A tým - preview
27.02.2024
Autor: David Hora

PREVIEW: Boj o předkolo pokračuje! Kozlové míří do Vsetína

clanek-1

Zatímco situace na vrcholku tabulky je stála a pořadí je téměř jisté, boj o předkolo je stále v plném proudu. Do konce letošní sezóny zbývají pouze dvě kola a Kozlové se vydávají do Vsetína, kde stejně jako před rokem budou mít šanci vybojovat si svoji vstupenku do předkola. Zápas ve středu 28. února na legendárním Lapači začíná v 17:30.


Druhé místo a marodka na Valašsku

Vsetínští se už z druhého místa po výhře proti Frýdku-Místku v 49. kole v tabulce neposunou, když na první Porubu ztrácí 19 bodů a na třetí Prostějov mají sedmibodový náskok. Už sobotní zápas proti Znojmu, které muselo vyhrát, aby mělo šanci na záchranu, byl spíše přípravou na play-off. Stejně tomu je i se zápasem proti Středočechům a poté s finální generálkou na play-off proti Prostějovu.

Ani v těchto zápasech se však Vsetín neobejde bez komplikací. Tým s druhou nejlepší ofenzívou, se 169 vstřelenými brankami, totiž trápí velká marodka, která hlavního trenéra Jiřího Weintritta donutila poskládat celou čtvrtou formaci z obránců.

Valaši v této sezóně vyhrávají především díky počtu gólů, které vstřelí, když jsou jediným týmem, který v této sezóně vstřelil 8 gólů ve více než jednom zápase a v 9 zápasech vstřelil 6 nebo více branek, jednou z toho právě proti Kozlům, v jejich posledním střetnutí na Lapači, když vyhrál 7:3.

K tomu, kolik puků dostanou za záda brankáře soupeře si pomáhají hlavně přesilovkou, když se 44 přesilovkovými góly vedou tabulku produktivity v početních výhodách a mají úspěšnost přes 21 %. Vsetínští zároveň mají nejvíce početních výhod ze všech týmů a Kozlové si tak jako druhý nejtrestanější tým budou muset dát velký pozor na vyloučení.

Daří se také speciálním formacím na oslabení, které ubrání přes 82 % početních nevýhod.

Kde ovšem trochu oproti ostatnímu týmům z elitní šestky pokulhávají, je defenzivní stránka hry. Zatímco ve většině statistik bychom Vsetín našli v trojici nebo čtveřici nejlepších týmů, v počtu inkasovaných branek jsou až sedmí a mezi týmy z top šestky více inkasovaly pouze Litoměřice.

Ofenzívu Valachů vede jejich první formace složená z Luboše Roba, druhého nejproduktivnějšího hráče Chance Ligy, který má na kontě 54 bodů za 19 gólů a 35 asistencí, Víta Jonáka (16+24) a Pavla Klhůfka (17+18), kteří všichni jsou v top 15 nejproduktivnějších hráčích. V druhé lajně zkušeností ofenzívu doplňuje několikanásobný extraligový vítěz Erik Hrňa, který si zatím připsal 33 bodů. Ofenzívu Vsetína mezi obránci vede čtvrtý nejproduktivnější bek Chance Ligy, Šimon Jenáček (5+20).

Jízda Kozlů do play-off pokračuje

Kozlové za sebou mají euforie plnou výhru proti Litoměřicím, když třikrát vymazali náskok Kališníků a poté podruhé v řadě vyhráli v nájezdech po blafácích Jana Kloze a Matěje Chalupy. Vyhráli tak šestý z posledních sedmi zápasů a udělali další krok k předkolu play-off. Pokud Kolínští zvládnou zápas na Lapači a Slávie by padla v souboji Slávií proti Třebíči, Kozlové by měli zaručený postup do play-off. Zároveň pokud Kozlové zvládnou prodloužit sérii výher na tři zápasy již potřetí v této sezóně mohli by se v tabulce posunout nad Sokolov a Jihlavu, týmy, které se v posledních týdnech trápí.

Kolínští stále pokračují s velmi dobrými výkony, když po většinu utkání sice bránili, ale měli velmi aktivní vstup do zápasu a dokázali se prosadit v přesilovkách. V posledních sedmi zápasech tak stále drží svojí přesilovkovou úspěšnost přes 45 %.

Vzájemné zápasy

Všechny tři vzájemné zápasy zatím v této sezóně patřili zelenožlutým. To první z nich bylo nejtěsnější, když ve dvanáctém kole Kolínští ještě před třetí třetinou vedli 2:1, ale Valaši díky dvěma gólům otočili ve třetím dějství skóre a vyhráli 3:2. Poslední střetnutí těchto dvou celků na Valašsku bylo kompletně v režii domácích, kteří si už v první třetině vzali vedení 3:2 a poté přidali další čtyři góly a své vedení si pohlídali. V posledním duelu Vsetínští ukončili svou sérii proher a zároveň třízápasovou sérii výher Kozlů, když v srdci Čech vyhráli jasně 5:1.

Pozorní fanoušci si možná před tímto zápasem vzpomněli na minulou sezónu, kdy Kozlové byli v podobné situaci. V posledním kole ztráceli na pražskou Slávii a postup do play-off pouhý bod a na Lapač jeli vybojovat předkolo. V zápase však prohrávali už od začátku a nedokázali vstřelit ani branku. Po prohře 0:4 tak zůstali na jedenáctém místě a sezóna pro ně skončila.

O první výhru proti Vsetínu v této sezóně, o opačný osud než před rokem a hlavně o velký krok směrem k předkolu Kozlové budou na Valašsku bojovat už ve středu od 17:30.