A tým - preview
29.02.2024
Autor: David Hora

PREVIEW: Zápas o všechno je tady! Kozlové vyzvou pražskou Slávii, kdo vyhraje, postoupí!

clanek-1

Na programu Kozlů je nejočekávanější a nejdůležitější utkání celé sezóny. Poté, co ještě před pár týdny oba týmy bojovaly o holou záchranu, nyní se v posledním kole základní části utkají v přímém střetnutí o postup do předkola play-off. Přijďte Kozly podpořit a dohnat je do play-off! Zápas na zimním stadionu v Kolíně v pátek 1. března startuje v 18 hodin.


Nejdůležitější zápas je tu a vítěz bere vše

Oba týmy za sebou mají sezónu plnou zdarů i nezdarů, ale to vše už je teď jedno. Všechny oči leží pouze na tomto zápase, protože vítěz tohoto zápasu si zahraje předkolo PLAYOFF a poražený skončí na nepostupové pozici.

Před rokem oba týmy byly v podobné situaci, když Kolínští na Slávisty ztráceli pouze bod a k poslednímu kolu mířili na Lapač, kde proti Valachům mohli vybojovat play-off, poté co Slávie padla v Jihlavě. To se však nestalo a poslední postupovou příčku si vzali právě Sešívaní a Kozlové tak mají červenobílým co vracet.

Letos oba týmy mají stejný počet bodů a Kozlové mají po 51 kolech lepší skóre. Cesty, jakými Kozlové a Pražané nasbírali 67 bodů, však byly úplně jiné. Zatímco Slávie byla pasována na předkolo už od předsezónních zápasů, Kozlové byli mnohými prohlašováni za kandidáta na sestup.

Zatímco Kozlové sice měli špatná období, když například v říjnu prohráli šestkrát v řadě, ale stále se drželi na hranici postupu do předkola a většinu sezóny strávili právě bojem o tu poslední postupovou příčku, Pražané se až do druhé poloviny ledna trápili a po začátku nového roku byli dokonce i jasně poslední, od té chvíle ale jako by byli jiným týmem a vyhráli 10 z posledních 13 zápasů.

Skvělá forma a obrovská motivace na obou stranách

Oba týmy ještě před týdnem bojovaly o záchranu, a ještě před měsícem a půl to vypadalo, že tento zápas by mohl být přímým duelem o záchranu, když Slavisté byli poslední po čtyřech prohrách v řadě a Kozlové byli velmi blízko po špatném vstupu do nového roku a závěru ledna. Poslední týdny ale patřily týmům ze spodní poloviny tabulky, a právě Kolínští i Pražané za sebou mají skvělá období.

Pražané, kteří patří mezi dvojici nejobětavějších týmů, od 10. ledna totiž prohráli pouze třikrát, v posledních 13 zápasech získali 32 bodů z 39 možných a jasně tak ovládli tabulku formy za toto období. Podobně na tom v posledních týdnech byli i modrobílí, kteří prohráli pouze 2 z posledních 8 zápasů, a to ve vyrovnaných duelech proti druhému Vsetínu a třetímu Prostějovu.

Oba týmy se v těchto obdobích mohly spolehnout jak na dobrou ofenzívu, tak defenzívu. Slávie si totiž kromě 37 gólů v posledních 13 zápasech připsala také 3 čistá konta, z nichž jedno bylo proti Vsetínu, když vyhráli 3:0, a to druhé proti Porubě, kdy v defenzivní bitvě vyhráli 1:0.

Sešívaní si také stejně jako Kolínští v posledních zápasech i v průběhu celé velmi pomáhali přesilovkami. I přestože v počtu vstřelených gólů jsou až na devátém místě, v počtu přesilovkových gólů jsou čtvrtí a góly vstřelené v početních výhodách tvoří téměř třetinu všech gólů Slávie. Kolínští tak budou muset najít recept na to, jak zastavit přesilovkovou formaci Slávie, která je vedena nejproduktivnějším hráčem Pražanů, Tomášem Knotkem (14+23) a Edgarsem Kuldou, který si zatím připsal 34 bodů za 11 gólů a 23 asistencí.

Kde na druhou stranu Slávie v průběhu sezóny trpí a co bylo až do nedávna hlavním problémem je počet inkasovaných gólů. V 51 zápasech inkasovali dohromady 148krát, což je třetí nejhorší v celé Chance Lize. Tento problém se ale v posledních kolech zdá být vyřešen, protože za posledních 13 zápasů červenobílí inkasovali pouze 25krát, což je méně než 2 góly na zápas, a pokud Kozlové budou chtít vyhrát budou, muset prolomit finskou posilu v podobě Paava Holsa, který od přestupu k týmu odehrál 12 utkání a připsal si úspěšnost zákroků přes 92 %.

Kozlové v posledních 8 zápasech vstřelili 34 gólů, což je v průměru 4,25 gólů na zápas, a s výhrami 8:4, 7:0 a 5:4 to vypadá, že svůj hlavní problém této sezóny v podobě úspěšnosti střelby a špatných přesilovek vyřešili v ten správný čas. I přes středeční prohru si svou přesilovkovou úspěšnost za poslední utkání drží nad 40 % a hrozí tak při každém vyloučení soupeře.

Aktuality z kabiny

Do středečního utkání nenastoupili oproti předchozím zápasům David Sýkora, který nastoupil ve druhé lize za Vrchlabí a útočníci Matěj Morong a Miroslav Mucha. Slovenská posila, která si v 8 zápasech v dresu Kozlů připsala již 9 bodů za 4 branky, včetně té vítězné proti Litoměřicím, a pět nahrávek, je hlavní součástí jedné z přesilovkových formací, by se měla k pátečnímu zápasu vrátit do sestavy.

Vzájemné zápasy

Ve střetnutích Kozlů se Sešívanými zatím vždy byl úspěšnější domácí tým, když nejprve na Slávii Kozlové ve 13. kole v první třetině vyrovnali po gólu Zdeňka Krále, ale ve třetím dějství poté padli 1:3.

Opačný průběh pak mělo 26. kolo, které se hrálo na kolínském zimáku, kde Kozlové šli do vedení 2:0 už v první části a svůj náskok si i přes přesilovkový gól Jaroslava Brože pohlídali.

Třetí střetnutí v Edenu bylo opět třetím utkáním v sérii proher Kozlů, kteří zápas nezvládli a 9 minut před koncem prohrávali 0:4. Skóre poté ještě sice korigoval svým prvním gólem v sezóně Jan Hampl, ale to už na výsledku nic nezměnilo.

Nejlepším střelcem Kozlů proti Slávii v této sezóně je prozatím Zdeněk Král, který se proti Sešívaným trefil dvakrát. Na druhou stranu Kozlové si budou muset dát pozor na druhého nejproduktivnějšího bruslaře Slávistů, Edgarse Kuldu, který se proti Kozlům v této sezóně prosadil také dvakrát, ale zároveň na dva góly také přihrál.

Partner Utkání

Partnerem utkání je společnost Trafoservis Říha s.r.o.. Partner utkání věnoval ceny do tradiční Divácké soutěže, kdy fanoušci budou tentokrát soutěžit o poukázky do klubového Fanshopu.

Přijďte Kozly podpořit NA ŽIVO!

Kozlové před sebou mají nejdůležitější zápas celé sezóny, a i VY je můžete dohnat k vítězství. Tak si vezměte svůj dres, šálu, čepici, či cokoli jiného a pojďme kolínský zimák naplnit až pod střechu a vytvořit pro Kozly skvělou atmosféru. Zápas O VŠECHNO v páteční podvečer začíná v 18:00 hodin! Vstupenku na utkání si můžete ONLINE zakoupit ZDE

TĚŠÍME SE NA VÁS NA ZIMÁKU!