A tým - preview
16.02.2024
Autor: David Hora

PREVIEW: Kozlové míří do Prostějova, kde budou bojovat o předkolo playoff!

clanek-1

Po největší výhře v tomto ročníku Chance Ligy, kterou si Kozlové připsali díky sedmi gólům a čistému kontu Jakuba Soukupa. Před sebou Kolínští mají další velký test a důležitý zápas, kterým by se mohli přiblížit k záchraně na rozdíl pouhého bodu a zároveň potvrdit svou pozici v předkole playoff. V cestě jim však bude stát Prostějov, který ve středu porazil Znojmo. Utkání v Prostějově v sobotu 17. února začíná od 17:00.


Ještě před několika koly dělilo deváté a desáté místo 10 bodů, ale poté co se v posledních týdnech týmy na předkolových příčkách vyrovnaly a Kozlové vyhráli čtyřikrát v řadě se rozdíl zmenšil na pouhé 4 body a s 63 body se tak Kolínští velmi přiblížili Sokolovu, Přerovu a Jihlavě. Zároveň si ve středu potvrdili náskok na jedenácté místo, když 5 kol před koncem sezóny mají už čtyřbodový náskok. Další výhru si připsala Poruba, která se 104 body už má potvrzené první místo v letošní sezóně Chance Ligy. Poslední je nováček ze Znojma, který bude nutně potřebovat bodovat, aby se zachránil.

Kanonáda Kozlů pokračuje

Kozlové si z posledních čtyř zápasů odnesli 11 bodů a vstřelili 23 gólů, což je o 5 více než ve stejném období vstřelil nejbližší Vsetín. Ale to není vše, připsali si totiž taky dva rekordy letošní sezóny, nejprve když proti Zlínu vstřelili 8 gólů, což je něco, co se v této sezóně povedlo pouze jim a Vsetínu a poté když si proti Frýdku-Místku vyhráli 7:0 a zaznamenali nejvyšší výhru ze všech týmů v tomto ročníku.

Ve středečním zápase Kolínští proměnili 3 ze 4 přesilových her a zaznamenali tak úspěšnost 75 %. Tím si vylepšili svou bilanci v posledních čtyřech utkáních na 7 gólů ve 13 přesilových hrách, což je s úspěšností 53 % téměř dvakrát lepší než nejlepší celosezonní úspěšnost, která drží Frýdek-Místek na 27,74 %.

Nejsou to však pouze ofenzivní výkony, které Kozlům zařídili první příčku v tabulce formy za posledních pět zápasů, jsou to také defenzivní, urputné a obětavé výkony, kdy hráči nechají na ledě úplně vše, a skvělé zákroky Jakuba Soukupa v brance.

V posledních utkáních totiž inkasovali pouze 10krát a méně měli pouze o gól Přerov a Slávie. Důvodem byl například i nadprůměrný počet bloků, ale hlavně Jakub Soukup, který v průměru sice inkasoval 2,5 gólu na zápas, ale jeho úspěšnost zákroků byla téměř 92 % a ve středu si připsal již své 7 čisté konto, nejvíce ze všech brankářů Chance Ligy.

Zlomí Jestřábi sérii nestálých výkonů?

Prostějov má zaručený postup do playoff a v případě výhry by ho od zaručeného postupu přímo do čtvrtfinále dělila pouze jediná výhra. Prostějov se v podstatě už od začátku soutěže, kdy se tabulka rozdělila do skupinek týmů drží docela osamocený na třetím místě za Porubou a Vsetínem a podává nestálé výkony, už od 9. října nedokázal vyhrát více než třikrát v řadě.

Jestřábi si během první reprezentační pauzy prošli změnou trenéra, když prohráli čtyři z pěti utkání, a to odstartovalo sérii střídajících se výher a proher, která v podstatě pokračuje až do teď. Z posledních deseti zápasů jich Prostějovští vyhráli 6 a z toho 2 po nájezdech.

Prostějov v této sezóně byl týmem, který branky hlavně střílel, když je se 135 góly 4. nejproduktivnějším celkem Chance Ligy, ale v posledních utkáních jsme mohli vidět všechny možné výkony, od těsných defenzivních výher proti rezervě Pardubic, Sokolovu a Zlínu, přes nezvykle vysoké prohry proti Litoměřicím a Frýdku, po středeční mnohogólový zápas proti Znojmu.

Rozjetý vlak s jménem Kolínští Kozlové ve směru záchrany a předkola playoff před sebou má další překážku, tentokrát to budou prostějovští Jestřábi, kteří v posledních týdnech podávají nestabilní výkony a budou si chtít zajistit přímý postup do čtvrtfinále. Zápas v Prostějově začíná od 17:00.