A-tým - reportáž
11.03.2024
Autor: David Hora

Kozlové za sebou mají čtvrtou sezónu Chance Ligy, pojďme se ohlédnout zpět

clanek-1

Sezóna Kozlů sice neskončila tak, jak bychom si my i vy přáli, ale i tak 91. sezóna kolínského hokeje dá považovat za úspěšnou, když si kolínští hokejisté vybojovali místo v druhé nejvyšší soutěži i pro sezónu 2024/25. Nebyli to ale pouze hráči na ledě, kteří stáli za dalším ročníkem první ligy v Kolíně, byli jste to totiž i vy! Ať už se prohrávalo nebo vyhrávalo, vždy jste zimní stadion naplnili téměř pod střechu a vytvořili pro Kozly skvělou kulisu a nový návštěvnický rekord, když vás v průměru na každý zápas přišlo více než tisíc.


Výhry a prohry, propasti a vrcholy

Kozlové za sebou mají sezónu plnou úspěchů i neúspěchů, když si z 52 zápasů odnesli 23 výher, z kterých pouze 16 bylo v základní hrací době, což je nejméně ze všech týmů, ale na druhou stranu 7 zápasů vyhráli v prodloužení anebo po nájezdech, což je po Porubě a Přerovu nejvíce ze všech týmů. Zároveň je 7 výher z 12 zápasů, které došli do nastaveného času, řadí mezi jeden z nejlepších týmů ve hře 3 na 3 a nájezdech.

Sezónu odstartovali na domácím ledě úspěšně, když proti Přerovu v těsném zápase vyhráli 2:0. To dalo motiv v podstatě celé sezóně, kdy se jim dařilo mnohem lépe na domácím ledě, ze kterého si odnesli 13 výher.

Po dobrému vstupu do sezóny, kdy bojovali i o elitní šestku a vyhráli 5 z 10 zápasů, však přišel první pád, který odstartovala prohra proti Litoměřicím. Následovala totiž dalších pět proher a Kozlové byli rázem předposlední.

V listopadu a předvánočním období sezónu ale zvládli otočit opačným směrem, když dokonce bodovali sedmkrát v řadě a připsali si 8 výher ve 14 zápasech. Vánoční svátky však rozhodně nebyly klidnými a ani vstup do nového roku nebyl dobrý, Kolínští totiž prohráli nejprve proti Sokolovu 0:4 a poté proti tabulkovému sousedovi z Frýdku vysoko 1:6.

Následovaly ale velmi důležité výhry proti týmům z elitní šestky, které Kozly vrátily zpět do boje o play-off. 6 proher v 7 zápasech je na konci ledna, ale vrátilo do boje o holou záchranu a do posledního plného měsíce základní části tak vstupovali s velkou motivací. Tu nakonec dokázali dostat i na led, když vyhráli 6 z následujících 7 utkání a po výhrách 8:4 nad Zlínem, 7:0 nad Frýdkem a pětigólovým představením proti Litoměřicím a Sokolovu byli prohlášeni týmem měsíce února.

A i přestože závěr sezóny měl hořkou tečku na jeho konci v podobě prohry proti Vsetínu a poté proti pražské Slávii v přímém souboji o předkolo, se dá říct, že i po spoustě nevydařených obdobích Kozlové otočili sezónu díky novým posilám správným směrem a ukázali své srdce.

Zranění a posily

Kozlové se v průběhu téměř celé sezóny potýkali se zraněními a nemocemi. I když se rozhodně nedá říct, že to je přímou příčinou nezdarů, Kolínským chyběl například kapitán Petr Koukal, který byl vždy velkou postavou nejen na ledě, ale i na střídačce. Kvůli vracejícím se potížím s kolenem, a nakonec zlomeným zápěstím, musel vynechat 20 zápasů, z nichž chyběl například při sérii proher na začátku sezóny anebo ve špatném vánočním období.

24 zápasů také musel vynechat Adam Dlouhý, který byl v první polovině velkou posilou týmu. V průběhu sezóny se taky ukázala tenkost záloh Kozlů, když hned v několika zápasech nastupovali se třemi lajnami a museli šahat i do svého béčka.

Na druhou stranu, když tým na konci ledna posílil o Jana Kloze z Ústí nad Labem, slovenského útočníka Miroslava Muchu a Martina Štohanzla, Kozlové začali zápasy vyhrávat a bylo tak vidět, že týmu v průběhu sezóny chybělo pouze několik hráčů, kteří by dokázali proměnit své šance.

Týmu v závěru sezóny také velmi pomohla výpomoc Matěje Chalupy z partnerského Hradce Králové, který kdykoliv naskočil v dresu Kozlů byl jedním z nejviditelnějších hráčů na ledě a díky povedenému úseku na konci sezóny se nakonec stal i nejlepším střelcem týmu a byl zvolen druhým nejlepším hráčem za měsíc únor.

Co říkají statistiky?

Kozlové jsou jedním z mála týmů, jehož statistiky se od začátku soutěže změnili pouze velmi málo. Už od začátku se potýkali s ofenzívou, kterou však v posledním měsíci zvládli vylepšit a posunout se z posledního místa na předposlední místo se 120 vstřelenými góly.

Na druhou stranu defenzivní stránka hra jim v této sezóně vůbec nedělala problém. Kozlové dokonce dlouho byli týmem s nejméně inkasovanými brankami, ale nakonec v poslední čtvrtině soutěže tuto pozici ztratili kvůli skvělým výkonům Poruby. V 52 zápasech inkasovali 136krát.

Podobný příběh jako s ofenzívou měli i přesilovky, Kolínští dlouho byli nejhorším týmem, ale díky povedenému závěru se vyhoupli až na desáté místo. Naopak oslabení kopírovali průběh defenzivní hry Kozlů, kdy Kozlové ukončili sezónu s druhým nejlepším oslabením v celé soutěži za pouze Porubou.

Dobrá oslabení byla jednou z klíčových věcí, které k úspěchům Kozlů, protože Kozlové byli druhým nejvylučovanějším a nejtrestanějším mužstvem. Dohromady nasbírali 575 trestných minut a 229 dvouminutových trestů. Více v obou kategoriích měli pouze Kališníci z Litoměřic.

Jedním z hlavních problémů Kolínských byla produktivita střelby, kterou dlouho měli pod 7 %, ale nakonec to byla právě ona, která v závěru soutěže Kozly dohnala k záchraně, protože i přestože Kolínští stříleli v závěru sezóny více, stále měli druhý nejmenší počet střel ze všech týmů. V posledních kolech Kozlové měli úspěšnost střelby téměř 20 % a stejně jako ofenzíva a přesilovky se posunul o několik příček výše na finální úspěšnost 7,8 %.

Důležitým faktorem hry Kozlů byla hra brankářů, kteří si dohromady připsali hned 8 čistých kont (Jakub Soukup – 7, Henri Kiviaho – 1), což je nejvíce ze všech týmů. To i přesto, že čelili třetímu největšímu počtu střel ze všech týmů.

Vy

Děkujeme za vaší skvělou podporu v této sezóně. Byli jste s námi i když se prohrávalo a ať už se hrálo kdekoliv. Zároveň jsme vytvořili nový návštěvnostní rekord Kozlů v Chance Lize, když vás na každý zápas v průměru přišlo 1036. Ještě jednou, Děkujeme a těšíme se na vás na dalších zápasech v Kolíně!