Rozhovory
07.03.2024
Autor: Klub

Chance liga je rok od roku kvalitnější, zhodnotil v rozhovoru trenér Jan Šťastný

clanek-1

Hlavní trenér týmu Kozlů Jan Šťastný zhodnotil další sezonu týmu v Chance lize. Jak byla sezona náročná, co chybělo k postupu do předkola, jak jsou důležití fanoušci pro tým a koho tipuje na postup do baráže? I o tom se můžete dočíst právě zde.


Pane trenére, jak byste zhodnotil letošní sezonu, která byla pravděpodobně hodně náročná?

Sezona byla náročná stejně jako ty dvě předchozí. Každý rok máme za úkol udržet se v Chance lize a pokusit se atakovat příčky zaručující postup mezi desítku nejlepších týmů soutěže. Což se nám o pouhý bod stejně jako minulý rok bohužel nepovedlo a postup nám utekl doslova mezi prsty. Měli jsme vše ve svých rukách v posledním domácím utkání proti Slavii, byla skvělá divácká kulisa, ale utkání jsme bohužel nezvládli a proto máme po sezoně.

Poslední utkání se Slavii výsledkově nevyšlo, v čem byly hlavní příčiny prohry?

Z našeho pohledu jsme strašně chtěli, ale nezvládli jsme to v našich hlavách a na můj v kus jsme v takto důležitém utkání udělali hodně individuálních chyb, které tým Slavie využil.

Dalo by se říct, zda se dalo něco v sezoně udělat jinak, aby se postup do play-off podařil?

Vždy se dá udělat něco lépe. Stačilo někde ten bod prostě uhrát a urvat.

Chance liga byla letos extrémně vyrovnaná. Kromě Vsetína jste dokázali se všemi týmy bodovat. Jaký důvod ve vyrovnanosti týmů vidíte, i když nepracují všichni se stejnými rozpočty?

Z Chance ligy se stává velmi atraktivní produkt, soutěž je rok od roku kvalitnější, týmy navyšují své rozpočty, aby do svých řad zlákali co nejlepší hráče například i z extraligy. My pracujeme s nejnižším rozpočtem a ve velmi skromných podmínkách a je pro nás doslova zázrak, že se tady i pátou sezonu po sobě bude hrát druhá nejvyšší soutěž. Pro představu veřejnosti tým Znojma měl možná až dvakrát vyšší rozpočet než my tady v Kolíně a přesto tu soutěž nakonec nedokázali udržet.

Loni skončila sezona také těsně před branami předkola play-off. Lze tyto dvě sezony porovnat, byly si opravdu tak podobné?

Co se týká získaných bodů byla ta sezona opravdu podobná té minulé. Když nebudeme počítat kontumaci z minulého ročníku, kdy nám přičetli 3 body ze zápasu se Sokolovem, tak jsme uhráli opět stejný počet bodů. Jak už bylo zmiňováno v obou sezonách nám chyběl pouze jediný bod k postupu mezi 10 nejlepších týmů soutěže a zahrát si předkolo play-off.

Za měsíc únor byl tým SC Marimex Kolín vyhlášen na hokej.cz nejlepším týmem měsíce. Dva hráči byli zvoleni do All stars týmu měsíce, vy osobně zvolen fanoušky trenérem měsíce. Jak vnímáte toto ocenění?

Co se týká kluků myslím, že jejich nominace a výhra stát se týmem měsíce byla zasloužená. Jen je škoda, že jsme to nepotvrdili postupem do předkola play-off protože by si to opravdu za tu dřinu a nervy v sezoně zasloužili. Co se týká mě, je to asi nějaké ocenění hokejové veřejnosti za naší práci, která ví jak to tady v Kolíně doopravdy funguje, čehož si vážím i když kolínský fanoušek to vidí v mnoha případech jinak na což má právo.

Soutěžní sezona pro Kozly skončila. Jaký budou mít v následujících dnech či týdnech hráči a celý tým program? Kdy se začnete připravovat na sezonu následující?

Tým po utkání se Slavií dostal tři dny volna, aby vstřebal zklamání, které pro nás bylo obrovské. Od úterý 5.března probíhá normálně týdenní tréninkový proces s volným víkendem, dokud bude A tým Hradce Králové hrát play-off Extraligy. Co se týká další sezony a přípravy je ještě brzo něco k tomu v této chvíli říkat.

Koho tipujete na vítěze letošního play-off Chance liga a tudíž soupeře pro Kladno do baráže o extraligu?

Myslím, že se rozhodne mezi týmy Poruby, Vsetína a dvojicí Prostějova – Zlín.

Fanoušci Kozlů po celou sezonu podporovali hráče, na poslední zápas se Slavií dorazilo na stadion více než 2000 diváků. Jakou roli hrají fanoušci pro hokejový Kolín, jak vnímá tým jejich podporu, příp. předat fanouškům vzkaz?

Fanoušci v Kolíně jsou šestým hráčem v týmu a dokáží hodně pomoc, což je velmi důležité. Je vidět, že lidi hokej v Kolíně zajímá a mají ho rádi. Co se týká mě, já už jsem si za ty tři sezony zvykl, že na mě pokřikují a že když se prohrává, tak za to může Šťastný, protože je dosazen z Hradce Králové a naopak, když se vyhrává, tak je to zásluha hráčů a ostatních. Ale tak to ve sportu chodí.