu v posledních deseti zápasech, ze kterých si Baníkovci odnesli pouze 11 bodů a skóre 20:28, což je řadí na poslední místo.

Špatná forma pro tým, který jinak v průběhu sezóny hrál dominantně, držel se v šestici nejlepších týmů a trápil i týmy jako Vsetín nebo Prostějov, tedy přišla v nejhorší možný čas. Na druhou stranu reprezentační přestávka přišla v dobrý čas a Sokolovští tak měli šanci si odpočinout a vyresetovat svoje hlavy. V zápase proti Kolínu se tedy budou snažit navázat na výhru proti Třebíči a vyhrabat se z tohoto nepříjemného období.

Vzájemné zápasy

Pondělní utkání bude čtvrté, a tedy poslední, střetnutí Kozlů s Baníkovci v základní části tohoto ročníku Chance Ligy. V tom prvním Sokolovští v Kolíně odehráli dobrý defenzivní zápas a odvezli si výhru 3:1. Na to ale Kozlové odpověděli výhrou 2:0, když podali skvěly výkon na západě Čech. V posledním vzájemném zápase byl k vidění kolaps domácích Kozlů, kteří mezi svátky prohráli 4:0.

V pondělí 12. února se od 18:00 tedy nedá očekávat žádná nudná bitva, protože oběma týmům jde o hodně a s blížícím se koncem sezóny každé utkání je důležité.